Мелиса - медицински свойства и приложение в медицината

Мелиса е общо описание

Мелиса медицински - трайно високо тревно растение от семейството на клиринга. Разклоненият корен се трансформира в изправен, силно разклонен стъбло с подухващ връх, листа заоблени, удължени по дължина, яйцевидни с едри вени, долната част на листата прилича на коприва с руното.

Съцветия синкаво и жълтеникаво-бели, разположени в основата на листата, плодовете са малки и твърди. Растението може да бъде открито от много силен аромат на лимон, така че второто му име е "ментов лимон".

Мелиса - виды и места произрастания

Учените от древни времена, които започват от древните римляни 2000 години преди Христа, вече са описали лечебните свойства на лимоновия балсам. Раждането на тревата се извършва на територията на Източното Средиземноморие, след което се разпространява на Балканите, Иран и в цяла Европа и Северна Америка. От петте растителни вида в Русия расте - лимонов балсам, който се намира в Долната Волга, в югозападната част на Сибир, в Украйна, в Крим и в Кавказ.

Лекарствената мелиса расте просто в градините на кухнята, сладките съседи с магданоз и копър, тя идеално приспособена към климатичните условия. В дивата природа се среща под имената на мед, майчинство, мента лимон, ръж, пчелна пчела. Името, което получаваше заради нея, винаги набъбва огромно количество пчели.

Мелиса - лечебные свойства

"Канонът на медицинската наука" под авторитета на "Авицена" има описание на мелиса като ободряващо растение, което лекува запушването на мозъка и помага с пот и лоша миризма от устата. Той съдържа много горчивина и киселинни и азотни съединения, така че стимулира отделянето на стомашен сок, стимулира апетита, премахва метеоризма и действа като антиеметик.

И най-важното - неговите инфузии успокояват нервната система, така че тази билка е широко използвана за лечение на нервни заболявания, невроза на сърцето, главоболие и мигрена, обща слабост на тялото, астма, диспнея, повишено кръвно налягане. Катархиални заболявания, хронични катарзи, ревматизъм - помощта на мелиса с тези и други заболявания може да бъде получена в официалната медицина и в домашното лечение.

Мелиса - лекарственные формы

За медицински цели се събират само млади листа и филизи преди началото на периода на цъфтеж. Голямо количество етерично масло (0.1-0.3%) съдържа основните компоненти: цитронелал, цитронелол, линалол, гераниол, цитрал, танини (розмаринова киселина), хлорогенни и кафеени киселини, горчиви, флавоноиди, слуз и катран.

Листья травы сушат при невысокой температуре, так как эфирные масла быстро испаряются, этот эффект прекрасно подходит для ингаляций. Официальная медицина использует эту траву в успокаивающем препарате «Мелиса» а также в составе некоторых лекарственных сборов и многочисленных БАД.

Мелиса - рецепты

Това лечебно растение се използва широко при лечението на много заболявания с помощта на инфузии и тинктури.

1. инфузия №1. От главоболие (аритмия, атеросклероза, исхемична болест на сърцето): 4 лъжици мелиса билка, 1 чаша вряла вода, 1 час, вземете половин чаша преди хранене. Инфузията на листата се приема също и за повишаване на апетита, подобряване на храносмилането, елиминиране на чревния колики, метеоризъм.

2. Инфузия №2. От кокали на черния дроб се прилага по-малко концентрирана инфузия: 2 супени лъжици сухи билки от лимонов балсам настояват в 2 чаши вряла вода 1 час, щам и вземете лимонов балсам 1/2 чаша преди хранене.

3. Водка инфузия на мелиса със шум в ушите: 1 част от тревата за 3 части водка, настояват една седмица, подбуждате в ушите.

Мелиса - противопоказания

Среди противопоказаний, кроме индивидуальной непереносимости, находится артериальная гипертензия. Мелиса слаботоксична, поэтому следите за тем, чтобы не было передозировок.

Коментари

Диана 28.04.2016 Не знаех, че мелиса има още повече плодове. Мислех само за листата и всичко. По някакъв начин не трябваше да пия лимонов балсам. Опитах само няколко пъти да си купя чай в сашета с мелиса. Разбира се, не забелязах ефекта. Купих сушен лимонов балсам, или по-скоро имаше колекция. Трябваше да излекувам възпалението на една жена. Започнах да пия и аз все още станах по-силен, така че продължи няколко дни. Вече исках да се откажа, но изведнъж болката спря. Отидох в болницата и е здравословно! Маргарита 28.04.2016 Да, също така забелязах тези свойства на лимонов балсам: от една страна, той носи нерви, някои стрес излизат от главата, стават спокойни и уверени. В същото време мелиса дава кураж, искам да превърна планините и съм сигурен, че можете да го направите. Яна 04/04/2016 Кой не знае това красиво растение! В градината ми мелиса е добре. Чаят Мелиса е любимото ми питие. Изненадващо ме изненадва колко интересно е тялото - от една страна, тя се успокоява спокойно, а от друга - дава жизненост. Алла 28.04.2016 О!!!! Мелиса!!! Мое любимое растение!!! Чай с мелиссой - это просто райское наслаждение. Я, довольно, часто употребляю это прекрасное растение. Успокаиваюсь, только ею. Да еще, при болях по женской части, я пила отвар из мелиссы, и мне стало гораздо лучше.
Share:
Comments