Миозит - причини, симптоми, диагноза, лечение

миозит наречени заболявания от различен произход, които се характеризират с възпаление и болка в мускулите на ръцете, краката, тялото. Тези болки са от нарастващ характер и се усещат особено по време на движение.

В зависимост от фактора на възникване миозитът е гноен, инфекциозен, неинфекциозен, алергичен (полимиозит) и неинфекциозен (невромиозит, полифибромозит, осифициращ миозит). В зависимост от естеството на курса на миозит са остри, субакутни и хронични. Всеки от тези видове миозит също може да бъде локализиран или широко разпространен.

Миозит - причини

Най-често причината за миозит е невнимателна физическа активност, особено ако не е обичайна за пациента. Това е прекомерен спортен товар, активна активност в студа и т.н. Също така, миозитът може да бъде усложнение след инфекциозни и респираторни заболявания и заболявания на съединителната тъкан (ревматизъм, ревматоиден артрит, лупус еритематозус и др.).

Това възпаление на скелетните мускули се характеризира с хроничен курс с екзацербации, дължащи се на атмосферни и климатични промени или при хипотермия. Също така, усещане за болка при миозит може да се появи, когато мускулите бъдат изследвани.

Миозит - симптоми

Основният симптом на миозит е локална мускулна болка, която се влошава, като се натиска върху мускулите или се движи. Тази болка причинява напрежение в засегнатите мускули и ограничава мобилността на ставите. Понякога миозитът може да се прояви чрез подуване или зачервяване на кожата на възпалено място.

Също така, симптомите на миозит включват увеличаване на мускулната слабост, при която пациентът става прост и обичаен за него.

Прогресирането, миозитът включва нови мускули в възпалителния процес. Това може да бъде особено опасно при цервикалния миозит, когато възпалението може да достигне до мускулите на ларинкса, фаринкса и хранопровода, което затруднява преглъщането и причинява кашлица и недостиг на въздух.

Миозит - диагностика

Диагнозата миозит се основава на клиничната картина; характерни промени в кръвта, които се срещат в лабораторните изследвания; електромиография.

Миозит - лечение и профилактика

Миозитът е възпалително заболяване, поради което целта на неговото лечение е преди всичко елиминирането на възпалителния процес. Ако причината за миозит е гнойно заболяване или туберкулоза, тогава се използват антибиотици. Ако се дължи на автоимунни заболявания, кортикостероидите се прилагат в големи дози, а при необходимост могат да се предписват и антипаразити и специални серуми.

Задължителна симптоматична терапия, която се състои в назначаването на съдови и болкоуспокояващи средства.

Важна роля в лечението има грижата за пациента, терапевтичната гимнастика, правилното хранене на пациента, което се състои в диета с достатъчно количество лесно смилаеми протеини.

С миозит, сухата топлина е ефективна (можете да завържете възпалено място с вълнен шал). Възможно е също така да се допълни лечението с физиотерапевтични процедури.

Най-ефективното лечение на миозит обаче е с помощта на масаж на засегнатия мускул. Въпреки, че прониква дълбоко в плътния мускул от силите само професионален масажист, у дома можете да направите потупване и триене на мускулите, като използвате разредената вода и нагрятото етерично масло от евкалипт, лавандула или маржоран.

Основните методи за предотвратяване на миозит са рационално хранене, умерена двигателна активност, предотвратяване на физическо претоварване и наранявания.

Share:
Comments