Молодило - лечебни свойства и приложение в медицината

Молодило - общее описание

Molodilo (Sempervivum tectorum) е многогодишно вечнозелено растение от семейство Tolstyan. Кореновата система е повърхностна, характеризираща се със слабост и плитко проникване в почвата. Този имот се използва за засаждане на растенията на покривите, за да се укрепи покривът и да се даде второто име на растението (покривът беше млад).

Стъблата изправени, набраздени, на височина растат 20-30 см, постепенно покрити с бели косми. Листата са месести, от горната посока, образуват близки гъсти затворени розетки със сферична форма, подобни на зелето. Листата са покрити с гъста кожа, което прави възможно забавянето на изпарението на влагата, растенето спирално, а в върховете на листата има космати връзки, обгръщащи розетата с пашкул.

Цветята са малки, бледо жълти или зеленикаво-жълти, събрани в чадъри. Плодът е сложна листовка, семената са малки, прашни.

Молодило - видове и места на растеж

Покривът Molodilo (каменна роза, заеково зеле) предпочита пясъчни, каменисти, каменисти почви, поляни от борови гори. Открити хълмове и брегове на реки. Цялата територия на Русия, с изключение на крайния север, е населена от този оригинален завод. Той расте в Кавказ, а Европа също се среща в регионите на Мала Азия и Югозападна Азия и на африканския континент.

Дори през Средновековието жителите на цивилизованите региони на Европа засадиха каменна роза на покривите на къщите, така че растението да се разпространи напълно на цялата повърхност. Видове растения: млади покриви, кавказки, планински, хибридни, джуджета, паяжини и др.

Молодило - лечебни свойства

От древни времена това растение се използва за медицински цели. Древните гърци вярвали, че заедно с виното можело да спести отрова от най-силните отрови. Антидотските свойства на растението са описани в средновековието от френския фармацевт Одо в стихотворението му "По отношение на свойствата на билките".

Анестетици, дезинфекциращи, противовъзпалителни, заздравяващи рани, успокояващи, антисорбционни ефекти се използват за лечение на различни заболявания. Тази треска, стомашни язви, диария, сърдечно-съдови и респираторни заболявания, улцеративен стоматит, болезнена менструация, епилепсия и експулсиране на червеи. Тинктура от каменна роза се прилага при лечение на очите и ушите, бульон от трева, е възможно да се изплакне устата при млечница.

Молодило - дозирани форми

Лекарствените суровини са листата на растението, които се събират, когато растението цъфти. Химическият състав не е напълно разбран, но няма съмнение, че наличието на ябълка и млечна киселина, слуз, танини, микроелементи в листата.

Молодило - рецепти

- Хемороидни шишарки, калуси по краката или брадавици могат да бъдат изтеглени с натрошените листа на младите, ако ги прикрепите към голямо място. Той също така помага при ухапване от насекоми.

- Смес от натрошени листа е млада, мед и масло се използват за лечение на пукнатини в гърдите при кърмещи жени. Хомеопатичните лекарства от каменна роза се използват при лечението на менструални нередности.

- Растението има избелващ ефект върху кожата - може да доведе до лунички и пигментни петна, а красотите на древния Киев използваха това растение за естествена руж по бузите, за да изглеждат като пълнеща ябълка.

Отвара от листата на каменна роза за лечение на стомаха: изсипете в термос 1 супена лъжица. една супена лъжица пресни листа стана млада, настояват 1,5-2 часа, пийте 2-3 супени лъжици преди хранене.

Молодило - противопоказания

При третирането на това растение с противопоказания не се открива.

Коментари

Метра 05.21.2016 Ако само след отстраняване на луничките не тръгнаха с каменна повърхност или покриви :) Предпочитам козметика Катюша 05.05.2016 Толкова много интересни неща за това растение е написано! Препрочетох статията два пъти. Благодаря ви. Разбира се, ставаше все по-млад, много пъти го виждах. Но не можех да си представя, че това растение е толкова чудотворно. И рецепти за красота, аз също бях заинтригуван)) Gulya 05.05.2016 Не очаквах, че това растение има такива лечебни свойства. Такъв широк списък от болести, които третира младите. Но все пак съдейки по името, това растение беше отворено във връзка с даването на красота. Не забравяйте да опитате да подмладите!) Слава 05/06/2016 Е, разбира се, аз съм напълно възхитена! Толкова много козметични ефекти! И лунички премахва, и брадавици унищожи. И за момичетата от Китай, толкова общо интересни, веднага искаха да опитат този инструмент. Не напразно, защото и името е - ставаше все по-млад. Aldine Press 05.05.2016 И наистина, едно много оригинално растение! Тя изглежда като декоративна, но всъщност тя расте навсякъде. В нашия район това растение е било известно като зайче зеле. И колко лечебни свойства има! Просто не го очаквах. Много от това е задължително полезно.
Share:
Comments