Мононуклеоза - причини, симптоми, диагноза, лечение

Mononukleoz (мононитарная ангина или железистая лихорадка) — заболевание, вызванное вирусом Эпштейна-Барра. Mononukleoz характеризуется увеличение количества белых кровяных клеток в организме.

Повечето хора в зряла възраст имат антитела срещу вируса на Epstein-Barr в кръвта, т.е. повечето хора са били инфектирани в ранна възраст и са развили имунитет към мононуклеоза. Ето защо болестта се проявява във възрастовата група от 15 до 17 години, но може да се развие при деца. По-ранната мононуклеоза се развива, толкова по-тежък е курсът.

Важно е да се отбележи, че мононуклеозата често се бърка със заболявания с подобни симптоми. При най-малкото съмнение, е необходимо да се извършат изследвания, които ще помогнат за установяване на точна диагноза.

Mononukleoz - причины

Причината за появата и развитието на мононуклеоза е инфекция с вируса на Epstein-Barr.

Болестта се разпространява през слузта от носа и гърлото, слюнка, сълзи. В допълнение, вирусът може да се предава чрез целуване, оттук и псевдонима мононуклеоза - "болест на целувките". Ако знаете, че сте болни, не бива да прехвърляте лични предмети: четки за зъби, прибори за хранене и т.н.

След като човек е имал мононуклеоза, симптомите на заболяването никога не се връщат, но вирусът остава в тялото и може периодично да се активира. Когато е активен, вирусът може да бъде предаден на други хора.

Mononukleoz - симптомы

Най-честите симптоми на мононуклеоза са висока телесна температура, повишени сливици, тежко възпалено гърло, разширени лимфни възли, обща умора, слабост и болки в тялото. Симптоматичната мононуклеоза започва да се проявява след инкубационния период, т.е. 4 до 6 седмици след заразяването с вирусния патоген.

Друг ярък симптом на заболяването е увеличаването на далака. Понякога тъканите от далака могат да се разрушат, това може да се установи с болка в горната лява част на корема. В случай, че се случи това, е необходимо спешно медицинско обслужване и незабавно хоспитализиране.

Mononukleoz - диагностика

По време на първоначалния преглед лекарят определя основните симптоми на заболяването и извършва общо изследване. Ако пациентът е заподозрян в мононуклеоза, трябва да се направи кръвен тест, за да се идентифицират признаците на заболяването (т.нар. Monospot тест) и за откриване на вируса на Epstein-Barr. Кръвният тест изключва други заболявания, които могат да причинят симптоми, подобни на мононуклеозата.

Mononukleoz - способы лечения и профилактики

Не е развита специфична мононуклеоза. За лечението на леки и умерени форми на заболяването се изисква студено, гладно и престой на пациента в покой.

1. Остатъците от легла са необходими за почивка от работа или проучване и за намаляване на проявите на мононуклеоза. Необходимо е да изплакнете гърлото със солена вода или да използвате специални лекарства за възпалено гърло. Вземете ибупрофен, ацетаминофен, за да намалите температурата, да облекчите главоболието и болезненото гърло. Необходимо е да се ограничи физическата активност. Особено опасно е повдигането на тежки тежести. В допълнение, напрежението на мускулите на пресата или удар на стомаха може да предизвика разкъсване на тъканите на далака.

В тежки случаи се препоръчва приемането на кортикостероиди, които спомагат за намаляване на подуването на сливиците, гърлото и далака. Приемането на такива лекарства трябва да се извършва под постоянния надзор на лекуващия лекар.

Няма специални превантивни мерки за мононуклеоза. Обикновено те използват превантивни мерки, които са типични за ARVI. Важна роля в превенцията на мононуклеозата играят мерките, насочени към увеличаване на цялостния имунитет на човек.

Share:
Comments