Мокрица - лечебни свойства и приложение в медицината

мокрица - общо описание

мокрица (Stellaria media, stellate) е едногодишно плевелно растение от семейството на карамфилите. Стеблото е силно разклонено, слабо, подслонено, вкоренено в възли с височина 10-30 см. Лист яйцевиден, къс, заострен, горно сусиче, по-ниско прикрепен с дръжки, постоянно влажен.

Белите цветчета под формата на звездички имат двучастни венчелистчета, периодът на цъфтеж е от май до август. Плодовете са капсули, семената са кръгли или бъбречни. Това е много адаптирана трева за оцеляване, почти е невъзможно да се борим с нея, тъй като нейните семена оцеляват от 5 до 20 години, едно растение има 20 000 семена и плодородие два пъти през лятото. Развитието на завода продължава под снега през зимата.

мокрица - виды и места произрастания

Выносливый сорняк распространен по всему миру, большим образом в умеренном поясе Северного полушария известно более 120 его видов, из которых в России растет несколько десятков. мокрица предпочитает огороды, сорные места, сырые лесные поляны, местность, поближе к деятельности человека. Домашняя птица очень любит эту траву, за что в некоторых местах она была названа птичьим салатом. Семенами мокрицы кормят домашних певчих птиц.

мокрица - лечебные свойства

Много хора, които се борят в леглата с тази упорита трева, не подозират колко полезна е обикновената морхина. Той има толкова много витамини, че чрез тяхното насищане далеч надхвърля култивираните растения. Например, съдържанието на витамин С в него е един и половина пъти повече в сравнение с лимон, само за една от тези свойства вече е необходимо да се чете като лечебно растение за анемия и скорбут.

И ако смятате, че съдържа витамин Е, който обикновено липсва в повечето култивирани растения каротин, става ясно, че неграмотните предци са били правилни, когато използват млади филизи в ранни салати. В допълнение, задушената трева е полезна при радикулити, болки в ставите и навяхвания, сокът намалява болката в сърцето и може да намали туморите, да спре кръвта, да лекува хемороиди, стомашно-чревни заболявания, хемоптиза, болки в гърдите и щитовидната жлеза.

мокрица - лекарственные формы

Традиционната медицина използва земната част на растенията в прясна и суха форма. Пресен сок от трева се използва за вътрешно приложение и вливане на очи, лечение на рани, витаминни зеленчуци се използват в салатите. Инфузията на пресни или сушени билки, използвани за вани и лосиони, компреси може да премахне подуване на гърдите при кърмещи жени. Тревата се събира през май, когато все още е мека и сочна, изсъхнала на сянка.

мокрица - рецепты

- Сокът на червея от непрозрачността на роговицата на очите - да се капе в ранен стадий на заболяването. С този сок, въшките се лекуват с гнойни, дълготрайни рани.

- Прясна трева премахва умората на краката - поставете вместо стелката в градинските обувки.

- Infusion на въшките за подобряване на здравето баня: 12-15 лъжици прясно нарязани нарязани woodlice, накиснете 1 литър вряща вода, настояват. Възстановяване на млякото от кърмещи жени: инфузията на ликопеновата напитка на половин чаша. Компресирането от инфузията помага при подуване на гръдния кош.

- Витаминна салата: зелен млад стъбъл, зелен лук, варено яйце, заквасена сметана.

- инфузия на нишесте за лечение на радикулит: плътно напълнете три литров буркан със свежа трева. Налейте 0,5 литра водка и добавете вода. Настоявайте 21 дни, изтичайте, изтласквайте. Пийте курсове в продължение на две до три седмици до една трета чаша дневно преди хранене.

мокрица - противопоказания

Не са намерени сериозни противопоказания за употребата на тази билка. С повишено внимание се препоръчва да се използва за хора с много ниско налягане, тъй като е в състояние значително да намали налягането.

Коментари

Iraida 06.05.2016 И между другото, аз не забелязах, че когато ходиш бос на тази трева, умората на краката ти просто изчезва. Не съм мислил за това преди, сега ще използвам този метод конкретно. Много благодаря! Людмила 05/06/2016 Да, наистина ... Нашите "неграмотни предци" в много отношения бяха по-мъдри от нас. И ние също трябва да се поучим от тях. И такава достъпна трева, подобна на мокрица, и с такава витаминна композиция ... Обикновено със сигурност ще опитам салата от тази млада билка. Яна 05.05.2016 Искам да кажа, че можете просто да ядете омар като салата ?! Не можех да мисля за това. Е, ако наистина в тази трева има толкова полезни вещества, колкото е писано, и по този начин няма нежелан вкус ... аз може би ще рискувам и опитам тази билка)) Таня 05/06/2016 Разбира се, mocrica е трева. Но по принцип той не се намесва в градината. Тази трева расте само на влажно място, т.е. близо до ограда, сгради. И като правило, там не засаждате нищо от зеленчуци и други необходими продукти. Да, и е лесно да се счупи. Евгения 05.05.2016 Независимо какво, какво е упорито растение. Дори под снега се развива. Обичахме пилетата и те просто обикнаха омара. И така, те бяха нахранени от него и изпуснати - те го кълнат. И все пак има все по-голям брой женско биле, искрено, изобилие.
Share:
Comments