Линейката най-накрая ще престане да бъде линейка

Ти се ядоса? Наляга ли налягането? Отровен? Всички се обаждаме веднага 03 (съгласно новите правила 112). И с трудно обаждане (обикновено отнема около 10 минути), ще чакаме екипа за линейка. И за това очакване понякога отнемат часове. По-голямата част от времето линейките са в задръствания. За известно време лекарите побързаха да се измъкнат от колата до входа. Добре и по-нататък, както ще носи ... Може да даде аналгин. И може би дори натиск за измерване.

Но сега всичко ще бъде още по-лошо. Беше издадена нова заповед "Одобряване на процедурата за незабавно предоставяне на спешна медицинска помощ", като стана известно на руснаците, че няма да е необходимо да се надяваме за наистина бързо пристигане на експерти.

Преди тази заповед митрополитските бригади от държавната линейка пристигнаха средно 17 минути по-късно. В техния район лекарите трябвало да достигнат до пациента в рамките на 20 минути.

В "MZHS-Medical", търговска линейка, ситуацията е по-сложна, тъй като има само една подстанция за целия град. Старши медицински помощник Михаил Панаскин заяви, че пациентът винаги е предупреден, че един час-два може да продължи по пътя. Сега, след премахването на регламентите и ограниченията в тази ситуация, най-вероятно пациентите ще се сблъскат с обичайната "линейка".

Законът позволява на бригадите да не бързат. Отговорността в този случай се намалява, защото винаги можете да се обърнете към задръстванията. Ако да докажете, че хората просто пият чай например, вместо да се обадите, може да се държи отговорно - но как да го направите?

Някои експерти смятат, че въвеждането на стандарта няма да промени значително ситуацията. Директорът на Института по икономика на здравеопазването Лариса Попович не подкрепя идеята за въвеждане на правила, които са еднакви за цялата страна, и вярва, че във всеки регион трябва да има норми. Добър стимул може да бъде насърчаването на бърза работа.

Новите правила премахват системната дезинфекция на санитарните машини. Заличава се и бележка за времето на приемане на пациента в приемния отдел, която е поставена в "Картата за обаждания".

Share:
Comments