Мукозата е полезна в борбата срещу бактериите

Нова защита срещу образуването на биофилми е открита от група изследователи от Масачузетския технологичен институт.

Биофилмът е лигавичен слой от натрупвания на бактерии, които представляват сериозна опасност в медицински и промишлени условия, както и в човешкото тяло. Веднага след като биофилмът се утвърди, е изключително трудно да се отървем от него. В човешкото тяло прониква в тъканите, които са под него и ги заразява.

Група биолози открила, че полимерите, наречени муцини (от английската дума слуз - слуз), са способни да хванат бактериите и да им попречат да се слеят, като по този начин ги обезвреждат.

Обвивката с муцин може да предотврати образуването на биофилми върху медицински устройства и, според учените, да намери приложение в личната хигиена. Те предлагат например да ги добавите към продукти като паста за зъби и вода за уста, които биха могли да подобрят защитата на тялото, особено при хора, чиято собствена слуз вече е изчерпана чрез дехидратация, химиотерапия или стареене на тялото. В допълнение, имунните клетки могат да се борят с отделни бактериални клетки, но те са по-трудни за премахване на клъстери от бактерии. Докато муцинът предотвратява образуването на колонии от бактерии, които не им позволяват да се придържат заедно.

Малко вероятно е бактериите да развият резистентност към муцин, което не може да се каже за антибиотици. Полезни бактерии, които живеят върху лигавиците също оцеляват. Този начин на контрол на поведението на микробите ни дава самото естество. И те не могат да се възползват от тях, смятат изследователите.

Share:
Comments