Могат ли момичетата да използват тампони? на каква възраст

От определена възраст в живота на всяко момиче започва периодът на пубертета, който се характеризира с появата на менструация. Момичето трябва да бъде подготвено за това събитие, така че е важно да получите изчерпателна информация за продуктите за лична хигиена.

Какво е по-добре да изберете момиче - подложки или тампони?

Най-често срещаните средства за интимна хигиена на жените са подложките. Те са лесни за употреба и са известни на жените за дълго време. Въпреки това, през последните няколко десетилетия хигиенните тампони придобиват широка популярност не само сред зрелите жени, но и сред момичетата. Но момичетата могат да използват тампони? Гинеколозите отговорят на този въпрос утвърдително: да, това е възможно.

Хигиенните тампони са направени от материал, който абсорбира добре секрецията на кръвта и ги предпазва от изтичане. Повърхността на тампоните е гладка и деликатна текстура, така че употребата им не причинява дискомфорт. Някои момичета обаче все още се страхуват да използват тази хигиена.

Обмислете най-често срещаните страхове на момичетата, свързани с тампоните:

• Тампонът може да повреди химена. Не е така. В хелмена има малка дупка, през която преминава менструалната кръв и другите изхвърляния на женското тяло. В допълнение, хименът е много еластичен, лесно се простира и позволява в тампон с много малък диаметър.

• Тампонът причинява болка, причинява дискомфорт и движение на оковите. Правилно поставеният тампон е напълно невидим. Той не предизвиква неприятни усещания и не пречи на ходене, бягане или седене изобщо. Това се усеща само ако е въведено неправилно.

• Тампонът може да падне от влагалището. Това не е въпрос. Ако тампонът е поставен правилно, когато е изцяло вътре и само дантела остава отвън, то не може да падне. Мускулите на влагалището го компресират и я държат здраво на място.

• Тамполът може да се залепи във влагалището. Това не бива да се страхува. Ако издърпате кабела, тампонът лесно ще излезе. Дори ако кабелът се счупи внезапно, тампонът може да се отстрани с пръсти.

И така, какво е по-предпочитано за момиче - тампони или подложки? Тук всяко момиче решава за себе си. Може ли момиче да използва тампон, ако е активна? Тампоните са идеални за момичета, които посещават спорт, танци, отиват в басейна, карат велосипед. Те не възпрепятстват движението и ви позволяват да се чувствате уверени, без страх от изтичане. Подложките са подходящи за момичета, които все още се колебаят да опитат тампони или са противопоказани по някаква причина.

Във всеки случай, преди да изберете средство за интимна хигиена, препоръчително е да обсъдите този въпрос с майка си, по-старата сестра или да се консултирате с гинеколог, който ще ви каже дали едно момиче може да използва тампони и да определи дали има някакви заболявания.

На каква възраст можете да използвате тампони?

Преди това се смята, че девиците не могат да използват тампони, но сега гинеколозите твърдят, че този хигиеничен продукт може да се използва във всяка възраст. Веднага след като момичето е започнало менструация, тя може да започне да използва тампони.

За да не изпитате дискомфорт, се препоръчва момичетата да избират тампони с най-малък размер (мини). Освен това някои производители произвеждат тампони, предназначени специално за тийнейджъри. Те имат леко покритие, малък диаметър и са чудесно за начинаещи.

Много от майките, които се грижат за здравето на дъщерите си, се интересуват от: възможно ли е момичетата да използват тампон с апликатор? За момичетата, тампоните с апликатор са наистина добри, тъй като улесняват навлизането във влагалището и позволяват тампонът да бъде правилно поставен вътре. Преди употреба трябва внимателно да прочетете инструкциите, така че по-късно да няма трудности.

Как правилно да вмъкнете тампон?

Поставянето на тампон във влагалището е лесно, но за първи път момиче може да има някои трудности. Не се притеснявайте за това: с течение на времето момичето ще придобие умението и ще може бързо и лесно да извърши тази процедура.

1. Първо трябва да се измиете и да миете ръцете си.

2. Освободете тампона от опаковката.

3. Вземете удобна позиция. Най-добре е процедурата да се клекне или седна на тоалетната. Можете да направите това изправено, крака отделени и леко да ги огънете на коленете.

4. Вземете тампона с палеца и средния пръст и насочете закръгления му край във влагалището.

5. Бавно вкарайте тампон, като го бутате с показалеца. Тампонът трябва да влезе напълно, само дантела остава отвън. Ако тампонът с апликатора, трябва да поставите апликатора във вагината наполовина, а след това кликнете върху втората част. Тампонът ще влезе вътре и апликаторът ще остане в ръцете.

6. Ако се чувствате неудобно, това означава, че тампонът не е поставен достатъчно дълбоко и трябва да го избутате малко по-внимателно.

7. Когато дойде времето да извадите тампона, трябва отново да измиете ръцете си, да седнате и бавно, без остри движения, да издърпате кабела. Тампонът ще излезе.

Правила за използване на тампони

Гинеколозите препоръчват използването на тампони в първите дни на менструацията, когато кръвта е особено богата и в следващите дни отидете на уплътнения. Това се дължи на факта, че тампоните абсорбират влагата много добре и могат да изсушат лигавицата на влагалището.

Сменете тампона на всеки 3-4 часа и ако се запълва по-бързо, а след това дори по-често. За да проверите дали тампонът е напълнен, трябва да дръпнете леко дантела. Ако е лесно да се премахне, тогава е време да го промените. Невъзможно е дълго време да оставите тампон във влагалището, тъй като той насърчава размножаването на патогенни бактерии. Ако момичето има незначителни екскременти и в рамките на четири часа няма време да се напълни, трябва да отидете до най-малките тампони (една "капчица").

Могат ли момичетата да използват тампон през нощта? Оставянето на тампон вътре през нощта не се препоръчва. През нощта е по-добре да използвате уплътнения. Ако момичето има възпалителни процеси във влагалището, то е по-добре да се откажете от използването на хигиенични тампони.

Share:
Comments