Лечение на слънчево изгаряне в дома. как да осигурите първа

Лятото е любим сезон за повечето хора. Но, за съжаление, яркото лятно слънце може да даде не само добро настроение, но и слънчево изгаряне.

Как да избегнете това неприятно последствие от продължително излагане на слънце и как да облекчите състоянието си, ако вече е получено изгаряне?

Обща информация за слънчево изгаряне

Слънчево изгаряне е поражение на кожата с естествени или изкуствени ултравиолетови лъчи. Дългосрочната експозиция на UV лъчи върху кожата предизвиква възпаление на кожата. Такава реакция на тялото може да бъде причинена от посещение на солариума, дългосрочно излагане на слънце или други източници на ултравиолетова радиация.

Най-опасните изгаряния от ултравиолетовите лъчи са тези на лицето и очите. Кожата на лицето е тънка, женствена черупка. Освен това лицето на лицето е отворено по всяко време на годината, и още повече през лятото, когато горещото слънце може да му причини максимална вреда. Козметичните декоративни средства за лицето не носят защитна функция и не представляват пречка за проникването на ултравиолетовите лъчи. Кожата на лицето, която редовно е изложена на ултравиолетова радиация, започва да узрява по-бързо.

Очите, както и кожата на лицето, винаги са в незащитено състояние. Изгарянето на лигавицата може да доведе до катаракта или до значително намаляване на зрението. Ако през лятото хората се опитват да се предпазят от слънчева светлина, носейки шапки и слънчеви очила, тези мерки за безопасност се пренебрегват през зимата, така че шансовете за изгаряне на очите през зимата са по-високи от всякога.

Кой е склонен да получи слънчево изгаряне?

Всеки човек има индивидуален цвят на кожата, коса, очи. Ето защо някой може дълго време и без последствия да е под горещото слънце и някой изгаря от 30 минути на плажа.

Всичко е за цвета на всеки човек. Цветната чувствителност определя чувствителността на кожата към ултравиолетовия слой и неговата реакция към дългосрочното излагане на ултравиолетови лъчи.

Първият тип характеризиращи се с лека или червена коса и лека кожа. Хората с първи тип цвят трябва да избягват всяко взаимодействие със слънцето, тъй като кожата им гори дори при краткосрочно излагане на UV лъчи. Трябва да се спомене, че кожата на такива хора не е в състояние да получи тен.

Хора, с втори тип, имат сладка кожа и светлокафяв оттенък, но също така са склонни към незабавно слънчево изгаряне. Tan може да бъде закупен, спазвайки всички правила за защита.

Третият тип е типично за европейците. Такава кожа може да придобие красив оттенък.

хора четвъртият тип Те имат тон на маслена кожа и могат да бъдат изложени на слънчева светлина за дълго време. Те лесно достигат красив и дълбок нюанс на тен, който трае дълго време.

хора пети тип имат сива кожа и тъмна коса. Те не са застрашени от слънчево изгаряне. Този тип се характеризира с богат кафяв оттенък.

Шестият тип характеризираща се с много тъмна кожа и тъмно оттенък на косата. Този вид е типичен за латиноамериканците. Слънцето не е ужасно за тях.

Също така, трябва да изключите престоя под слънцето на хора, които имат следните заболявания:

• Синдром на витилиго

• Червен системен лупус

• Албинизъм

• Пигментная ксеродерма

• Порфир

От горното можем да заключим, че възможността за слънчево изгаряне се определя от вида на кожата, знаейки кое е възможно да се определи компетентно времето, прекарано от слънцето.

Симптоми и признаци на слънчево изгаряне

Изгарянето на слънцето, както и всяко друго увреждане на кожата, има очевидни признаци и симптоми, които се появяват на различни етапи от развитието на лезията. Има четири етапа на слънчево изгаряне:

На първия етап кожата става подута и червена. Има болезнени усещания, когато докоснете засегнатата област на кожата, както и усещане за зъб, сухота, стягане.

За втория етап характерни за появата на едем и малки воднисти мехури. В същото време болката, зачервяването и сърбежът на засегнатата област остават. Във втория етап телесната температура може леко да се увеличи.

Третият етап характеризираща се с некроза на засегнатите участъци от кожата. Трябва да се отбележи, че тази степен на слънчево изгаряне е изключително рядко.

На четвъртия етап кожата започва да се овъгли към костите. Засегнатите райони са с черни нюанси. Четвъртата степен на слънчево изгаряне на практика не се случва, но има място, където да бъде.

В допълнение към горните симптоми, които се проявяват на определен етап, има общи, които по един или друг начин могат да възникнат по време на слънчево изгаряне:

• Втрисане

• Повишена телесна температура

• Забележима конвергенция на кожата, известно време след изгарянето

• Voldıri

• Гадене

• Повръщане

• Зачервяване

• Сърбеж

• Болка

Слънчевото изгаряне не е толкова безобидно, колкото изглежда. Продължително излагане на слънчева светлина може да доведе до следните последици:

• Загуба на зрение, понижено качество на зрението (с изгаряне на очите)

• Алергия към ултравиолетова радиация

• Слънце

Тежестта и тежестта на придобитите симптоми зависи пряко от вида на кожата, продължителността на престоя под влияние на слънчевата светлина, защитата на кожата по различни начини срещу слънчево изгаряне, медикаментите, които лицето приема.

Важно е да знаете, че първите признаци на слънчево изгаряне не се появяват мигновено, затова е важно независимо да се изчислява времето, прекарано на слънце, като се разчита на вида на кожата Ви и избраната степен на защита.

Познавайки първите признаци и симптоми на слънчево изгаряне, можете да реагирате бързо и да продължите да предоставяте първа помощ на жертвата, за да облекчите неговото състояние и да избегнете последиците от изгарянето с ултравиолетова радиация.

Първа помощ за слънчево изгаряне у дома

Когато се открие първото изгаряне, важно е да знаете как да предоставите на жертвата (или себе си) първа помощ, защото тежестта на последствията и състоянието на лицето зависят от това. Така че, със слънчево изгаряне, трябва да изпълните следния алгоритъм на действията:

1. • Оставете областта на излагане на ултравиолетова радиация.

Просто казано, отидете на затворено и хладно място (стая, сянка от дърветата).

2. Определете степента на слънчево изгаряне

Не е необходимо да знаете всички симптоми, наличието на водни блистери е индикатор за тежестта на изгарянето. В този случай трябва да се обадите на линейка и да получите помощ от специалисти, за да избегнете последствията.

3. • Охлаждане, овлажняване, анестезиране

Необходимо е да направите лосиони със студена вода към засегнатите части на тялото, да вземете хладка вана, навлажнете кожата със специални кремове и аерозоли, вземете обезболяващи.

Лечение на слънчево изгаряне в дома

Първото нещо, което трябва да направите, е да охладите кожата. За тези цели обичайната студена вода е отлична, но можете да използвате и черен или зелен чай, антисептични разтвори. Строго е забранено да се използва лед, вземете студен душ. Вместо това е по-добре да вземете хладна баня.

След охлаждане кожата трябва незабавно да се навлажни, като се използват специални кремове или аерозоли, предназначени за първа помощ при слънчево изгаряне. Ако не можете да използвате гореописаните средства, можете да смажете засегнатата кожа със заквасена сметана, яйчен белтък, мляко, кефир, картофи или зеле.

Последният етап на първа помощ за слънчево изгаряне е анестезията. За тази цел можете да приемате анестетици и антихистамини.

Как да се предпазим от слънчево изгаряне?

Не е нужно да излекувате нищо, ако знаете как да предотвратите това или друго заболяване. Мерките за предотвратяване на слънчево изгаряне включват следното:

• Избягвайте излагането на слънце от 11:00 до 17:00 часа

• Предпочитайте да затворите дрехи, да носите слънчеви очила, шапки

• Не заспивайте под слънцето

• Използвайте защитни кремове и аерозоли от слънчево изгаряне

Придържайки се към горепосочените препоръки за лечение и предотвратяване на слънчево изгаряне у дома, можете да избегнете неприятни последици и да запазите здравето си. Основното е да изучите индивидуалните си характеристики и компетентно да изберете продължителността на времето на слънце.

Share:
Comments