Масаж на домашния крак: неговата полезност, показания и

Масажът на краката носи лечебен ефект заедно с приятни усещания. На повърхността на краката седемдесет хиляди пункта, наречени рефлексни зони, когато се работи по работата на вътрешните органи, но ползите от масаж на краката не се ограничават до това:

1 Предотвратява нервните сривове, облекчава нервната натрупаност през деня.

2 Възстановява силата и енергията, които не водят до свръхексвитация на нервната система.

3 Нормализира кръвоснабдяването на долните крайници.

4 Поддържайте мускулния тонус.

Поради своята полезност, масажът на краката има както показания, така и противопоказания за употреба.

Масаж на краката: индикации и противопоказания

Лекарите съветват да се обърне внимание на масажа на краката, и по-специално краката, с нарушения на кръвообращението, проблеми на опорно-двигателния апарат, за предотвратяване и отстраняване на остри респираторни заболявания и за възстановяване на правилното функциониране на храносмилателния тракт и бъбреците. Масажът на краката помага при стрес, депресивни разстройства, аритмия, гадене и решаване на репродуктивни проблеми.

Масажът на краката стимулира рефлексните зони, така че този масаж не може да се направи по време на бременност, комплексни сърдечни патологии и кожни заболявания. Разширените вени или тромбозата не са директни противопоказания, а проблеми, изискващи внимание.

Масаж на краката: основни техники и техники

Процедурата на масаж на краката ви помага да се отпуснете след тежък ден, да възстановите силата и да възстановите емоционалния баланс.

Има много видове масажи за краката: масаж на предната и задната повърхност на крака, акупресура, тайландски, китайски и други масажи за краката.

Някои техники не изискват специални умения и са лесно осъществими у дома, други са достъпни само в салони за масаж.

Най-популярните техники за масаж на краката:

1 Акупресура.

Точковият масаж идва от Изтока, където се счита за метод за лечение на всички видове заболявания. На краката на човек - карта на вътрешните органи, която облекчава заболяванията и увеличава имунитета, когато е изложена на правилните точки.

Точковият масаж на краката третира главоболието, премахва нервното напрежение и безсънието. Той облекчава отока в краката и е еднакво подходящ за хора със заседнал начин на живот и тези, които прекарват деня на краката си.

2 Тайландски масаж

Техниката на тайландския масаж идва от Индия. Същността му е да влияе върху енергийните потоци, свързващи човешките органи, и съответните точки върху подметките. Лечението е чрез стимулиране на проблемните енергийно изтощени области, изискващи нови сили за възстановяване.

3 Китайски масаж

Из древней Китайской медицины пришла техника, по которой массажист воздействует на шестьдесят две необходимые точки во время сеанса массажа. Дополнительно Китайски масаж задействует такие приемы, как растирание, надавливание и поглаживающие движения.

4 Масаж на краката с плоски крака

Процедурата на терапевтичен масаж с плоски крака отнема по-малко от десет минути. Пълният курс включва дванадесет процедури.

Масаж с плоски крака се извършва в краката и в долната част на гърба. Масажът започва сесията с върха на пръстите си, постепенно се придвижва до брадичката и завършва с месене на краката.

5 Рефлекс масаж

Укрепва имунната система и фиксира човешката нервна система. Масата спира, с промяна в силата на натискане от силен към слаб и от слаб до силен.

Всички тези техники за масаж изискват много опит, така че те са достъпни само в салона за масаж. Обмислете по-малко сложни видове масаж, които могат да се извършват у дома.

Как да направите масаж на краката: последователността на действията

Класически масаж на краката

1 Массируемый ложится в горизонтальном положении на спину или на живот (предпочтительнее на живот), под стопы подкладывается упругий валик или небольшая твердая подушка.

2 Массаж ног начинают с поглаживающих движений. Массажист прямой ладонью выполняет легкие движения в направлении от лодыжки к коленному суставу (по ходу перемещения лимфы).

3Выполнив, не более четырех поглаживающих движения, массажист переходит к растиранию: массирующие движения выполняют интенсивнее и с усиленным нажатием. На протяжении трех минут чередуются поглаживающие и растирающие движения, при этом после одного растирающего выполняется по два поглаживающих.

4 После растирания начинается разминание. Оно помогает воздействовать на нервные окончания. При разминании движения проводят по току лимфы. Процесс разминание сменяется поглаживанием, как на этапе растирания.

Продължителността и интензивността на извършване на движенията на камшик варират в зависимост от целта на масажа, но средно отнемат пет минути.

5 Массаж голени заканчивают легкой тряской (или вибрацией).

6. След като масажирате гърдите, масажистът подклажда ахилесовата сухожилие, разположена над петата. Продължителността на месене е тридесет секунди - една минута.

7. Масажът се придвижва към масажа на крака. За да извършите такъв масаж с ръба на дланта, гърба, кокалчетата и палците. Масажът изпълнява последователно два вида движения: надлъжни и кръгови. Не само страничните и вътрешните повърхности на крака са изложени на масаж, но и външни.

Всеки пръст се масажира отделно, докато кракът се повдига и задържа с тегло с една ръка (освен ако не се използва специална ролка или възглавница). Глезенът се омесва от всяка страна, а в края на масажа пасивните движения на ставата се извършват от ръцете на масажиста: завъртания и кръгови движения.

8. В същата последователност, действията се извършват на втория етап.

Целта на масажа се отразява в интензивността и продължителността на отделните елементи.

Тонизиращият масаж изисква скорост и силни движения. В същото време продължителността на масажа е намалена до десет минути на стъпка, а засиленото внимание изисква разбъркване и треперене.

Релаксиращият масаж отнема време - 20 минути на крак, чисти, спокойни движения и внимателно триене. Това води до отстраняване на умората чрез активиране на инхибиторни процеси в нервната система.

II Масаж за задната повърхност на крака

1 Массажист кладет ладони поперек лодыжки. Руки одновременно перемещаются по голени к бедру, затем возвращаются к лодыжкам по боковым сторонам ноги. Движение повторяют три раза.

2 Ладони на лодыжке, массажист выполняет ровные перекрывающие друг друга движения в форме полукруга, растирая ногу и продвигаясь на два сантиметра вверх по ноге с каждым движением. После этого руки возвращаются на лодыжку.

3 Массажист разминает икры, выполняя круговые движения большими пальцами рук. Сила нажима постепенно увеличивается. Массажист медленно продвигается к подколенной ямке, а затем с той же скоростью возвращается назад.

4 В центре икры выполняется нажим пальцами так, словно предстоит разделить мускулатуру. Таким образом происходит продвижение вверх по голени до колена, после чего процедура повторяется еще один раз.

5 Массажист нежными движениями по кругу разглаживает подколенную ямку.

6. От основата на дланите, задната повърхност на бедрото се втрива с свободни движения.

7. В посока отгоре надолу масажистът подклажда мускулите. След като достигне popliteal Fossa, през средата на бедрото се връща в стартовата позиция и повтаря процедурата.

8. Хайверът се омесва по същия начин.

9. За да отпуснете мускулите, масажистът повдига масата, за да образува прав ъгъл между брадичката и бедрото, след това, придържайки се към глезена, повдига крака и леко се спуска до стартовата позиция.

10. Краката на масата се навежда на коляното. Масажът стиска глезена си с ръце и постепенно се придвижва към коляното с постепенно тласкащи движения. Важно е кракът да остане в същата позиция.

11 Нога по-прежнему согнута, массажист поднимает ее вверх и, держа за лодыжку, аккуратно поворачивает вправо и влево.

12 Массажист одной рукой фиксирует поясницу, а другой прижимает ногу массируемого к ягодицам, после чего поддерживает ногу в вертикальном положении.

13 Массажист придерживает руками ступню и постепенно разворачивает ее так, чтобы пальцы смотрели вверх. Каждое движение выполняется медленно и плавно.

14 Нога удерживается в том же положении, массажист кладет ладонь на пальцы ноги массируемого и медленно тянет ступню вниз. После этого нога возвращается в исходное положение.

15 Массажист слегка прищипывает между пальцами икру и продвигается в направлении бедра с внутренней стороны, а затем в обратном направлении — с внешней.

16. Масьорът натиска ръцете си върху юмруци и крака върху телетата и бедрата от външната и вътрешната страна.

17. Задната част на ръката на масажиста преминава през същите зони като в предишния етап с юмрука си.

18. Гърбът на ръцете на масажния терапевт потупва телето и бедрото.

19. В края на краищата, масажистът извършва гладки движения с ръцете си, изглаждайки кожата от глезена до върха на бедрото.

III Масаж на предната повърхност на краката

1 В исходном положении массируемый лежит на спине. Его ноги вытянуты на уровне колен массажиста.

2 Руки массажиста лежат на лодыжках пальцами в сторону колен и плавно перемещаются к верхнему участку бедер. В обратном направлении руки движутся по боковым участкам ноги.

3 Пальцы массажиста плотно сомкнуты, выполняя круговые движения от внутренней стороны лодыжки, он медленно продвигается к колену и снова возвращается к лодыжке. Такими же движениями обрабатывается внешняя сторона.

4 Массажист выполняет пощипывающие движения голени и икры, зажимая кожу между фалангами двух пальцев, большого и указательного, медленно перемещаясь к коленной чашечке.

5 Большим пальцем массируются ткани в области колена и разминаются мышцы, находящиеся выше него. Легкими, свободными движениями разглаживается само колено.

6. Ръцете на терапевта за масаж се намират над коляното и масажират крака с натиск и кръгови движения.

7. Масажът подклажда мускулите на коляното с основата на дланта. В този случай движенията леко натискат плата.

8. Краката на крака се масажира от външната страна на дланта. Кръгови движения с натиск. След това масажистът преминава отстрани с гладки движения, движещи се по гърба и глезена до крака. Краката обгръща ръцете и бавно масажира до върха на пръстите.

9. Масажът мрази пръстите си с пръсти, слизайки от бедрото до долния крак.

10. Масажът преминава леко през вътрешната страна на бедрото и долния крак с леки удари.

11 Бедро с обеих сторон массируется постукивающими движениями внешних сторон ладоней.

12 Массажист обрабатывает внутреннюю сторону голени и бедро похлопыванием тыльной стороной ладони.

13 Перед завершением массажа нога плавно поглаживается по всей длине до кончиков пальцев.

Как да направите масаж на краката: професионален съвет

• За да избегнете замърсяване на работната повърхност с маслото за масаж, поставете стоповете върху кърпата.

• Преди масаж, оставете краката си да почиват в гореща вана. Във водата, ако се желае, се добавят етерични масла или течна пяна.

• След накисване, избършете остатъците от влагата от краката си. Допълнителното избърсване ще осигури отпускане на краката.

• Допълнителен ефект ще изтрие краката с топла кърпа.

• За масаж на краката, изберете подходящия лосион или сметана. Лосионите са по-подходящи за работа с груба кожа. Две или три капки етерично масло се добавят към кремовете.

• Сред етеричните масла за масаж на краката се прилагат бадеми, евкалиптно масло и лавандула.

• Масажът ще донесе допълнително удоволствие, ако кремът или маслото са леко затоплени.

• Допълнителна релаксация ще осигури приятна музика и аромати в стаята.

• По време на масажа всеки крак се дава по едно и също време. Асиметрията е изключително нежелателна.

• За релаксация използвайте бавна и нежна масажна техника.

• Разхлабете главата си от мислите си и се отпуснете.

• Не нанасяйте много масаж върху кожата, за да избегнете подхлъзване на ръцете.

• Коленете не се напрягат по време на масаж, за да не пречат на кръвообращението.

• Избягвайте болката.

• За да се отървете от тежестта и болката в краката, използвайте затоплящ крем, преди да започнете масажа.

Share:
Comments