Кризата на средна възраст при жените - какво е това?

Кризата на средна възраст при жени на 40 години е израз, вероятно известен на мнозина. Кризата на средна възраст при жените идва 10 години по-рано и е по-трудно да се понесе от мъжете, поради емоционалност, чувствителност и по-голяма уязвимост.

С термина - средна възрастова криза - имаме предвид държава, заемаща определен период от време на определена възраст и придружена от характерни черти. За някои периодът продължава леко и неусетно, но за някой той е изпълнен с лошо здравословно състояние и настроение.

Причини и проявления на кризата 40 години за жените

Разпознаване на кризата 40 години при жените могат да бъдат на следните прояви:

1. Има чести промени в настроението, немотивирана раздразнителност.

2. Има тенденция към деструктивен самоанализ, тревожност, продължителна депресия.

3. Няма желание да се прави нищо, има постоянно убеждение, че всичко не е необходимо и изпаднало.

4. Изглежда, че е спешно да се промени всичко: гардероб, коса, основна дейност, хоби, съпруг.

Това състояние възниква при жени на 40 години поради определени психологически причини и житейски обстоятелства. Те включват следното, най-честите:

1. "Изведнъж" възникват деца, които имат свои собствени семейства и интереси - има усещане за безполезност, безработица и безсмислието на съществуването, усещането за бързо наближаваща старост се влошава.

2. Заедно с тези обстоятелства и мисли възниква носталгия за младежа, тъй като една жена на тази възраст има "планове за голяма група" и много неизпълнени желания и мечти, но има разбиране, че те може да не се сбъднат.

3. Отговорността към семейството възпрепятства действията, насочени към насърчаване на някои лични амбиции и хобита.

4. Ако жена на тази възраст няма деца и съпругът й, този период е особено труден. Депресивната депресия може да се развие поради постоянните мисли, че животът е бил пропуснат много и е невъзможно да се запълни поради възрастта и други причини. Отсъствието на семейство в някои 40-годишни жени води до решителни действия за намиране на "второто полувреме". Това може да доведе до срив на семейството на друго лице или появата на "втората половина" в лицето на човек, който е твърде млад на възраст, което ще създаде допълнителни проблеми и преживявания под формата на осъждане или презрение от другите.

5. Кризата на средна възраст не преминава лесно при жените, които са постигнали всичко, което са търсили и планирали. Успешните жени отиват в търсене на "допълнително" място в живота, защото вярват, че всички върхове са завладени и новите такива вече не съществуват.

Възможни решения на кризата на средна възраст при жените

Тъй като кризата в средата на живота на жените от 40 години е психологически проблем на тази епоха, може да се намери решение, ако човек се разсейва от него и от мислите, които възникват в тази връзка. Не може да се пренебрегне състоянието на човек, да се "толерира" и да се чака всичко да се промени само по себе си: такова пасивно отношение може да доведе не само до общото лошо състояние и депресия, но и до заболявания на нервната, сърдечно-съдовата, ендокринната система, ,

Психолозите смятат, че по време на кризата не е необходимо да се опитвате да избягате от новото си състояние и да не забележите какво се случва. Необходимо е обективно да се подходи към оценката на новата ситуация на живот, да се приеме и да продължи да живее в създадените условия, като остава здрав и интересен човек.

Следователно е необходимо да се вземат всички мерки, за да се измъкнем от тази ситуация с най-малко загуби. Това може да бъде улеснено от:

- увеличаване на почивката, релаксацията;

- четенето на нови книги, новата информация ще даде възможност да се разсее от обсебващите тъжни мисли;

- екскурзии до театър, концерти на класическа музика, различни изложби могат да "премине" към друга вълна;

- правилното хранене и здравословен начин на живот ще подобрят състоянието;

- интересни курсове, посещение, които ще разширят хоризонта, ще доведат нови познати и ще отвлекат от тъжните мисли;

- Промяна на незаинтересованата и скучна работа;

- да измисля хоби;

- Опитайте се да превърнете вашето хоби в малък бизнес, като по този начин се радвате не само на себе си, но и го доставяте на вашите клиенти;

- раждане на дете.

Това е далеч от всички начини за решаване на проблема за средната възрастова криза при жените. Можете да излезете с много дейности, които ще разсейват и дават нов тласък и енергия за по-нататъшния щастлив живот. Важно е да не се затварят и да не се изолират през този период. И не забравяйте, че 40-годишната криза за жените е постепенно освобождаване на стреса, натрупан през предишния живот. За него можете да бъдете взети от положителна гледна точка: това е чудесен повод и още един шанс за намиране на нови таланти и тяхното прилагане. Ако не промените живота си рязко и незабавно, става възможно да получите много положителни емоции и неочаквани перспективи.

Друг аспект на опасния период

Има още един аспект от кризата на средна възраст при жените на 40 години. По-вероятно се отнася до физиологичните.

На тази възраст външният вид може да се промени: с четирийсет години метаболитните процеси в тялото се забавят, мускулната маса намалява, а мастният слой, напротив, се увеличава. Този процес се изразява във всяка жена в по-голяма или по-малка степен.

Стресът и безпокойството "затоплят" тези промени, защото когато има голяма буря, се образува кортизол. Това е хормонът на надбъбречната кора, който в отговор на стреса се секретира от адреналната медула и провокира активно умножаване на мастните клетки. В допълнение, кортизолът потиска имунитета, който води до развитието на различни разстройства и заболявания в тялото на жената.

Едно мощно освобождаване на кортизол се случва и при постоянно "недостигане на достатъчно сън", бурен нощен живот, липса на подходяща почивка за дълго време.

В случаите, когато безбройните тъжни мисли за възрастта, собствената безполезност и променящата се външност се добавят към изброените фактори, с изключение на възникващата депресия, ако не нарушите този порочен кръг навреме, ще трябва да се биете със сериозни заболявания, които често са в списъка на рязко намаляващия имунитет - "болест на тъгата".

Положителното мислене е важен момент в решаването на проблема

Поради това по време на кризата е по-важно да не се съсредоточаваме върху това, което не е било направено и какво не е било постигнато, а върху положителните аспекти на миналото. Това ще даде тласък на мисленето и изпълнението на нови планове, ще даде сила да оцелее в този труден период. Има не само изход от кризисната ситуация, но и влизане в нова "ера" на живота. Основното нещо е правилното поставяне на акцентите и да се опитате постоянно да мислите не за това, което не е постигнато в живота ви, а за това, което се е случило в този период. Във всяка ситуация е необходимо да се намерят положителни аспекти.

Новото отношение е едно от решенията

Кризата на средна възраст при жените на 40 години се съпровожда не само от перестройка на личността, но и от промяна на отношенията. През този период е необходимо правилно да се преценят връзките им с партньора, да се разбере какво не отговарят на двете и да се обсъди това. Ако кризата идва в момент, когато няма близък човек, трябва да разберете дали е необходим партньор и каква връзка искате да имате с него, какво да направите и как да промените себе си, за да намерите такава "половина".

В този труден период е важно да се научат психологически методи за облекчаване на стреса - това ще помогне да се забави процесът на стареене и да се предотврати появата на нови заболявания.

Преоценката на стойностите е важна стъпка към позитивно

Много е важно в този труден период да се извърши преоценка на ценностите и да се оцени доброто, което вече съществува в живота. Да оценяваме и да не приемаме за даденост, че има деца и съпрузи, родители, приятели, любима работа или - работа като цяло. В живота на всяка жена има нещо добро, на което може да се концентрира и да я оцени. Тогава ще успеете да оцелеете в трудно време без загуба за себе си и за близките си.

Независимо от всичко, човек трябва да се стреми да поддържа психологическа младост, да се опитва да бъде зает, активен, ентусиазиран, да не развива тъжни мисли. И тогава кризата на изхода ще даде нова сила и енергия, и следователно, нов интересен живот или спокойствие и стабилност. Но животът ще продължи!

Share:
Comments