Менингит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Менингит - заболяване, свързано с възпаление на мембраните на мозъка и гръбначния мозък. Източникът на заболяването са вируси, бактерии и други микроорганизми.

Медицината разграничава лептоменизита - възпаление на арахноида и меките мембрани на мозъка и пачуменгитит - възпаление на трайната материя. Болестта възниква и се развива като независимо заболяване или е резултат от възпалителен процес, причинен от друго заболяване.

Менингит - причини

В по-голямата част от случаите менингитът причинява 3 вида бактерии: менингококи, хемофилни пръчки и пневмококи. Тези бактерии могат да присъстват в горните дихателни пътища на здрав човек и да не причиняват негативни последици. Но понякога микроорганизми без очевидна причина заразяват мозъка.

Понякога менингитът се получава поради травма или общо отслабване на човешката имунна система в резултат на предаването на различни заболявания. Хората, които злоупотребяват с алкохол, претърпяли отстраняване на далака или пневмококова инфекция, както и с различни възпалителни заболявания на носа и ухото, често са болни.

В редки случаи причинителят на менингит може да стане Е. coli или Klebsiella. Болестите, причинени от тези бактерии, обикновено се развиват след увреждане на гръбначния мозък или мозъка, както и в резултат на отравяне на кръвта.

Менингит - симптоми

Менингитът най-често започва остро. Проявлението на заболяването се предхожда от фебрилно състояние, мускулна болка, слабост, както и характерни признаци, характерни за определен патоген: пневмококи - хрема и пневмония, с менингококи - обрив, с ентеровирусна инфекция - чревни нарушения, паротит - нарушени слюнчени жлези.

Главоболието е един от най-ярките симптоми на менингит. Като правило болката расте бързо и достига такава интензивност, че децата започват да плачат или плачат, а възрастните стонят. След известно време гаденето започва да повръща, понякога многократно. Когато позицията на тялото се промени, с визуални или слухови стимули, болката се усилва.

Един ден след проявяването на първите симптоми на менингит, състоянието се влошава рязко, объркване, раздразнителност, сънливост, които могат да се появят в сопора или в кома. Болестта води до оток на мозъчната тъкан, предотвратява кръвообращението, което води до симптоми, които са близо до симптома на инсулт. Възможен е смъртоносен изход.

Менингит - диагностика

За диагностицирането на "менингит" използвайте общ кръвен тест и гръбначно пробиване. Причиняващият агент на заболяването се определя от характерните признаци на гръбначно пробиване.

Менингит - лечение и профилактика

Лечението на менингит се извършва само в болница.

На първо място е необходимо спешно медицинско обслужване, тъй като бактериалният менингит може да доведе до фатални последствия в рамките на няколко часа. При лечението на заболяването се използват лекарства, които подобряват церебралния кръвен поток, антихипоксанти, антиоксиданти, ноотропи (ноотропил, пирацетам, цинаризин). За съжаление, дори ако лечението започне незабавно, бактериалният менингит води до смъртоносен изход в 10% от случаите.

След прекратяване на лечението с болни, състоянието на пациентите се контролира от невропатолог. Приемането на изменението е противопоказано за прекомерен физически и психоемоционален товар, продължително излагане на пряка слънчева светлина. В допълнение, повишената употреба на сол, течността се изключва, алкохолът е противопоказан във всяка доза.

Като профилактика на менингит се използва ваксинация срещу определен патоген.

Share:
Comments