Лавандула - лечебни свойства и приложение в медицината

Лавандула - общо описание

Лавандулата е дългосрочен половин храст от семейството на клиринга. Височината на лавандула обикновено е 50-60 см. Стебите на растението са прави, листата са продълговати, леко извити в краищата. Цветът на листата е сивкаво-зелен. Сребърен нюанс им се дава с нежен полъх. От началото на юни до август цъфти лавандула. Нейните цветя, които образуват пикантни съцветия, могат да имат цвят от синкаво-виолетов до богато-лилав.

Лечебните свойства на лавандула не са единствената му употреба. Благодарение на приятната миризма, лавандулата често се използва в козметичната и парфюмерната индустрия. Дори древните римляни добавят растението към баните. Така че лавандурата получи името си. В края на краищата думата "лава" означава "измиване". Вкусният вкус, който това растение притежава, му позволи да бъде в търсене в областта на готвенето.

Лавандула - видове и места на растеж

Родната земя на растението е Средиземно море. Дивият лавандула в тези места все още може да се намери сега. Постепенно, благодарение на уникалните си ароматни, лекарствени и кулинарни свойства, лавандулата се разпространи на цялата европейска територия. Тогава растението се появява в Африка, в тропическата част на Азия. После, след като преодоля огромно разстояние, се разпространи в Австралия и Америка.

През 1812 г. в Русия се появява лавандула. Първоначално отглеждани само в ботаническата градина Nikitsky, лавандула постепенно придобива значението на индустриалната култура. Сега лавандулата расте на територията на територията Краснодар, Украйна и Северен Кавказ.

Лавандула - лечебни свойства

Лавандулата има успокояващ ефект, помага за облекчаване на болката. Използването на лавандула може да увеличи апетита, да нормализира киселинността, кръвното налягане. Смята се, че това растение допринася за изтичането на жлъчката.

Мигрена болки, атаки на ревматизъм, повишена раздразнителност и силно сърцебиене - в такива случаи лавандулата може да помогне. Това растение допринася за възстановяването на пациентите с грип.

Сухата лавандула в комбинация с мажоретка, розови листенца и други билки прави лечебни чайове. Във фармацията лавандулата се използва за създаване на галенични препарати.

Лавандула - лекарствени форми

Една седмица след началото на цъфтежа на лавандула можете да започнете да събирате лекарствени суровини. За използване на цъфтежа съцветие на растението. Събиране на цветя трябва да бъде само сутрин, веднага след като те се отварят. Съцветия са отрязани и висяха, за да изсъхнат на вентилирано и тъмно място. В светлината те могат да загубят прекрасния си цвят.

В Австрия се събират листата от лавандула. Правете това до периода на цъфтежа на растението. Лавандулата се използва под формата на сиропи, бульони и инфузии. Етеричното масло се извлича и от растението, което се използва и за медицински цели.

Етеричното масло се получава при фабрично рециклиране от свежи съцветия от лавандула.

Лавандула - рецепти

Лавандуловият сироп се приготвя от 200 грама пресни съцветия от лавандула. Суровините трябва да се пълнят с половин литър вряща вода, да се увиват и да се налага 24 часа. По-нататъшно опъване и правилно изстискване на остатъка. Нова порция (200 грама) свежи съцветия трябва да се напълни с половин литър от получената инфузия и да се остави в опакован вид за още един ден. В натоварената инфузия добавете килограм захар или мед, разбъркайте добре и гответе, като постоянно се разбърква, докато стане силен сироп.

Полученият сироп помага с неврастения, тахикардия, мигрена, настинки и дрезгави гласове. Можете да вземете сироп 3 на ден за 1 ч. Л. с вода. След 30 минути след приемането на сироп, трябва да ядете.

Етеричното масло от лавандула има изненадващо въздействие върху човешката памет. Тя позволява на човек бързо да се събере и да вземе правилното решение при всяка стресова ситуация.

Тампон с лавандулово масло помага при изтичане от ухото. Пет капки лавандулово масло върху парче захар допринасят за появата на апетит. При бронхит ще помогнете на няколко капки лавандулово масло, добавени към една чаена лъжичка мед.

Наливанията на лавандула се приготвят чрез наливане на 2-3 супени лъжици суровина с две чаши вряща вода. След 15 минути инфузията вече може да се пие. Като успокояващ и антиспазматичен, той се приема за 0,5 чаша четири пъти на ден.

Лавандула - противопоказания

Лавандуловото масло не може да се използва по време на бременност, особено през първите месеци. Лавандулата може да помогне за намаляване на мускулатурата на матката.

След аборт лавандуловото масло също не се препоръчва, за да не провокира кървене. Не използвайте лавандула, ако пациентът приема лекарства с йод или желязо.

Използването на лавандулово масло в големи количества може да допринесе за развитието на депресия и дразнене на стомашната и чревната лигавица.

Всички препарати на базата на лавандула имат силен ефект, могат да бъдат индивидуално непоносими или да причинят силна алергична реакция. Ето защо самолечението с тези лекарства е опасно.

Коментари

Даша 04/27/2016 О! Благодаря ви много за тази информация. Никога преди не съм чувал, че лавандула има отличен ефект на паметта. Не забравяйте да вземете под внимание това! Интересно е, но могат ли децата да го използват? Не вътрешно, а като парфюм? Юлия 04/27/2016 И аз винаги съм вярвал, че лавандула полета, това е прерогатив на Прованс. И фактът, че той расте и ние, в района на Краснодар, дори не го знаем. Аз също, по някакъв начин помогна лавандулово масло от мигрена атака. Много добро средство. Зара 04/27/2016 Да, наистина ... Да бягам, да лежа в такова поле, вероятно, цялото удоволствие. Но дълго там няма да се разхождате, вероятно миризмата просто ще се умори бързо. Как, чудя се, се събира ли? Харесва ми успокояване на лавандула, винаги имам лавандулово масло. Светлана 04.27.2016 Е, фактът, че лавандулата се използва в лечението на тахикардия, истерия и подобни заболявания, е разбираемо. В крайна сметка, тя има такава успокояваща миризма. Но за противопоказанията бях дори изненадан. Не мисля, че лавандула може да причини такива ефекти. Алена 04/27/2016 Не мога дори да си представя каква миризма има на това лавандулово поле ... Красотича! И, разбира се, не подозираше, че лавандулата може да се лекува. По-обичайната му употреба в парфюмерията. Обичам тази миризма.
Share:
Comments