Лилия от долината - лечебни свойства и приложение в

Лилия на долината - общо описание

Н Май (Convallaria majalis L.) - вид тревисти многогодишни растения от семейство Liliaceae. Има разклонено пълзящо коренище, на възли има корени, наподобяващи гъши пера. Листата са тревисти, радикални, с дълги пещи, покрити в земята, отдалечени от коренището в страничните клони. Листата са тънки листа от цял ​​лист с яркозелен цвят.

Цветът е захванат с гладка стрелка, тристенна в горната част, с дължина 15-20 см. Снежнобялният перинт има шест леко наклонени денички, пестик и шест тичинки. Приятният силен аромат на растението предизвиква огромна популярност на цветята, въпреки факта, че растението е отровно. Период на цъфтеж - края на май - началото на юни. Плодът под формата на сочни глобулирани плодове узрява в края на лятото.

Н - виды и места произрастания

Численность растения в последнее время неуклонно сокращается, вблизи населенных пунктов при сборе цветов вытаптывается основа цветков, поэтому растение занесено в Красные книги. Н распространен в умеренных зонах северных полушарий. Местом его обитания является Крым, Кавказ, Восточная часть Сибири, Европейская часть России и Дальний Восток. Предпочитает затененное местоположение - леса, овраги.

Среди других названий растения в различных регионах встречаются: Виновник, Воронец, Майская лилия, Молодило, Глазная трава, Гладыш, Колокольчики Марии, Лапушник, Гландыш, Заячьи ушки, Молодильник, Польская лилия, Серебрянник, Мытная трава, Прострел, Снежные капельки, Сорочка. На Кавказе произрастает Н Закавказский, который отличается морозоустойчивостью.

Н - лечебные свойства

От древни времена, човешки слух се дължи на оригиналната ароматно цвете много лечебни свойства и вярвания, което е отразено в множество приказки и народни приказки. Смята се, че момина сълза помага от всички злини. Професор S.P. Botkin проведено проучване и определя, цветето има свойства подпомагат cardioneurosis и сърдечна недостатъчност, където той се използва в комбинация с други лекарства, такива като валериан и глог. Също така се използва за лечение на ендокардит, аритмии, бременност, за укрепване на паметта и развитието на интелектуалните способности.

Н - лекарственные формы

Лекарствата се приготвят от цветя, листа, трева. Суровините се прибират в началото на цъфтежа през май. Официалната медицина използва момина сълза в Zelenin капки, които се състоят от няколко компонента и се използват за лечение на сърдечни неврози. Подготовката на растенията трябва да се извършва много внимателно, тъй като има токсичен ефект. Треви, листа и цветя се нарязват на височина 5 см от земята, бързо се изсушават в сушилни и се разстила тънък слой върху хартия. Сухият микс може да се съхранява в продължение на 2 години.

Н - рецепты

- За да подобрите работата на сърцето използвайте инфузия на цветя на момина сълза. В 20 мл вряща вода, пригответе 4 грама лилия от долината. Такова лекарство може да забави импулса, да намали подпухналото. Пийте на всеки 2 часа.

- Като диуретик и препарат за почистване на кръв, чаят се консумира от листата на долината, приготвена по обичайния начин.

Н — противопоказания

Препараты ландыша содержат сапонины, поэтому они противопоказаны в неочищенном виде при гастритах и обострении заболеваний печени и почек. Н считается ядовитым растением, применять его необходимо осторожно, уделив особое внимание возможной индивидуальной непереносимости.

Н — мифы и легенды

От древни времена лилия от долината се радва на постоянната любов към различните националности. Вероятно никое растение не може да съответства на момина сълза с броя на легендите и легендите. Например една легенда ни разказва за битката с ужасния дракон. Тогава Свети Ленард проливали капчици кръв, от които растеше това цвете.

Друга легенда ни разказва историята на Дева Мария, проливането на сълзите над разпнатия син, от който се разрастваше красива лилия от долината. Гърците вярвали, че родът на лилия от долината започва от капките на потта на богинята Артемида, бягаща от фауните.

Старата руска легенда ни разказва как морската принцеса на Волхов пролива сълзите на красивия Садко, който завинаги отдаде сърцето си на просто момиче Любава.

Почти във всички популярни вярвания, това цвете е красив и нежен символ на чистота и тъжна любов. Но понякога се смята, че то не може да бъде дадено в навечерието на новолуние, тъй като може да накара жената да се промъкне по пътя на греха, събуждайки се в огромната й похот.

Коментари

Вика 04/27/2016 Интересувах се и от факта, че с помощта на момина сълза е възможно да се подобри паметта и да се развие интелигентността. Само за това не е ясно, в каква форма е необходимо да се използва това растение. Е, и разбира се, твърдението от стари времена, че лилия от долината може да излекува всички болести също е много интересно. Жана 04.27.2016 Да, и всички легенди и подаръци, тя казва, че това красиво цвете, е израснало от сълзи. И Богородица, от Артемида и т.н. Не знам точно къде е произлязло това цвете, но най-вероятно е вярно, неговият вид не е съвсем обикновен. Марина 04/27/2016 Наистина ми харесва, че с помощта на момина сълза можете да подобрите паметта и интелектуалните си способности! Не забравяйте да вземете внимание и да започнете да се развивате по всякакъв възможен начин)) Но последния параграф на статията, аз спешно искам да проверя))) Anuta 04/27/2016 О! И лилиите от долината също са отровни! Това е новина! И с поглед и не кажете)) Такива красиви, нежни, с прекрасен аромат на цветя. И има някои имена за него, всички видове различни)) И колко легенди и легенди, свързани с момина сълза! Саша 04-27-2016 Погледнах тази снимка, може би пет минути и няколко пъти гледах))) Това е просто небесно някакво растение. Толкова нежност, усъвършенстване ... Общо и не са изброени. Обичам лилиите на долината и не ми харесва да се разкъсвам.
Share:
Comments