Лупус - причини, симптоми, диагноза, лечение

еритематозус наречено хронично заболяване на съединителната тъкан и кръвоносните съдове, което е генетично причинено от неизправности в процесите на регулиране на имунната система на организма. Това е много сериозно заболяване, при което човешката имунна система, възприемайки нейните клетки като чужди, ги бори с производството на вещества, които причиняват увреждане на кръвоносните съдове, кожата, ставите и вътрешните органи.

Червеният лупус се среща в две форми: хронична (дискоидна), която е доброкачествена клинична форма и остра (системна), която се характеризира с тежки течове. Това заболяване не е често срещано, а от 0,25% до 1% от кожните заболявания, с повече жени, отколкото мъже. Този факт се обяснява с активността на жлезите с вътрешна секреция, тъй като появата на рецидиви и прояви на силен ток се наблюдава по-често преди менструацията или след раждането.

Лупусът е причината за болестта

Съвременната медицина няма ясен отговор на въпроса за причините за лупуса. Счита се, че основната роля в това отношение принадлежи на наследствени фактори, вируси, ултравиолетово лъчение и някои лекарства и че имунната система на пациентите с лупус се характеризира с по-силна генетична чувствителност към външни фактори. Лечебният лупус е много рядък и след края на приема на лекарството той спира сам.

Лупус Симптоми

Симптомите на лупус могат да се появят, след това да изчезнат. Периодите на интензификация на симптомите се наричат ​​пристъпи или екзацербации. Периодите, когато пациентът се чувства относително добър, наречен ремисия.

Честите симптоми на лупус представляват усещане за умора, болка и подуване на ставите (артрит), треска и кожен обрив (по правило появата на такъв обрив се активира след излагане на слънце). Също така, болестта може да се прояви чрез стоматит, причинявайки появата на язви в устата, загуба на коса. При по-нататъшното му развитие при някои пациенти има проблеми с работата на сърцето, белите дробове, бъбреците, кръвните клетки или нервната система.

Лупус - диагноза

При наличието на огнища на лупус еритематозус върху кожата, диагнозата не е трудна. Клиничният преглед обаче трябва да бъде придружен от допълнителни изследователски методи (хистологична, имуноморфологична, луминесцентна диагностика), за да не се обърка хроничният лупус еритематозус с червен фаланх и туберкулозен лупус. Ако лезиите се локализират на червената граница на устните, тогава лупусът трябва да се диференцира от заболявания като актиничен хелит и абразивен прекаралгенен хеититит Manganotti.

При острия (системен) лупус, основата за диагностициране разкрива кожни лезии и състоянието на вътрешните органи, както и "клетки на лупус еритематозус", открити в кръвта и пробив на костния мозък. За много пациенти, лупус еритематозус се характеризира с вторичен имунен дефицит.

Лупус - лечение и профилактика

За лечение на лупус, лечението на обриви с кортикостероидни мехлеми се прилага в областта на обривите. За облекчаване на болки в стави и мускули и треска се предписват нестероидни противовъзпалителни средства. Антималарийни лекарства също се използват за намаляване на умората и болката на ставите и за елиминиране на кожни обриви.

При отсъствие на ефекта от приемането на други лекарства, лекарят предписва прилагането на кортикостероиди. Въпреки това, като се има предвид техният силен лекарствен ефект и възможността от сериозни нежелани реакции, тяхната доза трябва да бъде възможно най-ниска, но може да осигури желания ефект.

Също така, други лекарства, които намаляват активността на имунната система, могат да бъдат препоръчани от лекар.

Основното условие за успешно лечение на лупус и профилактика на рецидивите е постоянният контакт между пациента и лекаря, който трябва да бъде информиран в случай на промени в здравето на пациента и появата на нови симптоми.

Share:
Comments