Нахут - отличен източник на растителен протеин

Тази култура на бобови растения е трудно да се нарече популярна сред руснаците, макар че напоследък е намерила у нас всички нови ценители. Надявам се след тази бележка да опитате нахут. Продуктът е не само хранителен и здрав, но и много вкусен.

Нут на полках супермаркета

Ядката се яде в страните от Близкия изток и Северна Африка. Там той е направен от хумус, фалафел или мелница, получавайки брашно от нахут.

Нахутът съдържа 9 грама протеин на 100 грама. Това е много. Високото съдържание на протеини прави продукта отличен заместител на месото във вегетарианската диета. Нахутите са богати на желязо, калий, фосфор и витамини от група Б. Въпреки това гурметите са по-привлечени не толкова от хранителната стойност на нахут като приятния, леко оремен вкус.

В нашите части, нахутът се използва за салати, добавете към супата, подгответе я като странично ястие за месни и рибни ястия. Продуктът идеално се комбинира със зехтин, мащерка, магданоз, индийско орехче и много други подправки.

Най-лесният начин да направите вкусна протеинова салата с нахут:

Накиснете нахут за нощта, след това го варете в кипяща вода за 2-3 минути.

Сложете си чушка, домати, червен лук, малко чесън, магданоз, разбъркайте съставките с варени нахутчета. Добавете зехтин, винен оцет или лимонов сок. Сезон с пипер. Оказа се фин протеинова салата.

Калорична стойност на нахуто на 100 g продукт:

Калории: 164 ккал

Прочетете на:

  • Как да готвя нахут
  • Любима закуска - нахут с кисело мляко и лук
Share:
Comments