Лен - лекарствени свойства и приложение в медицината

Лен - общо описание

Годината или многогодишният ленен материал е тревисто растение от семейството на лен с висок изправен и над разклонен и тънък ствол, достигащ височина от 40 или повече сантиметра. Листата са цели, тесни ланцетни, сесилни, алтернативни, по-рядко - противоположни.

Лен цветя, събрани в четките на щитовидната жлеза, по-скоро големи, леко синкави, сини, жълти или бели, се развиват на дълги педали. Като правило, те имат пет правилно капковидни и деликатни венчелистчета, които се докосват един до друг по краищата. Цветът на цъфтеж започва в края на май - началото на юни. Плодове - яйцевидна или закръглена капсула с плоски маслени семена.

Лен - видове и места на растеж

Родът представлява над 200 сорта лен, отглеждащи се в умерените и субтропични колани на цялото земно кълбо. Най-популярен в селскостопанската текстилна промишленост е обикновеният лен, който се характеризира с голямо изобилие от подвидове, от които само три имат най-голяма културна стойност:

- средиземноморски подвидове от лен, отглеждани в Крим, Украйна, Казахстан и Кавказ като маслодайни семена;

- междинни подвидове - широкоразпространени в средиземноморските страни;

- Евразийски подвид - включва, може би, най-култивираните култури, разпръснати по целия континент на Евразия. Най-голяма стойност от тях имат: ленените долгунети, ленените олерофилни (или къдри), лен-межумеок и пълненето на лен. Изброените видове се използват за производството на влакна и семена, разсадките от лен се отглеждат за по-нататъшна преработка на масло.

В декоративната цветарство се използват 25 вида лен: лен, едри цветя, твърди коси, многогодишни и други. Те живеят в природни условия, изискват светлина, постигат по-добро развитие във влажни и плодородни почви.

Лен - лечебни свойства

Ленът е растение, използвано не само за производството на тъкани и масла, но също така широко се използва в народната медицина и хомеопатията. Лен семена са концентрирали в себе си цялото съкровище от полезни вещества. Ленът съдържа растителни протеини, целулоза, микроелементи и основни витамини A, E, B, F, незаменими полиненаситени мазнини.

Уникалният състав на семената определя техния благоприятен ефект върху тялото и лечението на такива заболявания и патологии като диабет, сърдечно-съдови заболявания (експериментално е доказано, че ленът нормализира А / D, понижава нивото на холестерола с ниска плътност в кръвта, елиминира аритмията и намалява риска от инфаркт, удар и внезапна сърдечна смърт), стреса, изгаряния, язви, стомашно-чревни и генитални заболявания, невралгия и др.

В допълнение, ленът подобрява имунитета, има благоприятен ефект върху мозъчната активност, премахва запек, неутрализира хранителното отравяне, а секрецията от семена помага при отравяне с киселини и други химикали.

Лен - лекарствени форми

За медицински цели се използват само семена от ленено семе, които се прибират при тяхното образуване, т.е. през септември, когато лененият е размазан. Събраните суровини се сушат под навес, в сушилни или в пещ при 30-40 градуса. Лененото масло също се извлича от семената чрез студено пресоване. В народната медицина лененият се използва за приготвянето на слуз, бульони, инфузии, компреси, лапи и др. Обхватът на възможните приложения е необичайно широк.

Лен - рецепти на народната медицина

Рецепта за слуз: една супена лъжица семена чаша вряща вода; настоявайте за един час, периодично разклащайте, после охладете, изцедете и пийте две супени лъжици. 3-5 r. деня преди хранене (за половин час).

Отвара за рак: лен (3 супени лъжици семена) добавете към вряща вода - 600 мл и се нагрява при ниска температура в продължение на десет минути. След това стиснете суровите материали и вземете бульона три пъти на ден за половин чаша.

При нефрит, уролитиаза: 1 чаена лъжичка семена се добавят във вряща вода (200 мл), вари само 2-3 минути, след което се налага да престои един час и да се филтрира. Използвайте чаша сутрин и през нощта.

Кожните заболявания се лекуват със запушалки, слуз и някои от гореспоменатите отвари, под формата на лосиони. Отвара се използват и за клизми с хемороиди, възпаление на червата, дизентерия и запек, изплакване на уражната устна кухина и възпалени сливици.

Лен — противопоказания

Ленът е безопасен, но употребата на неговите семена за храна трябва да бъде придружена от изобилна напитка, тъй като грубата структура на семената без пристигането на влага може да причини чревна обструкция.

Коментари

Анастасия 04/27/2016 Тези прекрасни цветя, ще засаждам, за да украся територията, а сега ще използвам и техните семена за лечение. Освен това няма практически противопоказания, а ленените семена няма да навредят на тялото, а напротив, ще предотвратят различни заболявания. Ксения 04/27/2016 И протеини в него, и влакна, както и различни микроелементи. Ленът е просто прекрасно растение във всяко отношение. В нашето семейство тя се използва дълго време от различни заболявания (които са редки) и за предотвратяване на различни заболявания. И ние сме много доволни от резултатите! Марика 04/27/2016 Аз съм просто в шок, колко заболявания се лекуват с ленени семена! Дори онкологични заболявания! И дори куп всичко, просто веднага исках да купя тези семена, само за всеки случай! Да, както разбрах, е добре да ги вземете за превенция. Люси 04/27/2016 Уау, ти! Страхотно е, че се натъкнах на тази статия. Просто разполагам със стек от ленени семена. Купих го за един човек, лекувах стомаха му. Това помогна добре! И сега ще използвам няколко рецепти! Наталия 04/04/2016 Това са само магически цветя. Харесвам ги много повече от лилиите на долината. Самият завод е ленен, почти незаменим. Аз засаждам тези красиви цветя в градината си, те дават такава очарователна гледка към цялото имение!
Share:
Comments