Мордовник - лечебни свойства и приложение в медицината

Моргата - общо описание

Моргата (Echinops) се отнася до рода на многогодишни (понякога едно двугодишни), тревисти гърди растения от семейния комплекс или Astrope. Височината на растението е около 100-140 см. Коренът е разклонен и дълбоко оставя в почвата. На върха има прав, единичен ствол.

Кълвачът има грубо-феружинно-пухкави листа. Цветът има бяла корола, тъмносини прашници, светлосини обвивки - в хората за него мирдоникът е наречен "бял тартар" и "синьо глава". Съцветието е сферична кошница, около която няма обща обвивка. Плодовете са продълговати ахении.

Моргата - виды и места произрастания

В Южна Европа е широко разпространена сливаща се в Южна Европа от Иберийския полуостров до Япония, включително степите на Азия. От юг границата на района на разпространение попада в Северна Африка, Мала Азия, Иран и Афганистан.

Можете да срещнете пъпа, като правило, в степите, в редиците в средата на храстите, по склоновете на хълмовете, по бреговете на реки в ливади, в дерета и в свободни партиди.

Моргата - лечебные свойства

Препаратите от мигнант се използват като ефективни невромускулни стимулатори - те помагат при радикулити, парализа, астенични състояния, хипотония, множествена склероза и също допринасят за елиминирането на ефектите от радиационно хронично увреждане.

Веществото Ехинопсин, намиращо се в семената на сорта, възстановява функциите на потисналата централна нервна система, подобрява благосъстоянието, облекчава главоболието, подобрява настроението, насърчава физическото и умственото представяне.

Дебелото масло в плодовете може да се използва като хемостатичен и противовъзпалителен агент.

Моргата - лекарственные формы

За медицински цели често се използват тинктури на плодовете от сорта, както и отвари от семената на растението. Разсадите се събират по време на периода на узряване - главите трябва да се съберат и да се изсушат на открито, след това - да се избършат и да се почистват. Плодовете на мармота, дължащи се на съдържанието на мастни масла (до 28%), също са намерили външно приложение.

Моргата - рецепты

От слитъка подготвят алкохолна тинктура и водна инфузия, които се използват за мускулна атрофия, парализа, изтощение, пареза, неврит и сексуална слабост.

Водната инфузия се приготвя, както следва. Чаена лъжичка предварително натрошени семена от мармалада изисква 300 ml вода. При бавен огън гответе сместа в продължение на 15 минути, след това 2 часа, за да настоявате, и след това се щам. Пийте такава вода инфузия препоръчва четири пъти на ден за 2 супени лъжици.

Алкохолната тинктура се приготвя по-дълго. Чаена лъжичка предварително нарязани семена от мармала ще изисква 100 мл водка или алкохол. В стъклен съд на тъмно място, сместа трябва да се влива в продължение на 2 седмици, без да се забравя да се разклаща периодично. Вземете готова тинктура се препоръчва в продължение на 20 минути, преди да се яде два пъти на ден за 10-20 капки в даден момент.

При псориазис и някои други кожни проблеми, слимът може да има противовъзпалително действие. За да се постигне това, е необходимо редовно да се смазва засегнатата повърхност на кожата със смес от няколко алкохолни тинктури, по-специално mordovnik, aira, завои, фъстън и жълт кантарион. Методът за получаване на алкохолна тинктура от мордант е описан по-горе. Тинктури от други билки се приготвят по подобен начин.

Моргата - противопоказания

Експертите предупреждават, че слипът има токсичен ефект. Следователно, използването му трябва да бъде координирано със специалист. Така че не трябва да се предписва за хипертония - повишените дози могат да доведат до конвулсии. Противопоказно приемане на пъпа и по време на бременност.

Коментари

Aldine Press 05.05.2016 Е, аз не съм толкова развълнуван от това растение)) Разбира се, неговият вид привлича. Но лечебните свойства са доста оскъдни. С всичко това слипът е токсичен. Така че ... Има по-добри растения. Въпреки че, както разбирам, се използва в традиционната медицина, така че има смисъл. Оксана 05/06/2016 Наистина ми хареса този мордоник! Да, аз съм просто доволен от външния му вид. Такива необичайни, оригинални! Аз обожавам такива незначителни неща. Да, и свойствата на кучиса са много полезни. Може би това не е най-лечебното растение, но все пак. Таня 6 май 2016 Това вероятно е всичко, от което имаме нужда от лекарството. С нашия живот, когато се въртиш като катеричка в колело, просто трябва да поддържаш благополучие. Мисля, че такова растение, децата не трябва да се дава. Дори за подобряване на умствените способности. Лариса 05/06/2016 Интересувах се от този Мордовник. Чудя се дали се продава в аптеките? Такива свойства като подобряване на настроението, умствената и физическата активност и подобни качества, биха били много полезни за мен сега. Необходимо е да се търси в продажба. Боже! Какво е това прекрасно растение! Колко готино изглежда! Жалко е, че това не расте с нас. Да, все още е висок! Мога да си представя колко е страхотно да ходя сред такава красота! Sinelovnik, разбира се, по-подходящ за него името))
Share:
Comments