Ларинкса боли при преглъщане: симптоми, възможни причини.

Болката в гърлото при поглъщане може да предизвика различни заболявания на ларинкса, фаринкса или сливиците.

В допълнение, това състояние може да сигнализира за развитието на опасни инфекции, така че когато се случи, трябва да се свържете с специалист възможно най-скоро.

Помислете по-подробно какво да направите, ако ларинкса боли при натискане и какви фактори могат да причинят този симптом.

Ларин се бои: възможни причини

Ларинкса може да поглъща по време на преглъщане поради следните причини:

1 Травмирование (натъртване) на ларинкса, което провокира гневен или фрактуриран хрущял. В този случай човек може да има орално кървене, кашлица, затруднено дишане и шок.

По време на палпацията на кожата в ларинкса, счупеният хрущял ще бъде изследван. Това условие изисква незабавно лечение.

2 Изгаряне на ларинкса на лигавицата може да предизвика силна болка при преглъщане, обилна слюнка и повръщане с кръв. Най-често това води до случайно използване на киселини и алкали (амоняк, миещи течности за миене на съдове и вани, карболова киселина и др.).

3 възпаление на сливиците често причинява болка в ларинкса. С това вирусно заболяване хората страдат от сливици. Причината е патогенни бактерии, които се размножават бързо.

Вирусът на тонзилит се предава във въздуха от болен човек на здрав човек. Лечението трябва да се извършва с мощни антибиотици.

4 Инфекционный мононуклеоз причинява не само болка при преглъщане, но и студени тръпки, треска, треска и кашлица. Според учените, повече от 90% от всички хора на планетата са имали някога тази болест.

Мононуклеозата се предава чрез слюнка (по време на целуване). Обикновено засяга юноши с отслабен имунитет. Продължителността на курса е 2-3 седмици.

5 Свински грип. Он несколько отличается от обычного гриппа, так как человека при этом заболевании поражает особый вирус H1N1 На сегодняшний день данная болезнь эффективно лечиться противовирусными препаратами, поэтому прогноз после нее благоприятен.

6 Синдром на хроничната умора, Тя се развива в тези хора, които работят много в стресова среда и натрупват отрицателни емоции и умора. Вследствие на това тялото им е изчерпано и започва да проявява различни симптоми, сред които може да има болки в гърлото, мускулни болки, мигрена, нарушения на съня, повишена раздразнителност и слабост.

Вземете в това състояние, болкоуспокояващи или антивирусни лекарства не се нуждаят, защото всъщност човек не е болен. Проблемът му е само нарушение на нервната система, така че трябва да се лекува с антидепресанти.

7 Скарлатина е остра инфекциозна болест, която се провокира от стрептококови бактерии. В този случай човек ще страда от възпалено гърло, треска, слабост, обрив по тялото и треска.

В повечето случаи скарлатичната треска се диагностицира при деца на възраст между пет и седем години. Лечението трябва да бъде изчерпателно и да е насочено както към намаляване на симптомите, така и към потискане на активността на инфекцията.

8 Хронический ларингит, Също така се среща при инфекции на лигавицата на ларинкса. Първоначално, това заболяване е много подобно на нормалната ангина, но след това пациентът развива задух, дрезгавост и затруднено дишане.

9 флегмон може да се развие като усложнение от грипа. Симптомите му намаляват болката при преглъщане, треска, студени тръпки и болка по време на речта. В допълнение, синдромът на болката понякога може да бъде толкова силен, че ще бъде трудно човек да яде.

10 Дифтерия гортани, Обикновено това се случва при деца. В този случай детето страда от ужасна болка и интоксикация.

11 Ларингеална туберкулоза, Тя може да се развие като усложнение от белодробна туберкулоза. В този случай пациентът ще се оплаче от възпалено гърло, дрезгав глас и дисфагия.

12 Развитие онкологична патология В гърлото е едно от най-опасните условия. По този начин лицето ще се оплаче от болка при преглъщане, орално кървене, деликатес, топлина и неразположение.

13 алергия може да причини възпалено гърло при поглъщане. В този случай алергичната реакция на тялото обикновено се проявява поради въздействието на прах, вълна, употребата на алергенния продукт и т.н.

Има алергия под формата на силна студ, болка при преглъщане, кашлица, чести кихане, подуване на лицето, разкъсване и червени очи.

14 Сух въздух в помещенията може да предизвика потене и болка при поглъщане.

15 Гастроезофагеален рефлукс Е заболяване, в което стомашен сок се издига през хранопровода, като причинява дразнене и изгаряне на последния. Ако човек е нарушил процеса на намаляване на сфинктера, тогава стомашният сок може да попадне в ларинкса, да дразни лигавицата му.

16 ВИЧ-инфекция Понякога може да се прояви като възпалено гърло, което не е придружено от допълнителни симптоми. Поради тази причина, с този симптом, трябва да видите лекар и да вземете тестове.

17 Попадание чужд обект в ларинкса може да причини остра болка при преглъщане, затруднено дишане и дори задушаване. Това може да бъде рибна кост, бутон, монета, топчета или друг предмет.

Ако не извадите малко детайл от ларинкса във времето, то ще попадне в трахеята и ще доведе до запушване, така че може да бъде много трудно човек да диша. Поради тази причина в никакъв случай не бива да позволяваме на малки деца да играят играчки с малки детайли.

Допълнителни причини за това, което ларинкса боли може да бъде:

• Морбили;

• вирусен грип;

• вирус ОРЗ;

• вирус на варицела зостер;

• бактериална инфекция с хламидии;

Вирус на гонорея;

• поражение бактерией микоплазмы.

Какво да направите, когато ларинкса боли, когато натиснете: диагноза и лечение

Както може да се разбере от горното, причините за това, което боли ларинкса, могат да бъдат различни болести и фактори. Следователно, след като се консултирате с лекар, трябва да преминете към такива диагностични процедури:

1 Мазок из горла.

2 Общий анализ крови.

3 Общий анализ мочи.

4 Анализ крови на ВИЧ.

5 Рентгеноскопия шеи.

6 Осмотр горла.

7 Рентген грудной клетки.

Лечението включва следните групи лекарства:

1 Таблетки для рассасывания (Фарингосепт, Грамицидин).

2 Растворы для полоскания горла (Фурацилин, Хлоргексидин).

3 Антибактериальные спреи для горла (Орасепт, Биопарокс).

4 Обезболивающие спреи (Лидокаин).

5 Противовоспалительные препараты (Диклофенак, Аспирин, Парацетамол).

6 Антибактериальные таблетки (Гексорал).

Ларинкса боли: лечение с народни средства

Най-ефективните народни методи за лечение на болка в ларинкса са:

1 Полоскание больного горла раствором из соли и йода (на 1 стакан кипятка 1 л. соли и 4 капли йода). Полоскать таким средством горло нужно не меньше трех раз в день.

2 Проведение ингаляций с картофелем:

• вари няколко картофа;

• ги нарязвате, когато те са още горещи;

• Прехвърлете картофите в дълбока купа;

• Вдишвайте няколко минути над парата, като покриете главата си с кърпа.

3 Ежедневно кушать чеснок, хорошенько разжевывая зубчик во рту. Этот овощ обладает выраженным антибактериальным эффектом, поэтому он в кратчайшие строки избавит от очага инфекции в горле.

4 Средство из корицы:

• Смесете чаша мляко, лъжица мед и два грама канела;

• Подгрявайте сместа при пожар;

• Вземете това лекарство три пъти на ден за половин чаша.

Силно възпалено гърло при преглъщане: съвети

За да се намали болката в ларинкса и да се ускори процесът на възстановяване, трябва да се спазват следните препоръки:

1 Стараться меньше говорить, чтобы лишний раз не раздражать слизистую гортани.

2 Не употреблять слишком жирные или острые продукты, которые могут вызвать боль и жжение в гортани.

3 Использовать специальные леденцы для уменьшения боли (при этом важно знать, что большинство из них может только снять боль, однако на избавление от инфекции они никак не влияют).

4 В период лечения лучше отказаться от курения и употребления спиртных напитков.

5 Нужно стараться очень тщательно пережевывать пищу, чтобы большие куски еды не травмировали и без того воспаленное горло.

6 Очень важно не употреблять слишком горячую или холодную еду, так как она только усилит боли в гортани.

7 Для облегчения дыхания рекомендуется использовать увлажнители воздуха.

Share:
Comments