Науката ще помогне на бившите пушачи да се съпротивляват на

Всеки, който някога е бил привлечен в зависимост от никотина, знае колко трудно е да се отървем от тази зависимост, но да се борим с желанието да пушим в ситуации, които преди това са били свързани с тютюнопушенето, може да бъде още по-труден тест за човек без излагане. Но може да има помощ. Така че, нов инхибитор, разработен от учени от Центъра за наркомании и психично здраве под ръководството на професор Фанг Лиу, помогна на плъховете, зависими от никотин, да издържат на този тест.

Според информация, публикувана в списанието Експериментална медицина, американски учени от Торонто разработиха инхибитор, който помага на плъхове, пострадали преди това от пристрастяване към никотина, да се противопоставят на изкушението и да останат спокойни, когато се появят познати стимули, свързани с никотиновия грим.

Liu и колегите му са открили, че дългосрочно излагане на никотин причинява двете невротрансмитерни рецептори в мозъка да си взаимодействат, но може да се предотврати това взаимодействие. Но инхибитор няма ефект върху плъховете, които са обучени да се получи независимо хранене никотин. Склонността им да задоволят желанието си да остане непроменена. Що се отнася до отбиване от никотин гризачи, т.е., "бивши пушачи", инхибиторът намалява броя на пристъпите, причинени от излагане на околната среда дразнители от околната среда преди свързано с никотин доза.

Ако инхибиторът действа по един и същ начин върху хората, той може да се превърне в нов мощен инструмент, който ще помогне да се намали броят на рецидивите при тези, които напуснат пушенето или дъвченето на тютюн.

Share:
Comments