Морски зърнастец - лечебни свойства и приложение в

Морски зърнастец - общо описание

морски зърнастец - род от ниски храстови растения, принадлежащи към семейството на козината. Корените на храстите са дълбоки, разклонени в много издънки. Клоните на морският зърнастец са трънливи, следващите листа са редовни, изцяло линейни, като върбите. Листната плоча е покрита отгоре със сивкави точки, а отдолу - със звездни везни.

Цветята, които се развиват преди листата, са претъпкани в необузданите малки съцветия на ухото, се разгръщат през април. След опрашването, сферичните плодове узряват - ярко оранжеви плодове с подчертан аромат и кисел вкус. Плодовете се формират по правило през първата половина на есента и образуват плътни четки.

морски зърнастец — виды и места произрастания

В естествената среда са известни три вида морски зърнастец, които са широко разпространени в страните от Евразия. Само две от тях имат културно и медицинско значение:

1. морски зърнастец крушинная (крушиновидная) — светолюбивый, засухоустойчивый кустарник обитает в дикой природе главным образом в Средней Азии, Монголии, Китае, на Кавказе. Российскими ареалами облепихи крушинной стали Южная Сибирь и практически вся европейская часть. Культивируется ради ягод, которые широко применяют в народной медицине, гомеопатии и для производства масла. Приветствует ее и традиционная медицина.

2. морски зърнастец иволистная — характеризуется желтыми плодами, растет целыми зарослями в Гималаях, на Алтае, Северном Кавказе, в Крыму. На территории нашей страны встречается редко на востоке Калининградской области и в Восточной Сибири. морски зърнастец иволистная предпочитает каменистые места вдоль ручьев и берегов рек. Листья этого вида используют для приготовления ароматного и полезного чая.

морски зърнастец — лечебные свойства

Во всем северном полушарии трудно найти такое растение, которое бы имело столь разносторонние формы практического применения. морски зърнастец, особенно ее плоды — это целый поливитаминный комплекс, сосредоточивший в себе огромное количество витамина С и группы В, каротина, фолиевой кислоты, дубильных веществ, рибофлавина и т.д.

Эти вещества и их свойства позволяют применять облепиху в качестве противовоспалительного, обезболивающего, ранозаживляющего средств. Масло, получаемое из ягод, обладает гранулирующим, спазмолитическим и антисептическим действиями, а листья применяют при ревматизме. морски зърнастец — прекрасное дополнение к основной терапии против многих заболеваний: желудочно-кишечных, гинекологических, язвенных поражений и т.п.

морски зърнастец — лекарственные формы

Без съмнение плодовете са основният лечебен елемент на морски зърнастец. По-рядко се използва събраната през пролетта и листата кора.

Събирането на плодове се извършва при формирането им, когато придобиват сочност и характерен цвят. Отглеждането на плодове не е лесна задача, тъй като морският зърнастец е покрит с неприятни бодли, затова се препоръчва да се намалят плодовете в специални ръкавици. Трябва да се внимава също така да не се повреди филма и да не се губи ценния сок.

Плодовете се консумират пресни, концентрирани в захар, варени компоти, конфитюри и др. Специалната стойност на плодовете е, че те могат да запазят полезните си свойства в замразена форма. Но да ги съхранявате в фризери не се препоръчва за повече от 6-9 месеца.

морски зърнастец — рецепты народной медицины

- Масло от дома: изстискайте плодовия сок, целулозата, изсушете, нарязайте, изсипете с растително масло (по ваш избор) в съотношение 1: 1 и настоявайте, периодично разклащане, 21 дни. След това маслото се филтрира и се съхранява в хладилника. Прилага се външно с косопад, като противовъзпалително, антисептично средство. Тампоните също се произвеждат от масло за лечение на гинекологични заболявания.

- С ревматизъм и заболявания на опорно-двигателния апарат, чаят е направен от пресни листа от морски зърнастец.

- Бульон в нарушението на храносмилателния тракт: таблицата. Сложете натрошените листа и младите филизи и изсипете 200 гр. топла вода, заври, запали за около 5 минути, след което охладете, източете и изпийте всичко. Отвара за пиене 1-2 r. на ден.

- При гастрит и пептична язва, приготвеното масло трябва да се прилага вътре в чая l. 2-4 пъти на ден.

- За лечение на инфекции VDP препоръчва инхалация на базата на морски зърнастец масло за 15 минути, броят на процедурите - 5-8. При фарингит и стенокардия е необходимо да се смаже възпаленото гърло с памучен тампон.

морски зърнастец — противопоказания

С грижи плодовете от морски зърнастец трябва да се приемат от хора, страдащи от черен дроб и панкреас.

Коментари

Евелина 05.05.2016 Присъединявам се към общото мнение - обичам морски зърнастец. И сладко от него, и само със захар. И аз имам малко морски зърнастец, макар че е купен. Не знаех, че можете да използвате и двете листа и морски зърнастец. Но той расте заедно с нас и аз също отивам да го събера. Кристина 05/02/2016 Е, аз също исках конфитюр от морски зърнастец))) Така че просто не можете да ядете това зрънце, но сладкото е просто вкусно))) И благодарение на огромното съдържание на витамини в морски зърнастец е още по-приятно и освен това, в него всички полезни вещества се запазват за дълго време. Полина 05/02/1966 Използвах масло от морски зърнастец за лечение на гинекологично възпаление. Като цяло, морският зърнастец е просто чудесно лекарство за различни рани, възпаления и много полезно при общия упадък на тялото. Анастасия 05.05.2016 И аз просто обичам конфитюр от морски зърнастец! И така го ям и можете да го направите много - това е вкусно! Аз не използвам морски зърнастец специално за някои болести. Просто отдавна знам колко полезна е тя и съдържа много витамини. Маргарита 05/02/2016 Е, можете дълго време да говорите за морски зърнастец и неговите лечебни свойства. От самото детство ми казаха кое е прекрасното зрънце. Ние дори отидохме да го съберем, ние не сме далеч от дома, тези градини са морски зърнастец. Съберете го, обаче, не е много интересно)))
Share:
Comments