Наситени мазнини - причината за намаляване на броя на

Наситените мазнини, които са богати на мастни степени на сирене и месо, не само увеличават теглото на мъжете. Ново изследване свързва приема им с намаляване на броя на сперматозоидите в сперматозоидите.

Изследователите установяват, че при млади датчани, които консумират най-богатите храни, наситени с мазнини, концентрацията на сперматозоиди е с 38% по-ниска, отколкото при тези, чиято диета включваше малко количество мазнини.

Датски учени са избрали повече от 700 мъже на възраст около 20 години, които са преминали физически преглед във връзка с военната служба в периода 2008-2010.

Те бяха помолени да вземат проби от спермата, след като питат за продуктите, които са яли през последните три месеца.

За тези, които са получили по-малко от 11,2% енергия от наситени мазнини, средната концентрация на сперматозоидите е била 50 милиона на ml сперма. Това се сравнява с 45 милиона сперматозоиди при мъжете, които получават повече от 15% енергия от наситени мазнини.

Световната здравна организация определя като норма повече от 15 милиона сперматозоиди на мл. В хода на проучването 18% от мъжете сред любителите са консумирали нещо по-дебело, с концентрация на сперматозоиди под това ниво. Броят на младите хора със същия проблем, но не и злоупотребата с наситени мазнини, е 13%.

Преди да съветват мъжете да намалят приема на наситени мазнини, учените биха искали да намерят механизъм, чрез който наситените мазнини да повлияят на броя на сперматозоидите и да проверят дали ситуацията ще се промени към по-добро, когато мъжете се откажат от съответните си продукти. Във всеки случай, това е добра идея, тъй като наситените мазнини също са свързани с такива проблеми като сърдечни заболявания и рак.

Share:
Comments