Натъртване на ноктите на ръката или не крака: какво да

Натъртване е травматично увреждане на тъкан или орган, причинено от една или друга от механичните причини.

Най-важната разлика между контузиите от други видове наранявания е запазването на физиологичната цялост на увредения орган.

Контузиите са най-често от вътрешен характер и са широко разпространени.

За щастие, в по-голямата си част такива вреди не са опасни за човешкото здраве и живот.

Увреждане на ноктите - механично увреждане на нокътната плоча и меките тъкани на терминалния фаланг на пръста, което не е придружено от промяна в тяхната физиологична структура и цялост.

Въпреки видимата твърдост, ноктите са склонни към наранявания не по-малко. Самата пироничка се отнася за възбудени формации. Ноктите нямат нервни окончания и не са снабдени с кръвоносни съдове (не се съдосвят) и затова е възможно да се говори условно за натъртване на ноктите.

Нокътната плоча покрива меките тъкани на терминалния фаланг на пръста. Тези тъкани са богати на нервни окончания и кръвоносни съдове. Това се дължи на изобилие от васкуларизация и богата инервация, че върховете на пръстите (особено пръстите) са много чувствителни. Функцията на ноктите е да предпазват нервите и кръвоносните съдове, а меките тъкани, разположени под нокътя, които всъщност са податливи на нараняване.

Сравнително малката дебелина на нокътя, както и отсъствието на естествена "бариера" между плаката и меките тъкани (под формата на мускулен корсет и т.н.), причиняват ниска защитна способност на нокътя.

За щастие, въпреки честотата на тази вътрешна травма, само отделни случаи представляват реална опасност. Но това не е по-лесно: натъртването на ноктите е съпроводено с интензивна болка. Понякога интензивността на болката е толкова голяма, че пръстът (и в тежки случаи четка или крак) практически губят функциите си и човек не може да се занимава с ежедневни дейности.

За да се предпазите от такава травма или да минимизирате дискомфорта от вече получената травма, трябва да знаете лично "врага".

Увреждане на ноктите: причини

Увреждането на нараняванията на ноктите е толкова широко разпространено, че е възможно да се говори за причините само в обобщена форма. Според медицинската статистика преобладаващото мнозинство от обажданията до медицинския център с увреждане на ноктите са предшествани от работа у дома и удар с пръст на твърда повърхност или капка тежък предмет върху пръста (около 90%). В останалите 10% от случаите причините за увреждането на ноктите са:

• Нарушаване на пръстите и краката (най-засегнати са децата).

• Разходка или бягане.

Увреждане на ноктите: симптоми

Симптомите на нараняване на пръстите не са достатъчно специфични, поради което е необходимо във всеки случай да се извърши диференциална диагностика с фрактура на пръста, но само лекар може да се справи с нея. Пациентът също така е важно да се определи наличието на следните признаци:

Болка в областта на увредения нокът (на ръката или крака), Меките тъкани под нокътя, както вече беше споменато, са богати на нервни окончания, така че почти винаги болката със синини е интензивна. Изключенията са леки наранявания, които не се съпровождат от симптоматичен комплекс. Болката е скучна, пулсираща. В някои случаи синдромът на болката може да бъде толкова тежък, че да причини загуба на съзнание.

Нарушаване на двигателната активност на повреден пръст, ръка или крак, В този случай намаляването на двигателната активност не е свързано с органични промени в ръката или краката, но човекът не може да движи пръста си безболезнено, да премести ръката или крака си. Защо? Болката облъчва от мястото на нараняване по нервните окончания. Ето защо дискомфортът може да се усети дистанционно от нокътната плоча.

Усещането за дискомфорт в областта на нокътната плоча, Дискомфортът с натъртван нокът придружава травма от момента на появата му. По правило, пациентите се оплакват от усещане за тежест или се спукват под нокътя. Причината за това е развитието на хематом (обемист натрупване на сгъстяваща кръв) под нокътя, който повдига плаката.

Подуване на мястото на нараняване, Подуването на мястото на нараняване е свързано с натрупването на течност в областта на увредените тъкани. В този случай отокът може да бъде значителен.

"Цианоза" на нокътната плоча, Самата пирон има бледо сив нюанс и матова прозрачна текстура. Цветът на нокътя се определя от интензивността на кръвоснабдяването на меките тъкани под него. Синият или мръсно-сив цвят на нокътя след увреждане е свързан с образуването на хематом (или, по-просто, на синини). Обикновено, обезцветяването на нокътя не се случва веднага, но след 8-12 часа от времето на нараняване.

Отхвърляне на нокътната плоча, Ако хематомът достигне голям размер, нокътната плоча може да "отлепи".

В допълнение към локалните симптоми, в тежки случаи се развиват и общи симптоми:

• Главоболие.

• Температурата се повишава до 37-38 градуса.

• Гадене, слабост.

Тези признаци показват тежък възпалителен и вероятно съпътстващ инфекциозен процес. Ако такива признаци се наблюдават след натъртване - посещението на специалист не трябва да се отлага, може да бъде опасно.

Увреждане на ноктите: диагностика

От гледна точка на диагнозата, натъртването на ноктите не е много трудно: причината е очевидна, локалните симптоми са характерни. Въпреки това, цианозата, подуване на тъканите, интензивна болка се съпровожда не само от синини, но и от фрактури. Следователно, диагнозата трябва да се извърши внимателно.

Диагностичните мерки включват:

• Анамнеза. Стандартната процедура за интервюто, по време на която лекарят посочва кога и при какви условия се получава нараняване, колко болка се изразява и поставя редица други водещи въпроси.

• палпиране на увредения нокът. При извършване на палпация е важно да се има предвид, че болката може да бъде много силна.

• Радиография. Извършва се в две проекции. Целта на изследването е да се изключи фрактурата на фалангата на пръста.

Също така е важно да знаете кой специалист да кандидатства, ако е получен натъртван нокът.

• Травматолог - специалист, на който първо трябва да се обърне внимание.

• Хирург.

Натъртване на ноктите: лечение

Натъртването на ноктите може сериозно да усложни живота: е невъзможно да се носят обичайни обувки, дори ходенето може да стане непоносимо мъчение. Ясно е, че лечението трябва да започне възможно най-скоро. Медицинските мерки в случай на нараняване започват с предоставянето на първа помощ. В същото време е важно да знаете как да предоставите първа помощ на себе си: може да няма време да посетите медицински център, а травмата няма да чака.

Не подценявайте важността на първа помощ и мислете, че ако отидете на лекар в рамките на няколко дни от магическата пръчка, ще премахнете всички симптоми. Напротив, колко бързо ще бъдат взети мерките, тежестта на симптомите в бъдеще ще зависи, както и продължителността му.

В идеалния случай първа помощ трябва да се даде в рамките на следващите 30-60 минути от момента на нараняване.

Как можете да си помогнете?

• Преди всичко е необходимо да действате на повредената зона с ниска температура. Студът е идеален съюзник в борбата срещу натъртванията като цяло. Почти винаги натъртването на ноктите се придружава от кървене от повредените съдове. Ниската температура ще стимулира стеноза (стесняване) на стените на разрушените кръвоносни съдове и ще спре кървенето. Поради това размерът на хематома ще бъде минимален и най-вероятно всичко ще струва малко натъртване, което не предизвиква особен дискомфорт. За употреба се препоръчва използването на лед, обвит в тензух или друга тъкан. Ледът се нанася върху увредената зона за 2-5 минути. След това болката трябва да се оттегли, в противен случай повторете процедурата след 15 минути (и действайте така всеки четвърт час за 60-120 минути).

Ако няма лед на ръка - можете да направите с импровизирани средства: бутилки с охладени напитки, замразени полуготови продукти и др. може да стане заместител.

• Освен това е необходимо да се изключи инфекцията в тялото. Използвайте алкохолен разтвор на йод. Памучният диск или тампон се навлажнява в йод, след което повърхността на нокътната плоча се обработва с разтвор. За да избегнете подуване на околните тъкани, можете да нанесете йодна решетка на тяхната повърхност.

Ако синината е тежка, вероятността за отхвърляне на нокътната плоча е висока. Много погрешно се намесва в този процес, прилагайте превръзки под налягане. Не го правете, защото превръзката пречи на нормалната резорбция на хематома, нормалното хранене на тъканите, насърчава развитието на едем.

Трябва също така да се отбележи, че медицинското обслужване не трябва да се пренебрегва, когато синина е придружена от бързо нарастване на симптомите, дори и при първа помощ. В този случай има смисъл да отидете в медицински център или хирург в мястото на пребиваване. Докато кръвта се сгъсти и свие, може да бъде изцедена откъм нокътя. За целта специалистът прави пункция в нокътната плоча. Въпреки привидната опасност и болезненост на процедурата - всичко не е толкова страшно. Процедурата продължава няколко минути и е придружена от минимален дискомфорт.

Ако първа помощ се предоставя своевременно, лечението е минимално и намалява до отстраняването на остатъчната болка. В други случаи се използват анестетични мехлеми, както и състави, които подпомагат резорбцията на хематома (по-често - хепаринови мехлеми).

По този начин, натъртването на ноктите е обща травма, но причинява много неудобства: болка, отхвърляне на ноктите, проблеми с ходенето и други обичайни действия, това са само някои от постоянните му спътници.

Също така, натъртването на ноктите често води до появата на козметични дефекти (след пълно отхвърляне на нокътната плоча, новата може да изглежда неестетична). Ето защо не трябва да позволяваме на проблема да се развива. Важно е да се обърнете към специалист навреме и да знаете как да си помогнете: е известно, че първата помощ играе решаваща роля в тази област.

Share:
Comments