Ларингит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Ларингит Има възпалителен процес, който се появява в ларинкса, придружен е от студени или инфекциозни заболявания, като например при магарешка кашлица или червена треска. Развитието на самата болест може да допринесе за прашен и мръсен въздух, хипотермия, вдишване на студен въздух през устата, претоварване на ларинкса, пиене и пушене.

В този случай ларингитът може да бъде продължителен или хроничен или краткосрочен. По принцип ларингитът се развива много бързо и може да продължи до две седмици. Що се отнася до хроничните симптоми, те ще продължат около две седмици, може би повече. Ето защо, ако имате първите симптоми, консултирайте се с лекар, ако симптомите траят повече от две седмици, тогава ларингитът може да бъде причинен от много тежко заболяване.

Ларингит - причини

Остър ларингит може да се появи като независимо заболяване, дължащо се на хипотермия, както и на щам на вокалния канал, а също и като проява на инфекции. В този случай възпалителният процес може да заграби лигавицата на епиглотиса и ларинкса.

Но хроничният ларингит може да се задържи като последствие от редовно повтарящи се остри болести или продължителни процеси в парасановите синуси, носа и гърлото. Също допринася за болестта на злоупотребата с алкохол, пушенето. И дори учителите могат да развият ларингит като професионална болест.

Ларингит - Симптоми

Обикновено, остър ларингит се характеризира с общо влошаване на състоянието и в редки случаи се повишава температурата. Ако се вземат кръвни тестове, тогава по време на изследването могат да бъдат открити възпалителни процеси. Що се отнася до преференциалното локализиране на процеса в гърлото, на стените на ларинкса или епиглотиса, можете да почувствате болка по време на преглъщане. В същото време, гласът става дрезгав, дишането може да бъде трудно поради оток и спазъм.

Ако остър ларингит, тогава пациентът може да се оплаче от суха кашлица, сухота, изпотяване, надраскване, тогава има дрезгав глас, а гласът може да изчезне и изобщо, но в крайна сметка ще се възстанови. Понякога има болка в главата, при поглъщане температурата се повишава. По време на хроничния ларингит, пациентът ще се оплаче от дрезгав глас, много бързо умора, възпалено гърло, кашлица, чувство на тъга. Ако процесът се влоши, тогава явленията ще се засилят.

Ларингит - диагностика

Диагнозата се извършва от лекар, всичко се извършва благодарение на множество изследвания. Лекарят първо ще задава въпроси относно началото на заболяването. След това трябва да се изследват гласовите шнурове и звука на гласа, след което се избира нуждата от лечение. След това лекарят изпраща пациента на следващия специалист, на отоларинголог.

След това проверката се провежда и се извършват всички необходими тестове. Симптомите обикновено се появяват внезапно и постепенно напредват. И ако имате много силна болка, кашляне на кръв и затруднения при поглъщане, обадете се на лекар или отидете при него сами.

За да се диагностицира напълно ларингитът, лекарят трябва да проведе необходимите изследвания и да проучи историята на заболяването. Лекарят трябва да усети лимфните възли, специалистът изследва устата, носа, гърлото. Може да се извърши ларингоскопия, видео ларингостоскопия, тестове и т.н.

Ларингит - лечение и профилактика

Така че лечението и предотвратяването на остър ларингит се състои в самата елиминиране на причините. За да се възстанови ларинкса, отнема седмица, за да не говорим. В този случай изключете остри съставки за консумация, подправка. В същото време алкохолните напитки и пушенето са забранени. За медицински цели се препоръчва да се пият топла напитки, да се затопли врата с помощта на топлина. И също. Лекарят предписва медикаменти.

Share:
Comments