Мислите за стрес влошават стреса

Опасност не е само стресът, но мислите за това могат да причинят сериозни проблеми. Оказва се, че субективно възприеманият стрес или колко, както си мислите, стресираният ви е силен, е свързан с по-висок риск от развитие на коронарна болест на сърцето.

Изследователите са анализирали шест проучвания, за да разберат как предполагаемият стрес засяга сърцето. Във всяко от проучванията участниците бяха помолени да разберат дали изпитват интензивно или често чувство на стрес. След това участниците се наблюдават за още 14 години, не са били диагностицирани с исхемична болест на сърцето и дали някой от тях е починал от това заболяване. Бяха получени следните резултати: участниците, които в един момент показаха високо ниво на стрес, рискът от развитие на коронарна болест на сърцето е бил 27% по-висок.

"Когато хората казват, че имат стрес, това е показател за това колко често усещат повишената реактивност на тяхната автономна нервна система", казва Доналд Едмъндсън, специалист по поведенчески медицина в Медицинския център на Колумбийския университет, един от авторите на изследването.

С други думи, когато нашите умове усещат необходимостта от действие, какво се случва, когато се натъкнем на стресова ситуация, нашето тяло "подготвя" да даде някакъв отговор. Когато това се случи, адреналинът повишава кръвното налягане, което може да преодолее сърцето. Въпреки че тази естествена реакция е присъща на нашите ранни предци, съвременните стресове не изискват спешна необходимост от физически действия.

"Днес изпитваме стрес не защото трябва да бягаме от лъва", казва той. "Защото нашият шеф ни дава повече работа, отколкото можем да направим, според нас, или някой от нашите членове на семейството се нуждае от помощ и ние се опитваме да вземем твърде много неща наведнъж. Тялото се готви да бъде активно, но сърдечно-съдовата система е повредена. "

Това увреждане може да бъде толкова разрушително, че с течение на времето сърдечно-съдовата система изчезва, което може да доведе до образуването на плаки, разкъсване на плаки и сърдечни проблеми.

Share:
Comments