Може диня при диабет: вреда и полза. може диня при диабет -

Динята е полезна поради високото съдържание на витамини (група B, D, C, E), микроелементи и минерали. Пектинът и фибрите, които са широко разпространени в него, допринасят за подобряването на функциите на храносмилателния тракт. Поради факта, че динята е 99% вода, тя потиска добре жаждата и има диуретичен ефект. Показано е в бъбречната патология, която в крайна сметка се развива със захарен диабет, както и с малки камъни и "пясък" в бъбреците. Големите камъни са противопоказание за използването на диня, тъй като могат да предизвикат бъбречна колика.

Изчисляване на продуктите за хранене при захарен диабет

Храненето при диабетици трябва да бъде нисковъглехидратно: поддържа нормални стойности на кръвната захар. Съставът на храната взема предвид гликемичния индекс на продуктите (GI). Задължително изчисляване на калорийната му стойност и гликемичното натоварване (GH).

Гликемичен индекс на храните

Гликемичният индекс е показател за скоростта, с която глюкозата влиза в кръвообращението, след като яде храна или напитки. На първо място, тя се взема предвид при съставянето на хранителна диета за диабет тип 2:

• Диабетът се отнася за храни, чието GI не е по-голямо от 50 единици.

• При GI до 69 единици - използването на продукта е разрешено не повече от 2 пъти седмично (по изключение) в размер, който не надвишава 100 грама.

• ГИ > 70 приводит к резкому скачку сахара (гипергликемии) и ухудшению общего состояния.

• За 100 единици се взема активността на чистата глюкоза.

Чем выше ГИ, тем сильнее чувство голода и больше аппетит. Обычно углеводы в продуктах с низким ГИ (до 50 единиц) расщепляются медленно, поэтому их преобразование в энергию происходит постепенно. За это время организм успевает потратить выделившийся энергетический ресурс, и уровень гликемии остаётся стабильным. Из пищи с ГИ > 70 единиц углеводы усваиваются с такой высокой скоростью, что даже при больших физических нагрузках организм не успевает реализовать всю выделившуюся энергию. Поэтому уровень глюкозы в крови резко увеличивается, а определённая часть углеводов преобразуется в жировые накопления.

Следователно, колкото по-нисък е GI на продуктите, толкова по-лесно е да се контролира нивото на глюкозата. Бързо смилаеми въглехидрати трябва да се намали до нула. Предпочитат се продукти, съдържащи фруктоза.

Гликемическая нагрузка

Гликемичното натоварване (ГН) е нов индикатор, който определя ефекта на храната, консумирана върху количеството глюкоза в кръвта. Използва се за определяне на най-опасните продукти, които, след консумирането им, запазват високата концентрация на захар в кръвта възможно най-дълго. Гликемичното натоварване се определя на 100 g продукт и има три нива:

• високо - 20 въглехидрати;

• средно - 11-20;

• ниско ниво на GH - до 10 въглехидрати.

Допустимо дневно количество плодове и плодове с нисък ГИ при диабет - не повече от 200 грама на ден.

За да се знае точно дали е възможно динята при диабет, е необходимо да се изследва нейният гликемичен индекс, гликемичното натоварване и да се вземе предвид неговата калорична стойност.

Индикатори за диня:

1. GI - 75 единици (висок индекс, което означава, че за кратко време ще дойде остра усещане за глад и ще трябва да направи непланирана закуска).

2. GN - 4 g въглехидрати на 100 g продукт (ниско ниво).

3. Калорично съдържание - 38 kcal на 100 g продукт t (ниски индекси).

Изхождайки от тези данни, при използването на пъпеш в организма на лицето:

• поради високия ГИ, концентрацията на захар се увеличава бързо;

• Като се има предвид ниското гликемично натоварване (GI), високият гликемичен индекс няма да продължи дълго.

Възможно ли е динята с диабет, като се има предвид неговият състав

При съставянето на ежедневна диета е необходимо да се вземе предвид, че се съдържа 100 г диня;

• 0,7 г белков;

• 0,2 g мазнини;

• 8,8 g въглехидрати (от които - 2,4 g глюкоза и 4,4 фруктоза);

• Останалата част се състои от фибри и вода.

Основната част от захарите в динята е фруктоза. При разцепването му инсулинът не участва. Но фруктозата не е напълно безвредна за хората. В сравнение с глюкозата, тя се преработва повече в мазнини и се съхранява в резерв. Съдържанието в ежедневната диета на повече от 90 грама фруктоза води до затлъстяване, а продължителното му приложение може да предизвика диабет при предишен здрав човек. Отново, апетитът на тези хора се увеличава, което води до затлъстяване.

Когато поглъщаната фруктоза не предизвиква производство на инсулин от клетките в панкреаса. Но при диабет стимулира увеличаването на глюкозата в кръвта, въпреки че това е много по-бавно, отколкото при яденето на храни с високо съдържание на захар. Нормалната абсорбция на фруктозата при диабет възниква, когато се консумира до 30-40 грама на ден.

Непосредствено след пиенето на диня, се наблюдава бърза, но краткосрочна хипергликемия в даден човек. Това допринася за освобождаването на инсулин, който драстично намалява нивото на глюкозата, причинявайки хипогликемия - има чувство на глад. За диабетици това е опасно възможно нарушение на диетата, която се следва.

Допустимото количество диня за диабет тип 2

При многобройните проучвания и търсенето на отговора на въпрос дали е възможно динята при диабет, се определя ограничителният размер на употребата на това зрънце, като не се уврежда пациентът с болест от втори тип: 300 г на ден, не повече от 100 г за едно приемане. Приемът на други въглехидрати трябва да бъде намален с количеството, съдържащо се в изядената диня. Това се обяснява с факта, че вторият тип диабет е съпроводен със затлъстяване: поради наднорменото тегло, ограниченията в въглехидратите са много по-големи.

За да се избегне ненужен стрес за тялото, диабетикът се препоръчва да яде диня с хляб. Това ще поддържа нормално ниво на захарта за по-дълго време и няма да позволи бързото начало на усещане за остър глад. Но тази комбинация е възможна само при отсъствие на патология на червата, тъй като води до изразен метеоризъм.

Препоръчителни норми на диня за болест от първи тип

Възможно ли е динята при първия вид диабет - въпросът е проучен, като се има предвид необходимата диета за тази патология и съответствието с нейните зърнени единици (XE). Установено е, че при първия вид на тази патология е допустимо да се консумират 1 кг диня на ден в няколко дози от 200-300 грама без никакви последствия за здравето. Количеството консумирани въглехидрати трябва да съответства на дозата на получения инсулин и физическите натоварвания на пациента. За разлика от втория тип, кръвната захар може да бъде коригирана чрез допълнително прилагане на инсулин, като се изчисли количеството консумирани въглехидрати. Изчисленията отчитат съответствието на 120-150 g диня 1 с хлебния блок. Това зависи от зрялост и вид плодове. Цялата диета за диабет се изчислява, като се вземат предвид хлебните единици, които са ясно установени за всеки продукт и внимателно се изчисляват при съставянето на менюто с помощта на специална таблица.

Ендокринолозите препоръчват използването на диня при диабет, като се вземат предвид нейните полезни свойства, в количество, което не надвишава 10 XU на ден. В същото време за същата сума трябва да намалите употребата на обичайните въглехидрати (картофи или хляб). Пациентите с първи тип диабет трябва да знаят колко инсулин е необходимо, за да се разцепи тялото 1 XE - тогава динята може да се консумира в разрешени количества без страх.

Като се има предвид, че ходът на заболяването е индивидуален за всеки пациент, само лекарят във всеки отделен случай ще реши дали е възможно динята при диабет и колко, а също така да даде съвети за правилната му употреба.

Share:
Comments