Мръсници под очите - това е просто грозно или опасно? как да

Малко вероятно е да има поне един човек, който никога няма да се наложи да се справи с торбички и синини под очите си. Скрийте синини, особено ако не използвате козметика, почти невъзможно. Някой не обръща внимание на тях, други са свикнали да маскират дефектите и само малцина разбират, че причините за синини под очите могат да бъдат напълно различни, включително - и изискващи медицинска намеса.

Смущения под очите: причини

Ако смятате, че синината под очите от инсулт е единственото нещо, което може да ви застраши, тогава вие сте много объркани. Ако обобщим всички съществуващи причини за това явление, те обикновено могат да бъдат разделени не от две големи групи: фактори, които са временни и преминават сами, и симптоми, изискващи медицински контрол.

Първата група включва много причини за синини под очите, най-често срещаните от които са:

• Хронична умора. Фактът, че изпълнението и издръжливостта - това е много добро професионално, не означава силно физическо здраве. Ако редовно пожертвате сън и почивка, скоро ще трябва да помислите как да се отървете от синини под очите си.

• Работа, свързана със седенето пред монитора. Независимо дали правите някаква работа или просто гледате монитор (например, показвайки изображение от камерите за сигурност), трябва да почивите очите си, иначе натъртвания не могат да бъдат избегнати.

• Пушенето. Когато човек пуши - съдовете му непрекъснато страдат, което не може да засегне външния вид на кожата. Кислородното гладуване по никакъв начин не може да се нарече полезно за кожата, то често се превръща в причина за появата на торбички и синини под очите.

• Авитаминоза. Ако сините кръгове под очите ви притесняват само в определени периоди от годината (по-често през пролетта), това може да е признак за недостиг на витамин С. Най-добрият изход в този случай ще бъде пълноценно хранене, включително пресни зеленчуци и плодове.

• Стрес. Ако животът ви е трудно да се нарече спокоен в емоционалния смисъл, вероятността от такъв проблем се увеличава експоненциално. За съжаление, едва ли е напълно да се избегнат стресови ситуации в живота, но все пак няма да навреди, за да бъде лесно.

• Възраст. Когато човек първо расте и след това - и старее, мастният слой, разделящ кръвоносните съдове от кожата на клепача, става по-тънък. В резултат на това плавателните съдове са по-добре видими и създават син ефект.

• Наследственост. Тънката, полупрозрачна кожа е генетична характеристика, която е наследена. Ето защо, ако един от родителите (и още повече, и двамата) се е борил цял живот с въпросния проблем, не се изненадвайте от появата на синини под очите на детето, родено с тях.

• Небалансирано захранване. Вкусната храна е изключително рядко полезна. И такива моменти като добавянето на различни подправки, злоупотребата със силен чай и / или кафе неизбежно ще предизвика оток на клепачите. Поради това, кръвта към съдовете ще се налее интензивно, като по този начин ще се получи по-ярко нараняване.

Всички тези причини съчетават едно нещо: премахването им, човекът се отървава от синята под очите, ако не веднага, а след това със сигурност - в доста кратко време. Но факторите, свързани с втората група, така да се каже, няма да работят: повечето от тях изискват вниманието на лекаря:

• Наблюдават се под очите от удара. Не предполагайте, че като знаете причината за появата на синината, вие сте в безопасност. Ако причината е физическа травма, посещението на лекаря е задължително, тъй като може да помогне за откриването на скрити наранявания, навременното откриване на което е ключът към запазването на зрението.

• Гърбички под очите на детето. Такава държава трябва незабавно да предупреди родителите, защото поради тяхната възраст, умора и някои други фактори са незабавно изключени. Най-безвредната причина в случая е липсата на витамин С, но въпреки това, нека лекарят да ви каже по-добре.

• Странични ефекти от употребата на определени медикаменти. Тъй като всяко лекарство трябва да се предписва изключително от лекар, то той трябва да бъде информиран за последствията след приема. Може би лекарят ще сметне за необходимо да замести лекарството или да преразгледа дозировката.

• Алергичната реакция не винаги проявява зачервяване или обрив. Често един от признаците е само сините клепачи, които са станали сини. Лекарският преглед и неговата помощ са задължителни, тъй като друг, далеч от безопасен етап от усложнението на алергията е отокът на Куинке.

• Фокусирайки се върху начините за премахване на синини под очите, мнозина забравят, че това често е първият симптом на различни заболявания. Често се проявява дълго преди всички други признаци и може да свидетелства за:

- бъбречно заболяване

- наличие на патологични промени в панкреаса

- хелминова инвазия

- метаболитни нарушения

- Болест на Верлоф

- Апластична анемия

- увеличени аденоиди (при деца)

- неизправности в ендокринната система

- нарушения във функционирането на сърдечно-съдовата система

- патологии на офталмологичната сфера (блефарит, конюнктивит и др.).

Разбираемо е, че в такива случаи, без помощта на лекар, няма да е възможно да се управлява.

Как да разпознаем опасността от натъртване под очите?

Много хора не смеят да разстроят лекар за нещо, което те искрено смятат за малко. В края на краищата, синьото на долния клепач не води до физически дискомфорт, не боли, напредва доста бавно. Има обаче известни признаци, че е препоръчително за вас (или любимата Ви) да се свържете с лекар възможно най-скоро.

Така че, забелязахте, че кожата под очите ви значително промени цвета си. Ако в същото време такива дейности като пълна почивка, изключване на стресова ситуация и т.н. не донесе очаквания резултат - е време да отидем при доктора.

За да може диагнозата да бъде с високо качество, не използвайте козметика изобщо. Може би лекарят ще се нуждае само от външен преглед, за да определи какъв е проблемът и как да се отърве от синините под очите. Това обаче не винаги е възможно. Най-често на терапевта реши на кого от специалистите наричат ​​пациенти: алерголог, ендокринолог, гастроентеролог - в списъка на проблемите, който е отговорен за всяка една от тези експерти, има един или дори няколко от тези, които се появяват в синьо под очите.

Допълнителна диагноза се състои в извършването на лабораторни и инструментални изследвания. Що се отнася до тестовете, препоръчително е да проверите тялото за ламблия, да предавате изпражненията върху яйцата на червея, да изследвате нивото на хормоните, да провеждате общи изследвания на урината и кръвта и да давате биохимия на кръвта. В случай, че нито една от горните мерки не помогна да се изясни причината за натъртване, се определят инструментални диагностични мерки.

Електрокардиограмата, ултразвуковото изследване на вътрешните органи, компютърната томография, ЯМР, помага за откриването на заболявания, които могат да изглеждат сини под очите. Ако в хода на задълбочен преглед причината не се установи, пациентът трябва да се консултира с добър козметик.

Методи за лечение на синини под очите: какво можете да направите сами?

Повечето от тези, които са се сблъскали с въпросния проблем на първо място, не мислят за причините, довели до това състояние, а за това колко бързо да се премахнат синините под очите.

Жените най-често това се дължи на желанието за красота, така че те използват всички видове козметика, за да се отървем от дефекта. Също така съществуват начини за спасяване на натъртвания за кратко време - това е подходящо за онези, които поради различни причини не могат да използват тонизиращи средства, но в същото време трябва да се появяват в обществена форма в нормална форма.

Не се опитвайте сами да се отървете от сините кръгове, ако знаете със сигурност, че тяхната причина е вътрешно заболяване. Освен това: за всички препоръчителни методи, прекарвайте не повече от 3-5 дни. Ако през това време не намерите подобрение или забележите, че цветът е станал по-интензивен - посетете болницата и се консултирайте с лекар.

Независимите мерки за премахване на натъртвания върху клепачите се състоят от два етапа.

Първото е премахването на всички причини, които могат да предизвикат този проблем. Така че за начало се нуждаете от добър нощен сън, след това поставете в положително настроение и се опитайте да избегнете стреса. Освен това не трябва да забравяме начина на работа и почивката: без значение каква е важната ви позиция, ако е свързана с работата с компютър, правете часови почивки, поне за кратко.

Препоръчва се пушачите да се откажат от този вредни навици или най-малкото да намалят броя на пушените цигари до минимум. Принадлежите ли към категорията на хора, които не мислят за деня си без редовно използване на силно кафе или чай? Опитайте се да изпиете последната порция не по-късно от 2-3 часа преди лягане. Също така не боли да обогатим диетата с продукти, съдържащи витамин С: дори ако синьото се появи по друга причина, те няма да бъдат излишни.

Вторият етап е използването на народни средства за лечение на синини под очите. За това пишем точно долу.

Още веднъж, имайте предвид, че ако всички горепосочени препоръки нямат желания ефект, не забавяйте посещението на лекар!

Как да се отървете от натъртване, провокирано от удар?

Вече е казано, че с някакво увреждане на окото, независимо колко незначително не ви изглежда, трябва да посетите лекар. В случай, че изследването покаже, че всички лезии са изключително външни и не са повлияли на самата структура на окото, можете да използвате препоръките за бързо отстраняване на ожулването под окото. В края на краищата не е много приятно да ходиш със синята възраст, особено ако е ясен хематом.

Ако е възможно, прилепете достатъчно студено към увредената зона веднага след удара. Обърнете внимание: лед или друг източник на студ не трябва да докосват директно кожата - те задължително трябва да бъдат увити в плат, чиито слоеве, тъй като нагряването е препоръчително да се намали.

Ако поради различни причини липсва време и натъртването вече е украсено на кожата ви, опитайте се да опитате проверени рецепти:

• Тъй като натъртването не е нищо повече от натрупване на кръв в съдове, намиращи се в близост до кожата, масаж на клепача с помощта на тъкан, напоена с оцет, ще доведе до изтичане на кръв в увредената област. Благодарение на този хематом ще изчезне по-бързо. Масажът трябва да се извършва най-малко 5-10 минути на всеки няколко часа.

• Badyag - отлично лекарство, което буквално премахва дори достатъчно синини от синини само за един ден. Можете да си купите мехлем със съдържанието му в аптеката. И винаги можете да държите прах близо до ръката си, който е разреден в пропорциите, посочени на опаковката със слънчогледово олио и приложен към засегнатата област под формата на компреси.

Ако болката или дори най-малкият дискомфорт ви затруднят в мястото на удара, не се опитвайте да почиствате под ушите си удари в ушите си: може да сте имали сериозни наранявания, които биха могли да направят вашето виждане по-лошо.

Премахваме синини под очите у дома

Така че всички диагностични мерки, описани по-горе, потвърдиха, че нямате никакви заболявания, при които това явление е симптом. Следователно - лесно можете да осъществите няколко ефективни процедури, насочени към подобряване на външния вид. В края на краищата пълен сън и живот без стрес не винаги са възможни, но искате да сте привлекателни всяка минута. В силата си да изпитате една от следните препоръки:

1) • Продукт като общ за всички, тъй като картофите се справят великолепно с разглеждания проблем. По ваше усмотрение можете да го използвате както в сурова, така и във варена форма. В първия случай, измийте добре клубените и без почистване отрежете от тях два кръга с дебелина 6-7 mm. Поставете в удобна поза, затворете очите си и ги сложете върху картофените филизи за най-малко 20 минути. Ако използвате този продукт във варена форма, направете каша (добавете мляко за подобряване на ефекта), охладете го до телесната температура и го поставете пред очите си, също и за една трета от час. След процедурата, не забравяйте да измиете: когато използвате сурови картофи - студени и варени - с топла вода.

2) • Отличният начин за премахване на синини под очите за един ден също предполага използването на картофи, но не и неговата. Измийте средната клубена, решетка, леко издърпайте излишния сок. След като сте подготвили всичко, което ви е нужно наблизо - легнете, затворете очите си, излейте клепачите си и областта около очите си със зехтин. Нанесете картофената маса. Половин час по-късно, измийте с натурален зелен чай без добавки.

3) • Отлично се справете със сините под очите и обикновеното извара. Тя трябва да се смила до хомогенност, а след това се поставя на очите под формата на компрес за една трета от час. След определеното време извадете извара с памучен тампон, напоен с чай.

4) • Най-лесният начин, по който можете да използвате толкова пъти, колкото пиете през деня чай - е да приложите към затворени очи, използвани чаени чанти. Моля, имайте предвид, че тяхната температура не трябва да надвишава телесната температура.

5) • Ако натъртването на лицето е обичайното ви състояние, което вече е лошо управлявано с помощта на средства за бърза помощ, използвайте следната рецепта. Разтрийте в хомогенна маса орехи (в кафемашина, хоросан), вземете 15 грама от получената маса, разбъркайте с 25 грама разтопено масло. След това внимателно влейте в получената смес няколко капки натурален сок - лимон или нар. Тази маска се прилага в областта на очите за една трета от час, след което е необходимо да се измие с вода при стайна температура.

6) • Друг ефективен съвет за това как да се премахнат натъртвания под очите за един ден се използва най-добре само в сезона на краставиците (в зеленчуците, които декорират супермаркетите през зимата, твърде малко полезни). Краставицата трябва да се разцепи колкото е възможно по-малка и след това да се смесват равномерно получената маса, мастната заквасена сметана и нарязаните билки (магданоз, кориандър). Разбъркайте внимателно, разпределете маската върху очите, изплакнете след трета час.

7) • Ако не разполагате с необходимите съставки, просто нарязайте две парчета краставица и ги поставете в очите си за половин час.

8) • Напълно нарязайте магданоз и го разбъркайте 1: 1 с меко масло. Използвайте получената маса вместо нощен крем, спазвайки правилата за нейното прилагане.

9) • Ако имате време, което сте готови да похарчите за вашето здраве - подгответе компреси от билкови отвари с успокояващ ефект (лимонов балсам, мента, лайка). Такива компреси могат да се нанасят в топла форма, да се навлажнява памучната вата или да се приготвят от козметичния лед, което е много полезно за ежедневното избърсване на зоната около очите.

10) • Избелва кожата и помага да се елиминира синьото следната рецепта: натрошен бял хляб изсипе много студено мляко. Опитайте се да оформите каша. Нанесете го за една трета час на затворените очи и зоната около тях, свалете с тампон, напоен с мляко, измийте с топла вода.

Предотвратяване на синини под очите

Предотвратяването на това състояние е достатъчно просто: просто трябва да изключите от живота си причините, които могат да предизвикат обезцветяване на долния клепач.

Освен това може да се припише превантивна поддръжка и редовни посещения при лекаря за навременна идентификация на всяка болест, симптом на която са натъртвания под очите. За съжаление, избягването на самите заболявания не винаги е възможно, без значение колко внимателни превантивни мерки не сте прибягнали до тях.

За да изглеждате привлекателно и да не губите време при ежедневното маскиране на тъмни кръгове, първо се погрижете за себе си: опитайте се напълно да си починете, да спите поне 7-8 часа на ден, да не оставате късно и да ядете напълно. По правило изброените превантивни мерки са достатъчни, за да направят синьо или да не възникнат или изчезнат след няколко от описаните по-горе процедури.

Ако трябва да се справите с проблема със синьото около очите, не бързайте да вземете за всички възможни начини да го премахнете.

На първо място, трябва да получите становище от лекар, че нямате всички видове вътрешни болести и след това да приложите някои методи за борба със синини. В противен случай рискувате да скриете важен симптом, който може да помогне на Вашия лекар да определи диагнозата.

Share:
Comments