Натуратум - лечебни свойства и приложение в медицината

Nasturtium - общо описание

В градските паркове на цветни лехи и цветни градини, както и в частни градини и градини, често можете да намерите много декоративно и светло растение с големи оранжеви, жълти и розови цветя. Това е латинка (Латински Tropaeolum), известен още като капуцин. Това е ежегодно растение с горен разклонен и леко къдрава стъбло. Дължината му, в зависимост от вида на растението, може да достигне от 30 до 200 см.

Листья настурции растут на длинных черешках, сами они лопастные, щитовидные или пальчатораздельные. Цветки неправильной формы, чашечка имеет пять лепестков и шпору у основания. Плод состоит из трех односеменных морщинистых долей. Цветение начинается с июня и длится по август, в это время латинка привлекает множество пчел, так как является хорошим медоносом. Плоды появляются в августе, они имеют вкус, напоминающий вкус каперсов, употребляются в пищу в виде пряности.

Nasturtium - видове и места на растеж

Растение латинка изначально было распространено в странах Южной Америки, затем оно попало в Европу и Россию и, благодаря относительной неприхотливости, прекрасно здесь прижилось. Всего ученые насчитывают около 25 видов этого растения, среди которых латинка майская (Tropaeolum majus), латинка прекрасная (Tropaeolum speciosum), латинка иноземная (Tropaeolum peregrinum), латинка многолистная (Tropaeolum polyphyllum) и др.

Той расте на умерено влажни почви с добър дренаж, не толерира пресни органични торове и прекомерна влага. В Русия са широко разпространени два типа надурций: джуджета (нисък клъстер), издънки, които достигат само 30 см дължина, и дълги листни издънки с дължина от 1,5-2,0 метра.

Натуратум - лечебни свойства

Настуциумът се използва широко като лечебно растение. Той съдържа много голямо количество аскорбинова киселина (витамин С). Съгласно съдържанието на тази полезна субстанция, тя може да се равнява на плодовете от касис или плодовете на пипер, а в сравнение с листната салата на витамин С в натурциум е 10 пъти по-голяма. Също така съдържа провитамин А (каротин), сяра, калий, йод и фосфор. Препаратите на базата на натурций имат диуретични, антисорбутични и противовъзпалителни свойства. Те подобряват метаболизма и помагат при анемията.

Те се препоръчват и за бронхит, възпалено гърло и тумори. Изследвани са някои фракции от етерично масло от натурций, през които един от тях (тропелин) е показал, че усилва притока на кръв през коронарните артерии. Това дава възможност да се приеме, че в близко бъдеще приготвянето на натурциум може да се използва при лечение на коронарна недостатъчност и атеросклероза.

Натуртий - лекарствени форми

Всички части на растението се използват в лекарствените продукти - корени, листа, стъбла и цветя на натурций. Листата се използват като антисорбутичен агент, с грип, настинки и заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове. Сухите листа имат способността да облекчават депресията, раздразнителността и безпокойството. Те се използват за вливане. Отвара от листа, корени и цветя на натурций е ефективен диуретик, успешно използван при заболявания на бъбреците и пикочните пътища.

Nasturtium - рецепти

Инфузията на листата на надурка се приготвя от 1 супена лъжица. изсушени сурови материали, напълнени с 200 ml вряла вода. Той настоява за 30 минути, филтрира и приема 1/3 чаша 3 пъти на ден. Приемайте за настинки, белодробни заболявания.

Винарната инфузия от листата на пъдпъдък се приготвя от 1-литров буркан, гъсто напълнен със свежи листа надурций, напълнен с бяло сухо вино. Лекарството се инфузира в продължение на 14 дни на тъмно място при стайна температура и след това се филтрира и се приема 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно преди хранене като обща възстановителна.

Отвара от всички части на растенията се прави от 1 супена лъжица. супена лъжица сурово вещество, напълнена с 500 ml вряща вода. Бульонът се кипва във водна баня в продължение на 15 минути, настоява се за 45 минути, филтрира се. Рецепция - 200-250 ml 3 пъти на ден. Прилага се с заболявания на пикочната система.

Алкохолна тинктура от натурций се приготвя от 1.5. лъжици суровини (сушени, натрошени листа и пъпки), напълнени с 200 мл водка. Тинктурата се отлежава за 14 дни на тъмно място с периодично разклащане. Рецепция - 25 капки три пъти дневно с бронхит.

Настурция - противопоказания

Препарати на базата на натурций са противопоказани при лица, страдащи от гастрит или стомашни язви. В други случаи те трябва да бъдат взети под медицински контрол.

Коментари

Кира 01.05.2016 И я узнала массу новых интересных фактов. И подумать не могла, что латинка такой полезный цветок. У меня в огороде, эти цветочки не переводятся. Обожаю их праздничный вид, сразу поднимается настроение. И запах такой чудесный. Галина 05/01/2016 Да, всичко това растение е много полезно. Отдавна знам за неговите лечебни свойства, имам ли сушени листа. И със студена напитка отвара, и с нерви, когато нещо не се случи))) Ами, между другото, това помага, по-добре от валериана. Галина 05/01/2016 Да, всичко това растение е много полезно. Отдавна знам за неговите лечебни свойства, имам ли сушени листа. И със студена напитка отвара, и с нерви, когато нещо не се случи))) Ами, между другото, това помага, по-добре от валериана. Анастасия 05/01/2016 Нито един от тях, колко нови и интересни неща научих за любимия ми тембър! Тя е почти всички полезни, и цветя, и листа. Имам нужда от тази информация, особено след като няма противопоказание за мен, стомахът ми е наред. Кристина 05/01/2016 Направете плод, а дори и годни за консумация? Това е новината за мен)) Никога не съм виждал плодовете на тези, просто не обръщах внимание, очевидно. Всички, сега ще чакам за лятото, ще търся плодове, ще опитам да опитам) Да, и можеш да бъдеш излекуван ...
Share:
Comments