Липсата на нощен сън деформира мозъка

Хората, които вземат половината от времето да спит през нощта, рискуват да нарушат нормалното функциониране на мозъчните клетки, което неизбежно води до влошаване на паметта, предупреждават американски изследователи.

Серия от проучвания, представени на ежегодната конференция на Neuroscience 2012 в Ню Орлиънс, изтъкна важната роля на съня в умственото и физическото здраве.

Всеки пети възрастен американец показва признаци на хронична липса на сън, което води до такива общи проблеми като затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и проблеми с паметта.

На съда на учените са направени и други открития в областта на изследването на съня:

- Състоянието на сънливост нарушава координираната дейност на важни части от мозъка. При пациенти с болестта на Алцхаймер се наблюдава нарушение на функцията на тази система.

- Липсата на сън причинява хаос в процеса на обмен на информация между хипокампуса, което е жизненоважно за паметта и други области на мозъка.

- В проучване, проведено с мишки, се наблюдава, че спомените, свързани с опасността, са отслабени по време на сън и това показва нова перспектива за лечение на посттравматично стресово разстройство.

"Като се имат предвид резултатите от тези изследвания, е трудно да се подценява значението на пълноценния сън", казва д-р Клифърд Сапър от медицинското училище в Харвард, специалист по съня. "Проучването на процесите на мозъчното визуализиране и поведенческите изследвания помага да се идентифицират областите на мозъка, които са блокирани или деформирани поради липса на сън, както и последствия за паметта, ученето и психичното здраве".

Share:
Comments