Медитацията намалява възпалението

Хората, страдащи от стресови състояния, дължащи се на болезнени заболявания, като например ревматоиден артрит, могат да облекчат симптомите си, като се възползват от специална форма на медитация, основаваща се на вниманието, твърдят изследователите. Те добавят, че такова лечение има всички шансове да стане по-евтина и по-ефективна алтернатива на приемането на лекарства.

Видът на медитацията, предложен от специалистите, се състои в концентрирането на човека върху собственото си дишане и телесни усещания, като по този начин намалява нивото на стрес и дори болка.

Неотдавнашно проучване, проведено от учени от Университета на Уисконсин в Съединените щати, показа, че успокояващият ефект на медитацията може да се приложи и при хора с хронични възпалителни заболявания, свързани със стреса, като астма или заболявания на червата.

Проучването сравнява два различни начина за намаляване на стреса: първата - медитация, втората - физически упражнения, съчетана с музикална терапия. За да се оцени по-точно техният ефект, и в двете групи участнички, крем от лют червен пипер се използва за запалване на кожата, което позволява на хората да бъдат изложени на стреса поради усещания за болка и да причинят възпаление на телата им.

Въпреки, че по време на експеримента да се успокои упражненията, е възможно да участвате и в двете групи, като намалите възпалението на кожата, настъпило само в екипа, който използва медитация.

Обобщавайки изследването, неговият лидер Мелиса Розенкрац каза: "Днес много хора, които се нуждаят от лекарства по каквито и да било причини, нямат възможност да ги получат. В допълнение, случаите на странични ефекти от различни лекарства също са често срещани. По този начин медитацията е добра алтернатива и допълнение към традиционното лечение. "

Share:
Comments