Лошо изпотени длани - какво да правя? защо дланите пот -

Мокрите палми са сериозен повод за преживяване и дори за комплекси, въпреки че е напълно възможно да се справим с този проблем. Преди първата среща или изпита, този процес е разбираем. Но ако прекомерната влага в дланите е постоянна - първо, трябва да разберете причината за аномалията и след това да продължите с нейното успешно елиминиране.

Изпълнете дланите си - причини

Хиперхидрозата или повишеното изпотяване е често срещано и локализирано. В първия случай това се случва при повишено физическо усилие, повишена температура на околната среда, възбуда и определени заболявания. Човек се поти, и това е естествено, независимо от възрастта и пола. Терморегулирането на дланта обаче не се влияе, така че когато дланите се потят, причините трябва да се търсят в сътрудничество със специалист. Възможните фактори, които засягат локализираната хиперхидроза, включват:

1. Неприятни изненади от ендокринната система - неправилна дейност на хипофизата или надбъбречните жлези - нарушение на функцията на щитовидната жлеза.

2. Често натоварване и психо-емоционално натоварване.

3. Генетично предразположение - обикновено свързано с увеличаване на броя на потните жлези на дланите или с прекомерната им активност.

4. Vegetосноваскуларната дистония е особено важна при юношеството. Процесът е под контрола на автономната нервна система и засяга не само дланите, но и краката.

5. Изпълнете дланите си - причини способны банально крыться в неправильном питании. Не слишком ли много вы употребляете излишне острой пищи, и достаточно ли в рационе витаминов?

За да се установят надеждно причините за процес, който може да развие несигурност и свръх срамежливост, е по-лесно да се свържете с лекар. При такъв проблем трябва да се консултирате с терапевт, невролог или ендокринолог. Само чрез действията на източника на неприятности, а не на външните прояви, може да се постигне ефективен резултат.

Потърсете дланите - диагноза

Лекарят може да диагностицира хиперхидроза още при първото посещение. След внимателно изслушване на оплаквания от повишено потене, локализация и обстоятелствата на началото, лекарят провежда малък тест. Ако дланите пот, диагнозата е да се извърши малка проба, която изисква само йоден разтвор и нишесте на прах. На чистата и суха кожа на дланта се нанася йод. След пълното си изсушаване, нишестето се поръсва отгоре, което от взаимодействието с пот придобива лилав нюанс. Лекарят внимателно измерва диаметъра на боядисаната повърхност и въз основа на това прави диагноза - размерът показва степента на заболяването:

- по-малко от 10 сантиметра - слаба форма;

- от 10 до 20 сантиметра - средната стойност;

- повече от 20 см - тежка форма на хиперхидроза.

Както можете да видите, ако палмите пот, диагнозата не причинява затруднения. При необходимост, за да се определят причините за заболяването, лекарят може да предпише допълнителен преглед.

Потни длани - лечение

Когато дланите се пот, лечението трябва да е изчерпателно. Използването на различни спрейове и лосиони ще помогне да се освободите от външните прояви на заболяването и лекарствата и медицинските профилактични процедури ефективно да повлияят на причината за заболяването. Трябва да се отбележи, че ако палмите пот се лекуват, лечението трябва да включва, ако е необходимо, корекция на менюто и приемането на антидепресанти и със сигурност спазването на личната хигиена.

За външна употреба се използват успешно разтвори на алуминиев хексахлорид или глутаралдехид, танин и формалин. Въпреки това, всички те имат някаква токсичност, така че те трябва да бъдат предписани от лекар и да се използват стриктно в препоръчаната доза. При неправилно приложение те могат да усложнят съществуващия проблем с кожни обриви и сърбеж.

Потни длани - лечение может включать в себя новейшие эффективные процедуры. Инъекции ботокса хорошо известны представительницам прекрасной половины человечества уникальными свойствами по омоложению кожи лица. Воздействуя на определенные мышцы, препарат способен надолго избавить от предательских морщин и вернуть былую привлекательность. Однако ботокс известен докторам довольно давно, и ранее использовался при лечении различных невралгических заболеваний. Оказывается, не менее успешно препарат способен справиться и с излишней потливостью рук. Он вводится под кожу в определенных точках ладошек и блокируют ацетилхолин, без которого железы не смогут выделять пот. Процедура длится примерно час, абсолютно безопасна и безвредна, а эффектный 100% результат будет радовать на протяжении 7-8 месяцев. Однако стоимость ее доступна далеко не всем, поэтому можно попробовать иной метод.

Друго хубаво нововъведение е дроселното устройство. Двадесет минутно потапяне във вода, през което преминава слабо отделяне на електрически ток, облекчава общото повишено изпотяване. Локалното приложение, базирано на същия принцип и наречено йонофореза, помага да се предпазят дръжките от прекомерна влажност. Баните са изпълнени със специален медицински разтвор и електродите се спускат там. Под въздействието на настоящите йони на активното вещество потискат потните жлези и в рамките на половин година палмите ще останат сухи дори в екстремни ситуации. Необходимо е обаче да се направят няколко сесии, докато изчезнат неприятните симптоми. След 6 месеца курсът на лечение може да се повтори.

Потни длани - лечение может быть и хирургическим. Операция под названием симпатоэктомия заключается в блокировании нервных стволов, отвечающих за регуляцию потливости. Оперативное вмешательство проводится на высоком уровне и в большинстве случаев помогает надежно избавиться от проблемы. К недостаткам можно отнести возможное проявление повышенной потливости в другом месте и, как побочный эффект, возникновение компенсаторного потоотделения, которое иногда способно превысить начальный уровень.

Обобщавайки, можем да заявим, че ако дланите пот, лечението може да бъде както дълго, така и приятно бързо. Най-ефективни и не изискват дълги процедури - операция и инжекции на Botox. Останалите методи насърчават търпение и внимателно изпълнение, но резултатът задължително ще бъде положителен и ще ви позволи да забравите за дискомфорта в комуникацията. Успоредно с назначеното от лекаря лечение, използването на предписания на традиционната медицина, които надеждно облекчават външните прояви на болестта, е много ефективно.

Потни длани - лечение народными средствами

Мази, настои и ванночки, приготовленные по рецептам наших бабушек, успешно помогают решить неприятную проблему. Это отличное дополнение к медикаментозному лечению или временное решение для тех, кто никак не найдет время для посещения доктора. Потни длани - лечение народными средствами содержит множество вариантов, можно выбрать любой из них.

1. Лимонът е достъпно, ароматно и ефективно средство за борба срещу прекомерното потене на ръцете. За да се подготви лекарствена смес, ще трябва да смесите една супена лъжица лимонов сок, толкова алкохол и две лъжици глицерин. Грубо разбъркайте и смажете дръжката няколко пъти на ден. Тяхната нежност и приятна сухота ще изненадат и моля за 3-4 дни. Полезни и редовни вани с лимонов сок - един литър вода ще се нуждаят само от една супена лъжица.

2. Супена лъжица амоняк на литър топла вода - тайната на подготовката на медицинска вана за ръце. Процедурата продължава 20 минути и се провежда два пъти на ден. Вместо амоняк можете да използвате морска сол.

3. Няколко капки от здравец или кипарисово масло, добавено към любимия си крем за ръце, ще го превърне в ефективно средство за изпотяване на ръцете и в същото време ще допринесе за укрепване на ноктите.

4. Крем за дома - не бъдете твърде мързеливи, ефективността се проверява. Сухи коприва, глухарче, невен и гъбички се смесват в равни пропорции. Една супена лъжица смес се изсипва чаша вряща вода и настояват за около час. Вземете 50 грама пилешко или вътрешно свинско мас, добавете 2 супени лъжици рициново масло, 1 супена лъжица мед и напълнете билки (2 супени лъжици). Почувствайте химикалите през нощта, резултатът няма да отнеме много време.

5. Контрастиращите изплаквания и последващите тави, използващи натурални съставки, са чудесен начин за лечение при потта на дланите. Отлични резултати са дадени от градински чай, дъбова кора, черен чай, обикновена или морска сол, лайка, коприва.

Когато палмите се потят, лечението с народни средства е доста ефективно, въпреки че изисква регулярност и време. Малко търпение, желание и постоянство непременно ще бъдат възнаградени с успешен резултат.

Потници - профилактика

Ако потенето на ръцете се отнася само от време на време, превантивните мерки ще избегнат по-сериозни проблеми в бъдеще. Извършвайки прости съвети, можете значително да намалите честотата на проявите на неприятни процеси и тяхната интензивност. Когато палмите се потят, превенцията под формата на премахване на наднорменото тегло, нормализиране на менюто или избягване на стреса е доста ефективна. В допълнение, опитайте:

- редовно посещавате сауната или банята, за да премахнете токсините;

- не яжте прекалено гореща храна;

- обичайте дневния контрастен душ;

- използвайте специална козметика;

- използвайте антибактериален сапун, за да миете ръцете си.

И в заключение искам да успокоя - науката не стои неподвижна, през последните години активно работи за намирането на най-новите методи за премахване на проблема с хиперхидрозата. Ако палмите се потят, превенцията ще помогне безопасно да изчакате времето, когато успешно ще бъде намерен надежден и оптимален начин за лечение на прекомерно изпотяване.

Share:
Comments