Московците започнали да живеят по-дълго

През последните две години смъртността на Москва е намаляла с почти 18%. Тази статистика беше обявена на пресконференция от заместник-кмета на столицата Леонид Петкатников, който се занимава с въпроси на социалното развитие.

Според представените данни сърдечно-съдовите заболявания, включително инфаркти и инсулти, са с по-малко от 20% по-малко вероятно да причинят смърт на жителите на столицата през този период и смъртността при онкологични заболявания е намаляла с повече от 10%.

И това въпреки факта, че броят на онкологичните диагнози, поставени на московците, нараства и ще нараства, тъй като оборудването на медицинските съоръжения на столицата с подобрено високотехнологично оборудване се подобрява, което помага да се идентифицират болестите в ранните етапи.

През декември миналата година Петкатников съобщи, че Москва не е по-ниска от Париж по отношение на нивото на предоставяне на високотехнологично медицинско оборудване. Само за една година са придобити 108 компютърни томографи, а 54 са планирани; 72 от апаратурата за ЯМР, вместо 34 и 28 ангиографи, вместо 18. Единственият проблем, който вниманието на Заммар е изплатило, е недостигът на специалисти за работа с оборудване. За да се избегнат грешките при диагнозите, се планира създаването на единен експертен център, който ще събира изображения от всички компютърни томографи (PACS). Експертите на центъра ще преразгледат резултатите от проучванията и ще дадат своето мнение.

Share:
Comments