На китката боли - какво да правя? защо боли ръцете -

Болката в китката не само доставя много ужасни усещания, но и напълно лишава работата. Сайтът, свързващ костите на предмишницата с четка, е най-мобилният и особено уязвим. Въпреки малкия си размер, китката се състои от осем кокала, които са удобно подредени в два реда. Всяко нарушение на неговата функционалност, игнорирана от собственика, наистина заплашва в бъдеще при пълно обездвижване на ставите и загуба на ефективност. Ето защо, ако китката боли, е необходимо веднага да разберете причините.

На китката боли - причините

Всички видове патологии на мускулите и ставите, сухожилията и костните тъкани, травмите - много за появата на неприятни усещания. Когато китката боли, причините могат да бъдат установени от симптомите. Основните заболявания, които водят до появата на болезнени симптоми:

1. Синдром на карпалния тунел

Това заболяване се нарича синдром на карпалния тунел. Особено заболяване често се случва в дясната ръка, в резултат на дълга и упорита работа за компютъра, много часове на плетене или бродерия, намирането дълго шофиране. В карпалния тунел, който свързва предмишницата на китката, се намира в непосредствена близост сухожилия и средния нерв. Те са много ограничени в пространството, така че най-малкото възпаление и подуване на сухожилията на дългосрочно активност и да доведе до притискане на нерв заклещване. Резултатът е силна болка и ограничено движение, дискомфорт, скованост на ръцете и отслабване на дланите. Карпалния симптом и често се случва при бременни жени - към вече нарекли своите причини могат да се добавят увеличаването на телесното тегло и наличието на оток в бъдещите майки.

2. Перитендинит

На китката боли - причините, вполне возможно, кроются в заболевании под названием перитендинит. Чаще всего он поражает сухожилия лучезапястного разгибателя. Резкая ощутимая боль и возможное опухание по ходу сухожилия, усиление болевого синдрома при надавливании и едва уловимое поскрипывание при активном движении - основные признаки недуга.

3. Увреждания

Ако паднеш на ръката си или удари силно върху китката си, можеш да я скъсаш. Тя може да бъде придружена и от двете крайни болки и доста поносима. На мястото на повреда се наблюдава подуване, движението на четката е ограничено. В тежки случаи е възможна деформация на ставата и нейната мобилност. Най-податливи на този вид semilunar контузия и навикуларната кост кост, диагнозата се потвърждава от метод рентгенов. Когато китката се нарани, причините могат да бъдат покрити и с опъване, счупване или разтягане на сухожилията. Травмата може да се случи в резултат на остри и силни ръце дърпат назад, и симптомите са подобни на ефектите на фрактурата - подуване, болка, подуване, ограничена подвижност. Липсата на медицинска помощ в случай на нараняване на китката заплашва да загуби мобилност - частична или пълна.

4. Остеоартроз лучезапястного сустава

Болестта се нарича хипертрофичен остеоартрит. Това може да бъде неприятен резултат от несвързаната фрактура на скуоидната кост и се проявява чрез значително ограничаване на мобилността, болезнени усещания при напрежение и остра реакция на натиска в областта на китката. Други фактори, водещи до появата на заболяването, са преждевременното износване на хрущялната тъкан, възпалителните процеси, постоянното и прекомерното натоварване на ставата.

5. Ревматоиден артрит

На китката боли - причините с огромной долей вероятности могут крыться и в воспалении суставов. Лишь иногда ревматоидный артрит может начинаться остро, его излюбленный метод - нападение исподтишка, уверенно и стремительно завоевывая все новые территории. Отличительная особенность заболевания - симметричность поражения. Начинает недуг с мелких суставов пальцев рук и ног, распространяясь на запястье, стопы, локтевые и плечевые суставы. Они быстро теряют подвижность, увеличиваются в размерах и болят. Стремительно деформируясь, суставы делают процесс сгибания-разгибания практически невозможным, а отек запястий приводит к сдавливанию сухожилий. Болезнь развивается очень быстро и приводит к возникновению множества патологий.

6. Некроза на костите на китката

Болестта се проявява чрез омекотяване на костната тъкан и постепенна деформация. Тя засяга младите хора, по-често мъжете. Първоначално възпалението е умерено, увеличава се с натоварване. Акутният стадий настъпва след нараняване и нарушава една до две седмици. След доста дълъг период на опрощаване, болестта напада с обновена сила. Влошаването може да продължи няколко години, смущаващо с постоянни болки и неизменно води до остеоартрит на китката.

В случай, че китката боли, причините може да са различни. Сред тях си струва да се отбележи:

- псориатический артрит;

- туберкулоза;

- тумори на горните крайници;

- гонорея;

- подагра;

- сърдечно-съдови заболявания;

- нарушения на кръвообращението.

За да установи истинската причина, че китката боли, само лекарят може. Поради това не е полезно да се рискува и да се забави посещението, колкото по-скоро се установи диагнозата - толкова повече шансове за успешно възстановяване.

На китката боли - диагностика

Необходимо е да се ускори посещението на лекар в следните случаи:

- болката не може да бъде елиминирана в рамките на два дни;

- с изключение на болезнеността има оток, формата на крайника се променя, ставата е неактивна;

- болката в китката се увеличава след натоварването, отделните части на ръката не са чувствителни.

Внимание! Болката в китката, комбинирана с недостиг на въздух и болезнени прояви в гръдната кост изисква незабавна специализирана помощ! Обадете се на линейка!

На китката боли - диагностика в подавляющем большинстве случаев потребует рентгенологического исследования. Помимо этого, доктор проведет визуальный осмотр для установления места локализации боли, расспросит о симптомах и проверит наличие крепитации. Используется ультразвуковой метод исследования, при необходимости назначается магнитно-резонансная томография. Только после этого, если болит запястье, диагностика будет завершена. Эта проблема вполне способна стать глобальной, поэтому назначенное доктором лечение нужно проводить безоговорочно и в течение установленного срока. Если, конечно, не хотите лишиться подвижности своих верных помощниц.

На китката боли - лечение

Лекарите, които да помогнат да се отървете от този проблем - това е травма, невролог или ревматолог. Ако не сте сигурни кой го е избран за негов помощник в борбата срещу болестта, посещение на терапевта. Преди всичко, лечението трябва да е насочено към елиминиране на симптомите на болката. Ако се получи проблем възниква във връзка с вредата най-вероятно с правилното изпълнение на инструкциите на лекаря, ще можете да се отървете от болката доста бързо. Определянето на болен крайник, предписването на аналгетици и успешната рехабилитация ще свършат работата си. Последната точка е изключително важна, особено ако професията е свързана с фини двигателни умения. Неадекватното развитие на ръцете може да доведе до ограничена функционалност, затова е важно да бъдете под постоянен надзор на лекар и внимателно да извършвате необходимите действия.

Ако китката боли - лечението обикновено включва няколко подхода:

- стероидните и нестероидните противовъзпалителни средства, надеждно облекчават болката и възпалението;

- Лангауга или гума помага за предпазването на болна китка от ненужни движения, поддържане на ставата в покой;

- съвременните препарати за укрепване на хрущяла не са излишни при някои заболявания;

- когато болките в китката не са толкова остри - лечението може да включва специални гимнастически упражнения и физиотерапевтични процедури;

- При наличие на бруцелоза или гонорея се извършва курс на лечение на основното заболяване;

- Ако предприетите мерки са неефективни и има налични доказателства, се препоръчва хирургическа интервенция.

При някои заболявания комбинацията от назначено от лекар лечение с традиционната медицина е много успешна. Не забравяйте обаче, че самолечението е изключително опасно, без съвет на лекар, не е полезно да се експериментират собственото здраве.

На китката боли - лечение народными средствами

1. Джинджър компреси отлично отстранява токсините и ускорява лечебния процес. Гранулирайте корена, изсипете вряла вода, заври малко и настоявайте. В охладен разтвор намокрете кърпата най-добре с рана, обвийте китката на пациента и задръжте за 15-20 минути. Можете да повторите процедурата на всеки час.

2. Листа от репей се използват за обвиване на възпалено място за една нощ. Още по-ефективно - ги смилайте, държите в стъклен буркан на слънце няколко дни и нанесете мухлясан мус. Болката изчезва след първото приложение.

3. Казват, че ако карате ебонитна пръчка в кръгови движения 50 пъти на ден около подута и деформирана китка, положителен резултат може да се види в рамките на една седмица.

4. На китката боли - лечение народными средствами предлагает тщательно смешать 100 грамм камфорного масла и столько же сухой горчицы. Добавить взбитые в крутую пену белки двух яиц. Натирать больное запястье или делать на ночь компресс.

5. Pollitra притиснат в месомелачка Kalanchoe изсипва един литър водка и настояват за пет дни. Получената смес търка болката през нощта.

6. От кефир и нарязана креда направете гъста смес. Поставете го на пластмасова обвивка, прикрепете към китката на пациента, от върха на връзката вълнен шал.

Когато китката е болезнена, лечението с народни средства може да намали болката, подуването и други външни прояви. Не пренебрегвайте съветите на бабите, в комбинация с лечението на наркотици ефектът може да бъде удовлетворен.

На китката боли - предотвратяване

- С монотонна работа, прекъсвайте с упражнения за ръце и лек масаж;

- Предпазвайте дръжките от нараняване и студ;

- Когато практикувате спорт, защитете китките със специални средства;

- вземете обекта с цялата четка, не използвайте само пръстите;

- здравословна диета и достатъчен брой витамини - отлична превенция на екзацербациите.

На китката боли - предотвратяване поможет избежать еще больших неприятностей, а ранняя терапия основного недуга предотвратит появление нежеланных осложнений.

Share:
Comments