Мобилните телефони все още увеличават риска от развитие на

Споровете за това дали клетъчните телефони увеличават вероятността от появата на мозъчни тумори продължават да съществуват много дълго време. Първоначално имаше много поддръжници на тази теория, но проучванията показват, че малката част от радиацията, излъчвана от мобилните телефони, не води до развитието на тумори в мозъка.

Последните проучвания на шведски учени обаче показват, че мобилните и радиотелефоните са способни да увеличат вероятността от рак на мозъка, но след 25 години употреба. Статистика за заболеваемостта в група хора, използващи мобилни телефони в продължение на повече от 25 години, в сравнение с тези, които ги използват за по-малко от една година. Установено е, че в първия случай вероятността за възникване на рак на мозъка с години и часове на използване на телефони постоянно нараства.

Учените са доказали, че след четвърт век използването на мобилен телефон ще увеличи вероятността за развитие на мозъчни тумори с около три пъти.

Това изследване абсолютно противоречи на най-голямото проучване по този въпрос, проведено през 2010 г., спонсорирано от учени от цял ​​свят, ангажирани с онкологията на мозъка. След това стигат до извода, че мобилните телефони не са в състояние да увеличат риска от развиване на тумори в мозъка. Любопитно е, че това проучване беше частично спонсорирано от производителите на мобилни телефони.

Share:
Comments