Лилия (водна лилия) - лечебни свойства и приложение в

Водна лилия (водна лилия) - общо описание

Водна лилия (водна лилия, Nymphaeaceae) е многогодишно тревисто водно растение, принадлежащо към класа на водната лилия или нимфаела. Тъмно-кафява дебела коренище (до 2,5 м височина) е покрита с малък брой дръжки на листата. Благодарение на цялата система от канали за дихателните пътища, растението диша и задържа на повърхността в силни ветрове.

Листата са плаващи, с кръгла форма, с диаметър до 30 см, с цвят с възрастта, от червеникава до тъмно зелена и червеникаво-лилава. Единични големи цветчета с бял цвят, с диаметър до 20 см. Чашата, състояща се от 3-5 венчелистчета, има силна нежна миризма. Цъфти през лятото. Плодовете са зелени, сферични, узряват под вода.

Водка (водна лилия) - видове и места на растеж

Според дълбочината на гмуркането и диаметъра на листата, видовете водни лилии са много различни - от мини растения до гигантски растения. Има около 50 вида от тези растения. Най-често срещаните видове са бели, снежнобяла, тетраедрична, грудка, ароматна, джудже, хибрид, син, тигър. Той расте в европейската част на Русия, в западната и източната част на Сибир, в Кавказкия полуостров и в Централна Азия. Най-често се среща в горската зона и в степите. Освен това, водната лилия се използва за декоративни цели в ландшафтния дизайн. Водните лилии могат да съществуват в стоящи и течащи водни тела, предпочитат слънчеви места.

Водка (водна лилия) - лечебни свойства

За съжаление, напоследък употребата на това растение в традиционните медицински методи не е много активна, въпреки че съставът има приложение при редица заболявания. Може да се използва при неврози и безсъние като успокоително, с ревматизъм и невралгия като аналгетик, с треска като febrifuge.

Листата на водните лили се използват като външно противовъзпалително лекарство, корените и коренистите могат да помогнат при процесите на възпаление на кожата. При катархалните заболявания кореновата част на растението може да се използва вместо горчични мазилки. По-широко се използва водната лилия в народните методи на лечение. Тинктура на корена, от времето на Avicenna, е била използвана за различни тумори на далака, включително злокачествени тумори.

Водна лилия (водна лилия) - лекарствени форми

В коренището на това лечебно растение се откриват нишесте, протеини, захари, етерично масло, алкалоиден нимфеин. Цветя, стъбла и коренища също съдържат етерично масло, но в много по-малки размери. Гликозидният нимфалин, получен от цветя, може да има психоактивен ефект, т.е. да повлияе на нервната система на човек.

Водна лилия (водна лилия) - рецепти

1. Козметика: Изработва се от пресни листенца, които в обема на 2 супени лъжици се изсипват във вода (около половин литър) и се варят в продължение на 15 минути. Бульонът се добавя към банята или като кърпа като избелващ агент.

2. Спящи и антипиретични: Свежите листенца на водната лилия се вари в чаша вода и се налага да престои три часа. Пийте половин чаша.

3. Лекарства за сърдечна слабост: Използва се в колекцията: 4 супени лъжици листенца от бяла водна лилия и 4 супени лъжици. Лъжиците кръв-червен глог се настояват за 2 часа, преди да го доведе до възпаление.

Водна лилия (водна лилия) - противопоказания

Лекарствата, използващи водна лилия, трябва да се приемат с повишено внимание при хора с ниско кръвно налягане, тъй като водната мода леко намалява кръвното налягане.

Водка (водна лилия) - интересни факти

- В чест на британската кралица Виктория е наречена най-голямата в света водлива лилия Victória. Диаметърът на листа му достига два метра, позволява ви да издържите на тегло до 50 килограма (например теглото на тийнейджър). Цветята изненадващо могат да променят цвета и вкуса си.

- В Индия, от древни времена, наркотикът е бил използван, за да покори волята, приготвена от пъпки с цвете на водна лилия. За известно време човек преживява халюцинации и може да бъде повлиян. Симптомите преминават без следа след два часа.

- За това растение в различни страни се състои от огромен брой митове и легенди, свързани с русалки, елфи. Според една от вярванията водната лилия не може да бъде купена, тъй като тя може да предаде с нея негативната енергия на продавача.

Коментари

Надежда 04/18/2016 Тук сте: и хапчета за сън. и антипиретични, както и за козметични цели, както и в други области. Просто чудесен начин да подобрите здравето си и освен това - безплатно! Според мен вече е необходимо специално да преминете към нетрадиционна медицина. Мадам 04/18/2016 Мисля, че тази информация трябва да се интересува от тези, които имат проблеми с онкологията. В края на краищата традиционната медицина или нещо толкова специфично не може да предложи, така че чакането на чудеса от тази страна не е разумно. Ксения 04/18/2016 Да, в традиционната медицина, по мое мнение, обикновено се използват малко необходими компоненти. Те просто правят по-евтино и продават - на по-висока цена. Това е цялата идея на традиционната медицина. И стари, доказани рецепти или нещо, което не си заслужава. Но те помагат. цветче 18.04.2016 Нито един от тях! Коренът на водната лилия може да се използва като горчична мазилка. Интересно ... И дори помага с рак. Където има капка, навсякъде има плюсове. Вярно е, че всичко това трябва да бъде известно и разбрано. Но в действителност разбираме таблетки! Вероника 04-18-2016 Много харесвам тези растения. Гледате това цвете и просто се отпуснете. Такава нежна, красива, интересна. Имаме водни лилии, които растат. Не навсякъде, разбира се, но има язовири, където те са се заселили.
Share:
Comments