Мамография: повече добро или вреда?

Според скорошно проучване, публикувано в Journal of Medical Screening, мамографската диагноза на рака на гърдата спасява живота на най-малко седем жени от хиляда, които са били изследвани.

Мамографията открива опасни тумори, увеличава шансовете за оцеляване и доброкачествени формации, които основно не застрашават живота, но излагат жените на ненужни тревоги, увеличено облъчване и различни хирургични интервенции. Поради тази причина много жени се притесняват от ранната диагноза на гърдата.

Ефективността на скрининговите програми в целия континент е анализирана в редица проучвания, в резултат на което учените са определили, че мамографията е от полза повече от вреда: 7-9 живота са спасени на 1000 изследвани жени и само четири случая не потвърждават диагнозата.

Един от водещите изследователи, професор Стивън Дъфи от Лондонския университет, смята, че скрининг услугите са от полза само. "Броят на спасените животи е два пъти по-голям от броя на непотвърдените диагнози и това е добро съотношение", каза той. "Мамограмата не само спасява животи днес или утре, а спасява живот 10-20 години, преди болестта да се прояви."

Съвместното изявление на "Пробив на рака на гърдата и кампанията за рака на гърдата" казва: "Това подробно и впечатляващо изследване потвърждава широко разпространеното убеждение, че диагностиката на мамографията спестява живот, като помага за откриването на рак на гърдата на ранен етап".

Учените единодушно вярват, че жените трябва да получат пълната информация за потенциалните ползи от скрининга по мамографията, както и за възможните рискове. Във всеки случай те съветват всички въпроси да бъдат обсъдени с лекаря.

Share:
Comments