Лимфостоза - причини, симптоми, диагноза, лечение

Limfostazom наречено нарушение на изтичането на лимфа, което води до подуване на тъканите и увеличаване на размера на засегнатия орган. При отсъствие на лечение за лимфостази, микроциркулацията се нарушава в околните тъкани, развива се фиброза (силно уплътняване) и се появяват трофични язви. С увеличаването на еризипела, проблемът се влошава още повече и могат да възникнат различни усложнения, до сепсис и смърт.

Лимфостоза - причини

При децата причината за лимфостазата по правило е вродена малформация на лимфните съдове. При възрастни лимфостазата може да бъде причинена от инфекциозни заболявания (например, стрептококова инфекция, която причинява еризипела), паразитни ефекти, различни травми или хирургични интервенции. Например, 80% от операциите за отстраняване на гърдата, извършени при рак на гърдата, причиняват такова сериозно усложнение, като развитието на лимфостазата на горния крайник.

Лимфостазата също може да се появи в резултат на малформация на лимфната система и обструкция на лимфните съдове, както и различни увреждания, които предотвратяват изтичането на лимфа.

Лимфостазата може да се развие отново при пациенти с хронична венозна недостатъчност, както и със сърдечна или бъбречна патология, при които лимфните капиляри и съдовете не са в състояние да отстранят излишната течност от тъканите.

Лимфостоза - симптоми

Лимфостазата има 3 етапа на развитие, всяка от които се характеризира със своите симптоми.

В първия стадий се образува спонтанен обратим оток, който, падащ сутрин, се появява отново вечер, но не вдъхновява болен човек с тревога.

Във втория етап, който се пренебрегва, се образува спонтанен необратим оток. На този етап, поради растежа на съединителната тъкан, кожата става твърда и стегната и има втвърдяване на отока. Кожата става много чувствителна и болезнена при изваждане.

Третият етап се характеризира с образуване на необратим оток и тъканно увреждане на крайниците, промяна на контурите му, загуба на подвижност, претегляне и нарушени функции. Този етап се нарича елефантизъм.

Лимфостаз - диагностика

Диагнозата на лимфостазата се основава на нейните клинични прояви и резултатите от специални методи за изследване на лимфната система, които се извършват в специализирани болници. Диагнозата на лимфостазата трябва да включва консултация с флеболог и ултразвук на вените, както и клиничен и биохимичен кръвен анализ, общ тест за урината.

Лимфостаз - лечение и профилактика

Основната цел на лечението на лимфостазата е да се предотврати развитието на оток и усложненията му. Успехът на терапевтичните интервенции до голяма степен зависи от своевременността на контакт с лекар-лимфлог, както и от това колко внимателно и търпеливо пациентът отговаря на всички препоръки на лекуващия лекар.

Най-често лимфостазата се лекува с консервативни методи на лечение, насочени към подобряване на изтичането на интерстициална течност от междуклетъчното пространство и увеличаване на броя на обиколните лимфни пътища. Тези лечения включват:

- извършване на ръчен лимфен дренаж, - прилагане на пресована превръзка, - носене на специално компресионно бельо, - извършване на специални комплекси от тренировъчна терапия, - осигуряване на специална грижа за кожата на засегнатия крайник, - придържане към подколорната диета с намалена консумация на сол.

Хирургическите интервенции рядко се използват; тяхната цел е да реконструират пътищата за лимфен дренаж и да отстранят патологично променените тъкани.

Профилактиката на лимфостазата намалява до ограничаване на физическото усилие, възстановителната терапия, изключването на носенето на здрави и неудобни обувки, както и използването на поливалентни вено-тоника, които се характеризират с лимфотропен ефект.

Коментари

Фазил 03/27/2016 Болен съм от лимфостаза, в рамките на един месец след консумирането на плодовете на гуанабани (за момента има 2 фетуса), отокът на крака е кисел - не.
Share:
Comments