Липа - лечебни свойства и приложение в медицината

Лайм дърво - общо описание

Липа (Латинска Тилия) е широколистно дърво (с височина до 30-40 м) с гъста сферична или цилиндрична корона. Той има дълъг живот - около 300 години. В народната медицина, понякога се нарича lubnyak или bauble. Лимната кора има характерен тъмно сив нюанс, старите пукнатини по тялото имат надлъжни пукнатини. Листата имат закръглена, заострена форма на края, растат върху тънки дълги дръжки, горната част на листата е тъмнозелена, отдолу - светло зелено със синьо оттенъ.

Цъфтящата липа попада в първата половина на лятото, до август, плодовете започват да узряват. Цветовете на растението имат жълто-бял цвят, те се събират в съцветие под формата на полузонотични, обърнати нагоре, с приятен аромат. Плодът е овален орех с едно или две семена. Продължителността на цъфтежа варира от 1 седмица до 2-2,5 седмици (в горски площи). Липа се използва широко в медицината и се използва и като растение за мед.

Липа - видове и места на растеж

В света има голям брой видове липа. Тази вар е малка листа, японска, широколистна, амур, обикновена, манджурийска, американска (черна), кавказка, европейска, сибирска, филцова (сребриста). Освен това, всеки вид е разделен на няколко разновидности, така че семейство Lipovy (латински Tiliaceae) може да се нарече един от най-често срещаните видове твърда дървесина.

На европейската територия на Русия най-често срещаната вар е лилията, наречена сърцевина (латински Tilia cordata). Освен това расте в Кавказ, в Крим, в Западен Сибир и в южните райони на Урал. Предпочита плодородни почви в сенчести широколистни гори, може да образува чисти масиви и да расте в смесена гора. Не може да понесе прекомерна влага.

Липа - лечебни свойства

Лечебните свойства на липата успешно се прилагат както в народната медицина, така и в официалната медицина. Широката гама от своето действие се дължи на химическия състав на цветята, които включват гликозиди, танини, каротин и аскорбинова киселина (витамини А и С), сапонини, флавоноиди, кумарин и етерични масла и микроелементи.

Галеничните съединения повишават секрецията на стомашния сок и жлъчката, подобряват диурезата и имат диафоретични свойства. Лекарствата на базата на варния цвят могат леко да успокоят нервната система, а също така имат противовъзпалителни и антипиретични ефекти, дължащи се на наличието на биофлавоноиди. Освен това варните инфузии ускоряват регенерацията на кожната тъкан.

Лайм - лекарствени форми

В народната медицина се използват почти всички части на растението. Прахът от въглища се използва за лечение на метеоризъм и диария при отравяния и чревни нарушения. Катранът се използва при лечението на кожни заболявания. Бульон от кората е народно средство за хемороиди, изгаряния и подагра. Липовите пъпки и листа под формата на отвара или прах от прясно изсечените суровини помагат с кипене, изгаряния, мастити, язви. Но най-често за медицински цели се използват същите съцветия на липата, от които се приготвят отвари и инфузии. Те се използват за гаргара, за настинки, като диафоретик, както и за главоболие, ревматизъм и мигрена.

Лайм - рецепти

Инфузия на вар цветове се приготвя в размер на 3 супени лъжици. лъжици сух натрошен вар цвят (продава се в аптека) на чаша гореща вода (200 мл). Сместа се нагрява във водна баня в продължение на 15 минути, след това се покрива с капак и се охлажда. След охлаждане, количеството инфузия отново трябва да бъде доведено до 200 ml, като се добави преварена вода. Вземайте инфузия, която трябва да бъде гореща в чаша 2-3 пъти на ден. Срок на годност в хладилника - не повече от 2 дни. Това е отличен диафоретичен, диуретичен и антимикробен агент.

Инфузията за външна употреба се приготвя по същия начин, но използвайте 6 супени лъжици. лъжици вар цвят за чаша вряща вода. Този продукт е предназначен за изплакване или компреси за мазна кожа на лицето.

Отвара от варните цветове се приготвя от 20 грама варово оцветен, кипва се в продължение на 10 минути в 200 мл вода.

В допълнение, младите листа липа могат да бъдат добавени към салатите, те могат да бъдат направени от безалкохолни напитки, а лимонов цвят може да се добави към чая. Това ще служи като възстановителна и тонизираща.

Липа - противопоказания

Лаймът е противопоказан само ако има алергия към растенията с мед. В други случаи употребата му трябва да бъде умерена, тъй като фалшивите отвари и инфузии имат силно диафоретично и диуретично свойство. Да се ​​използват чайове или други напитки от цвят на варовик често, и дори по-постоянно, в никакъв случай не се препоръчва.

Коментари

Татяна 04/27/2016 Не помня кой съм научил, но липите много добре помагат при лечението на хемороиди. Да, кипи, изгаряния, възпалено гърло - всичко това лекува липата. И в чая, добавете листа листа, напитката става по-вкусна и по-полезна. Лайм, прекрасен антипиретик. Инна 04/27/2016 И с приятеля ми отдавна сме открили липата като източник на красота. Използваме варовиков цвят като лосион. Той съвършено почиства кожата и по мое мнение по чудо я прави млад. По принцип, след прилагане на това отвара, кожата изглежда безупречна. Валя 04/27/2016 Това ми харесва толкова много. И се оказва, че има много видове липа. Но тъй като живея в Сибир, основно знам сибирската липа. Неговите свойства вече са добре проучени, аз също го прилагам като успокоително. Настя 04/04/2016 С помощта на фалшив бульон можете бързо и ефективно да успокоите нервите си. По принцип при всяка стресова ситуация бульонът от липа е оптимално лекарство. Той не иска да спи, ставате спокойни и разумни. Дина 04.27.2016 За лечебните свойства на вар е известно много и дълго време. Той съдържа много полезни и необходими за човешките вещества, като аскорбинова киселина, танини и други. Използвайки липа, можете бързо да излекувате всяка рана.
Share:
Comments