Наранявания на пръстите: признаци на травма, симптоми и

Практичен всеки човек е страдал от натъртвания пръст на крака си поне веднъж в живота си.

Това е доста неприятно състояние, което причинява силна болка и ви предпазва от ходене нормално.

За да се премахне такова заболяване възможно най-скоро, е важно да знаете как правилно да го диагностицирате и лекувате.

Това ще бъде обсъдено в тази статия.

Набъбване на пръстите: симптоми

След натъртване на крака на крака, човек има такива симптоми:

• силна болка в областта на нараняването;

• подуване на повредения пръст;

• Промяна на цвета на пръста от светло синьо до тъмно виолетово;

• чувство на парене и пулсиране в областта на нараняването;

• нарушаване на целостта на нокътната плоча;

• изтръпване на пръста (загуба на чувствителност);

• кървене;

• промяна на цвета на нокътната плоча (най-често потъмнява);

• нарушена мобилност на пръста поради подуване.

Важно е да можете да различавате обикновеното натъртване на пръста от фрактурата. Ако целостта на костта е нарушена, човекът ще почувства непоносима болка. Също така, пръстът му може да се скъса, когато се натисне и напълно губи мобилност.

Такива симптоми сигнализират за възможна фрактура, така че когато се появят, трябва да се срещнете с лекар възможно най-скоро.

В допълнение, има и различни степени на набиване на пръстите на крака:

1. Първа степен: леко набиване на пръста без видимо увреждане на кожата. Тя не изисква медицинско лечение и вече е на 5-ти ден.

2. Втората степен: натъртване на пръста, което се придружава от подуване и увреждане на мускулната тъкан. Пациентът страда от силна болка.

3. Третата степен: поради увреждане на нервните връзки и сухожилията. Частично изгубена мобилност. В това състояние човек се нуждае от медицинска помощ.

4. Четвърта степен: Натъртване води до образуването на хематом. Самият пръст придоби пурпурен нюанс. Това условие изисква спешно хоспитализация и лечение, в противен случай може да причини сериозни усложнения.

Причини за наранен пръст на крака

Най-често нараняванията от този вид водят до:

• пръст удар върху нещо твърдо;

• падане върху пръст на тежък предмет;

• случайно сблъсък с нещо твърдо.

Ударен пръст на крака - първа помощ

Непосредствено след получаването на синина, пръстът на пострадалия трябва да бъде поставен на стол. След това трябва да действате по този алгоритъм:

1. Проверете засегнатата зона и определете степента на повреда.

2. Поставете стъпалото на жертвата върху възглавницата, за да не нарушите кръвообращението.

3. Нанесете студен компрес върху мястото на възпалението. За да не се причини хипотермия, леда или нещо студено трябва да бъдат увити в тъкани. Важно е да се приложи настинката за не повече от десет минути, след това да се направи почивка за 5 минути и да се повтори процедурата.

Важно е да знаете, че изработването на студени компреси е противопоказано за хора, страдащи от захарен диабет.

4. Ако има изрезка или надраскване на мястото на нараняването, то трябва да се дезинфекцира и микробите да се отстранят. Най-добрият начин да се справите с това е водородният пероксид. На върха на раната винаги трябва да се прилага стерилна превръзка за бинтове.

5. В допълнение към крака, трябва да се приложи тесен превръзка за обездвижване на ставата (завъртането на крака със синини може да причини силна болка при засегнатото лице).

6. Ако на мястото на натъртване се появи кръвонасядане, тогава може да се приложи анестетичен анти-едемен мехлем.

7. Ако нокътната плоча се отлепи след зацапване на пръста, тогава върху нея трябва да се постави превръзка под налягане, за да се спре кръвта.

8. След нараняване жертвата се препоръчва да не стъпи на крака си няколко дни. Ако болката и подуването не изчезнат на втория ден, трябва да се консултирате с лекар.

Натъртване на краката: какво да не правиш

При оказване на първа помощ е важно да не се навреди. За да направите това, си струва да знаете какво не може да се направи категорично:

1. Не разтягайте пръста на пациента, тъй като това не само ще причини ужасна болка в жертвата, но и ще повреди мускулите и хрущялните стави на пръста.

2. Не търкайте и масажирайте мястото на нараняване, тъй като това може да доведе до тромбофлебит (запушване на вените).

3. Не се препоръчва да се използват нагреватели и различни топли компреси, тъй като това само ще увеличи потока на кръвта и ще удължи запазването на подпухналостта.

Силно натъртване на пръстите: диагноза

Невъзможно е да се диагностицира нараняването на пръстите на крака самостоятелно. Само един лекар по травма може да направи това. По време на първоначалния преглед на увреденото лице лекарят провежда палпиране на засегнатия район. Като допълнителни диагностични процедури може да се назначи следното:

• флуороскопия на повредения пръст или на цялото краче;

• САЩ на пръста.

Ако диагнозата показа фрактура, тогава засегнатото лице е импрегнирано с гипс. Ако имаше просто натъртване, лекарят предписва подходящо лечение.

Лечение на наранен пръст

Лечение на наранен пръст должно проводиться комплексно. Только так можно добиться наиболее быстрого облегчения в состоянии.

Комплексната терапия осигурява медицинско, физиотерапевтично и локално лечение.

лечение включва употребата на такива групи лекарства:

1. Анестетици.

2. Противовъзпалителни средства (кетопрофен, натриев диклофенак).

3. Вазоконстриктивни лекарства.

Физиотерапевтични процедури включват следното:

• магнитотерапия;

• лечение с UHF устройства

• електрофореза;

• озонотерапия.

Важно е да знаете, че физиотерапията може да бъде извършена само след като болката постепенно премине и завършването на целия медицински курс. Средният курс на физиотерапия е предписан за 7-10 сесии.

Пострадалият със силно нараняване на краката трябва да се съобразява с леглото или да се движи с патерици, тъй като минималното натоварване на засегнатия пръст може да причини силна болка и подуване на крайниците.

Освен това, ако палецът се нарани на крака и частично се размести, лекуващият лекар може да наложи тесен превръзка или специален ортопедичен фиксатор.

Ако пациентът е получил натъртване от четвърта степен и лекарството не му помага (хематомът не спи, болката не намалява, има възпаление на меките тъкани), тогава е възможно хирургическа интервенция.

По време на тази операция хематомът ще бъде премахнат, което ще спомогне за ускоряване на процеса на възстановяване на тъканите.

Какво да правим с отделянето на нокътната плоча

Много често, с наранен пръст, нокътната плоча страда. Тя променя цвета си, частично или напълно "отлепва" от бодната ноктите. В този случай лекарите препоръчват премахването на повредената плоча за нокти, тъй като под нея ще се събират микроби и ще предизвикат възпаление и болка.

Тази процедура се извършва при локална анестезия, така че не бива да се страхуваме. В допълнение, ноктите са склонни към пълно възстановяване, така че дори след пълно отстраняване, те отново могат да растат.

Много е важно да се доверите на лекарите, а не да отрежете увредения нокът у дома, тъй като това може да предизвика кървене. В допълнение, още по-голям риск от самоотстраняване на нокътната плоча е заплахата от инфекция.

Тежко натъртване на пръстите: какво ще се случи, ако не се лекува

Много хора не смятат, че набит нокът на крака е сериозна травма и не се лекуват, но това е голяма грешка.

Факт е, че при силен удар не само мускулите, но и сухожилията, могат да бъдат повредени. Възможно е последиците от подобни щети да не се проявят веднага, но след няколко седмици или дори месеци.

Ако не лекувате натъртено краче на крака, това може да доведе до такива усложнения:

1. Неприятни усещания при ходене и носене на тесни обувки (възникват поради нарушение на мускулната тъкан).

2. Деформация на фаланга на пръста поради тежък оток.

3. Възпаление на меките тъкани на пръста поради инфекция. Това състояние е най-опасно, тъй като това може да доведе до зачервяване на раната. На свой ред, силен възпалителен процес ще засегне тялото - човек може:

• повишаване на телесната температура;

• развийте треска;

• Започва инфекция на кръвта.

С тези указания той ще се нуждае от спешна хоспитализация и от приемане на антибактериални лекарства. Възможно е също така да се извърши хирургическа процедура за почистване на събраната гной.

4. Панаритиум и остеомиелит могат да възникнат, ако тежката травма не се излекува.

5. Артритът на пръстите на краката може да се развие дори няколко години след нараняването.

Share:
Comments