Набъбване на главата и насинена мозък: симптоми, първа

Едва ли някой може да се похвали, че никога не е получавал набивания: щастливите хора могат да бъдат преброени на пръстите на едната ръка.

Но много малко хора могат да кажат точно какво представлява синина и как се различава от фрактура.

Натъртване е травматично увреждане на тъканите на орган или система, по-често с механичен произход, което не е придружено от нарушаване на тяхната цялост.

Ако се наблюдава натъртване на крайниците, това е неприятно, но не е опасно. Това е съвсем друг въпрос, ако получите травма на главата. Те са много опасни. Самите набивания на главата не са много по-различни от другите синини: меките тъкани на главата, периотема на костите на черепа страдат. Основната опасност се крие във високия риск от увреждане на мозъка. Травма на мозъка е изпълнена с развитие на тежки неврологични дефицити и дори смърт.

По тази причина е необходимо да знаете какво е мозъчният контузии, какви са неговите прояви и какво да правите, преди да се консултирате с лекар.

Увреждане на главата: първа помощ

Лицето, което е получило нараняване на главата, трябва да приеме, че всяко нараняване на главата е потенциално опасно. Ето защо, ако се наблюдават неврологични или други симптоми, не трябва да рискувате здравето му. В този случай задачата е да се поддържа нормално функционално състояние на тялото преди пристигането на линейка.

По-често става дума за сравнително малки наранявания с образуването на натъртване или "конус" върху главата. В тази ситуация, най-важното нещо за премахване на синдром на болката, който придружава насиняване. За да постигнете това, трябва да действате така:

• Болката, причинена от увреждане поради образуването на хематом и дразнене на нервните окончания, така че първото нещо, което трябва да направите, е да спрете кървенето от разрушените капиляри. Ледът е подходящ за тези цели. Директното излагане на студ върху кожата не си струва: можете да получите измръзване. Необходимо е да навиете натрошения лед в марля или тънка тъкан, след това нанесете студено върху увредената зона за 1-3 минути. В края на процедурата синдромът на болката трябва да стане по-малко изразен. Ако това не помогне, струва си да повторите процедурата (и така за 1-2 часа с интервал от 15-20 минути). Ако няма лед на ръка, можете да намерите алтернатива: замразени полуготови продукти или домашни птици, студена вода.

• Просто в случай, се препоръчва да спрете всякаква дейност и да слушате собствените си чувства. Замаяност, гадене, зрителни нарушения, припадане, объркване - това са само някои тревожни сигнали. Ако има поне едно, пациентът или други лица трябва спешно да се обадят на линейка.

За да окажат ефект първа помощ, трябва да се вземат мерки в рамките на първите 30-60 минути.

Ситуацията с мозъчни травми е по-сложна. При мозъчна травма, призоваването на линейка е задължително. Опитите да се отървете от травмата със собствена сила са обречени на неуспех предварително. Като правило, когато мозъкът е наранен, има замъглено съзнание или липса на съзнание. В този случай, тежестта на първа помощ почива на хората около тях. Какво трябва да направите:

• Поставете пациента на гърба му.

• Обърнете главата на едната страна (това ще предотврати проникването на повръщане в дихателните пътища и накланянето на езика).

• Ако има повръщане, остатъците от повръщането трябва да бъдат премахнати.

• Пациентът, който е в съзнание, никога не трябва да бъде във вертикална позиция. Важно е той да лежи на гърба или настрани, преди да пристигне линейка.

Също така, не разчитайте на собствените си медицински познания. Разграничаването на мозъка от мозъчно сътресение може да се основава само на резултатите от изследванията. На пръв поглед това не е очевидно дори за опитни специалисти.

Контузия на мозъка: как да го определите

Много е трудно самостоятелно да се определи натъртването на мозъка. Симптоматологията е замъглена и може да се появи и когато мозъкът се разклати. Все още могат да се направят някои изводи.

За да определите тази травма, трябва да започнете от три важни фактора:

• Наличие или отсъствие на неврологични симптоми.

• Функционално състояние на органите и системите.

• Състояние на съзнанието.

В зависимост от силата на нараняването и локализирането на щетите степента на смущение от страна на съзнанието е различна.

В медицинската практика има 7 степени на нарушено съзнание.

1) Съзнанието е ясно. Човек възприема околната среда адекватно (себе си, други). Пространствената и времевата ориентация се запазва. Рефлексът към болковите стимули е нормален.

2) Зашеметяване (до умерена степен). Самосъзнанието се спасява. Възприемането на вербалните команди се забавя. Общо забавяне. Времевата и пространствената ориентация е леко намалена. Рефлекс на болка, също.

3) Зашеметяване (дълбоко). Самосъзнанието е нарушено. Жертвата дава отговори в монослюбив формат. Ориентацията в пространството и времето е нарушена.

4) Sopor. Поддържа се минимален отговор на външни словесни стимули. Съществува болков рефлекс.

5) Кома (до умерена степен). Отговорът на стимула на болката се запазва. На практика няма реакция към всички останали стимули отвън.

6) Кома (дълбоко). Няма реакция към болката. Има нарушения на дишането и сърдечната дейност.

7) Кома (краен етап). Той е придружен от тежки нарушения на сърдечната дейност, дишане.

Функционалното състояние на органите и системите се оценява според сходни характеристики, За да оцените състоянието им, трябва:

• Измерете налягането.

• Измерете температурата.

• Определете броя на сърдечните удари.

• Определете броя на дихателните движения.

Резултатите се определят, както следва:

1) Оцени (без нарушения):

• Налягане - в рамките на 140/90.

• Температурата е 36-37 градуса.

• Броят на сърдечните удари - 65-95 удара.

• Брой на дихателните движения: 10-17.

2) Малки нарушения:

• Светлинна хипертония (до 180 / 100-110).

• 37-38 градуса.

• Намален сърдечен ритъм (брадикардия) - 50-59 удара. Тахикардия е възможна до 100 удара.

• Броят на дихателните движения е 19-29.

3) Нарушения на изразена степен.

• Брадикардия (<51 удара) или тахикардия (>119 ударов).

• Дишане - по-малко от 11 вдишвания или повече.

• Температура - до 39 градуса.

4) При тежки и критични заболявания телесната температура се повишава до 39,5-40 градуса, наблюдава се дълбока дихателна депресия. Налягането се повишава рязко. При критично състояние пада под 60 мм.

Неврологичните нарушения се определят чрез:

• Реакции зрачков на свет.

• Има гърчове.

Дори най-незначителните увреждания от страна на учениците са предупредителен знак, както и спазми.

Така симптоматиката включва:

• Нарушения на съзнанието в различни степени.

• Нарушения на органи и системи.

• Неврологический дефицит.

В допълнение, главоболие, замаяност, гадене, повръщане, зрително увреждане, реч са възможни.

Натъртваща глава: кога да се обадите на лекар

Посъветвайте се с лекар във всички случаи, когато има основание да се подозира не само нараняване на главата, а мозъчна контузия. Това е аксиоматично. В противен случай рискът от смърт или най-малкото тежко увреждане е висок. Пренебрегването на позоваването на лекаря не би трябвало дори да е с просто натъртване на главата (винаги е по-добре да бъдете сигурни: внимателното отношение към здравето на човек е универсално призната практика в целия цивилизован свят)

В по-голямата част от случаите диагнозата на мозъчно увреждане се състои в оценката на горепосочените критерии. Най-информативният метод е изчислената томография, но с оглед на факта, че компютърните томографи понастоящем не са инсталирани навсякъде, се използва и ЯМР.

Насиняване на мозъка: как се лекува, как и колко дълго

Лечението на синини на мозъка се извършва изключително в болница (в неврохирургичния отдел). Това е изключително тежко увреждане. В зависимост от тежестта на увреждането лекарите могат да прибягват до консервативно и хирургично лечение.

Специфичната стратегия за лечение зависи от тежестта на увреждането.

Консервативната терапия включва:

• Мерки за нормализиране на дишането. За тези цели се използва устройството за изкуствена вентилация. Задачата на дихателната терапия е да нормализира концентрацията на кислород в кръвта.

• Интравенозна инфузия на физиологичен разтвор. Това е основният метод на консервативно лечение. При мозъчно увреждане съществува висок риск от развитие на диабет insipidus (с увреждане на хипофизата и / или хипоталамуса), последвано от загуба на огромно количество течност. В допълнение, течността се губи при повръщане и т.н. Задачата е да се възстанови обемът на циркулиращата кръв в тялото.

• Мерки за нормализиране на вътречерепното налягане. В условията на постоянни интравенозни инфузии не е лесно да се постигне равновесие между течността, която се излива и изтичащата течност. При излишната вода в тялото се повишава вътречерепното налягане. За да се намали, се използват диуретици (диуретици).

• Мерки за защита на здравите мозъчни клетки. Предписват се глюкокортикоидни лекарства, блокери на калциеви канали (Diltiazem, Verapamil), лекарства на базата на барбитурати. Това са много сериозни лекарства. Тяхната независима употреба е неприемлива

Хирургичното лечение се извършва само при показания, чийто диапазон е ясно определен:

• Развитие на церебрален оток.

• Повишаване на работата на органите и системите, допълнително влошаване на състоянието на съзнанието.

• Разширено увреждане на мозъка. Целта му е да смаже мозъчната тъкан в количество над 20 кубични сантиметра.

Във всички останали случаи се провежда консервативна терапия, насочена към:

А) Поддържане на нормалното функциониране на тялото.

Б) Елиминиране на подуване на мозъчната тъкан.

Б) Поддържане на регенеративния процес на мозъчната тъкан.

Продължителността на лечението е различна и се определя в интервала от 10 до 60 дни, без да се брои курса на рехабилитация. Курсът на рехабилитацията продължава от 2 до 6 месеца.

По този начин, натъртването на самата глава не е от голяма опасност, където нейните възможни последици са по-опасни, сред които е мозъчната контузия. Трудно е да се определи независимо наличието на наситен мозък, а отлагането е опасно. Ако има тревожни симптоми, не се колебайте да се обадите на линейка. В други случаи е достатъчно да се осигури първа помощ и да се облекчи болката.

Share:
Comments