Мамографията подобрява откриването на рак, но не намалява

При мамографията броят на раковите заболявания на млечната жлеза, открити на ранен етап, се е удвоил, но това не е повлияло броя на смъртните случаи при рак на гърдата. Във всеки случай, кажете така американските учени, които анализираха данните, събрани в продължение на 30 години.

В ново проучване изследователите са събрали данни от Националните здравни институти за жени на 40 или повече години, които са били подложени на мамографски скрининг между 1976 и 2008 г. и са се сравнявали с броя на болните жени на възраст под 40 години, които не са преминали мамограми.

Анализът показва, че броят на откритите случаи при жени на възраст над 40 години се е удвоил между 1976 г. и 2008 г., но това се дължи на факта, че мамографското проучване беше широко разпространено през тези години. Междувременно броят на ранните случаи на рак на гърдата, открити при мамографията при жени на възраст под 40 години, се е увеличил само с 0,25% на година.

Броят на пренебрегваните случаи при жени на възраст над 40 години леко се е понижил.

Този анализ показва, че мамографията играе незначителна роля в превенцията на болестта в късен етап.

В допълнение, поне една трета от всички пациенти с карцином на гърдата, диагностицирани с мамография, са хипердиагностицирани. Хипердиагностиката е погрешно заключение, че пациентът има заболяване, което всъщност не е налице или никога няма да му причини вреда. През последните 30 години такава погрешна диагноза е била предоставена на 1,3 милиона жени.

Хипердиагностиката остава област, която изисква по-нататъшно обсъждане и анализ, за ​​да се помогне да се разбере какво е повече в такава диагноза - плюсовете и минусите.

Според учените е необходимо по-добре да информират жените за относителните предимства и потенциалната вреда на мамографията, която не се ограничава до наддиагностиката.

Потенциалната вреда на изследването е, че се създава ненужно безпокойство поради неверни резултати и ненужни биопсии, последвани от лекарства или лъчева терапия, която също има странични ефекти. И всичко това поради болест, която никога няма да се отрази на тяхното здраве.

Share:
Comments