Миома - причини, симптоми, диагноза, лечение

Миома на матката наречен доброкачествен хормон-зависим тумор в мускулния слой на матката при жени в репродуктивна възраст. Най-често миомите страдат от жени на възраст между 30 и 45 години. В общия брой на гинекологичните заболявания той е около 30%.

Миома - причините

Няма точни данни за причините за маточните фиброми. Известно е обаче, че това заболяване може да се развие, ако има такива фактори:

- заболявания на яйчниците, водещи до нарушаване на производството на полови хормони, - дългосрочни стресове, - тежка физическа работа, - хронични инфекциозни заболявания (пиелонефрит, тонзилит и т.н.), - заболявания на ендокринната жлеза, - затлъстяване, - лошо наследство.

Нарастването на вече възникнали възли на маточни фиброиди може да бъде причинено от:

- аборти - липса на най-малко 30 години поне една бременност и кърмене, - хронични възпалителни заболявания на гениталната област на жената, - продължителна употреба на комбинирани перорални контрацептиви, - дълъг престой на слънце.

Миома - симптоми

Обикновено маточните фиброиди, дори тези, които са големи, нямат специфични симптоми и се намират случайно, когато една жена е изследвана за друга болест. В някои случаи обаче може да се прояви:

- обилно и продължително кървене по време на менструация, - нередовно месечно или междинно кърваво изпускане от влагалището, - продължително болки в долната част на корема; - увеличаване на обиколката на корема при липса на забележимо увеличаване на телесното тегло - усещане за натиск в долната част на корема - често желание за уриниране, продължителна запек - затруднения при зачеване на дете.

Въпреки това, една жена трябва да помни, че горните симптоми могат да показват не само миома, но и други заболявания, опасни за жената (рак на матката или яйчниците, ендометриоза). Следователно, когато се открият, тя винаги трябва да се консултира с лекар.

Миома - диагностика

Диагнозата на маточните фибромии се основава на гинекологичен преглед, ултразвук на матката и, ако е необходимо, хистерография и хистероскопия.

Гинекологичен преглед се извършва за откриване на размера или увеличаване на миоми на матката отделен възел. Блокада матката и осигурява увеличаване на размера на матката и го прави възможно за ранно откриване на маточна миома сайт, дори когато не е по-голям от 1 см в диаметър. Hysterography извършва в случай на маточни фиброиди диагностични трудности чрез въвеждане в матката на контрастно средство, последвано от неговата рентгенова дифракция. Когато хистероскопия се въвежда в хистероскопът маточната кухина - специално устройство, което позволява на лекаря да я види кухина.

Миома - лечение и профилактика

За лечение на маточни фибромии, като правило, се осигурява консервативно лечение с противовъзпалителни, възстановяващи лекарства и успокояващи агенти. Добър ефект при лечението може да се постигне чрез използването на зеленчукови сокове и отвари от лечебни билки, но те също трябва да бъдат предписани от лекар.

Хирургично лечение на маточни фиброиди се извършва в следните случаи:

- бърз растеж на фиброидите, - големият му размер, - менструално и междумено-кървено кървене, - анемия, - субмукозно разположение на миоматозния възел, което е причина за висок риск от обилно кървене, - подозрения за злокачествена дегенерация.

Обхватът на хирургическата интервенция се определя от възрастта на жената (тъй като запазването на нейната репродуктивна функция изисква операция за запазване на органите, при която се отстранява само възловата точка), съпътстващи заболявания и наличието на животозастрашаващи усложнения.

Share:
Comments