Красиви гърди - здрави гърди

За всяка жена луксозният бюст е, разбира се, въпрос на гордост, причина за завистта на приятелките и обект на възхищение за мъжете. Но в същото време женската гърда се нуждае от тясно внимание не само от гледна точка на естетиката, но и от гледна точка на здравето.

Според Световната здравна организация (СЗО) повече от 1 милион случая на рак на гърдата са регистрирани всяка година по света. Този тип рак е едно от първите места сред жените с онкологични заболявания. В същото време заболяването бързо се разраства: все повече се среща при руснаците на възраст под 40 години. А днес единственият надежден начин за борба с рака на гърдата е превантивната диагностика на предклиничния стадий.

Рискови фактори за рака на гърдата

възраст

Две трети от жените с рак на гърдата принадлежат към възрастовата група над 50-60 години. Приблизително 20% от случаите на рак на гърдата се наблюдават при жени на възраст 40-50 години и по-рано, а 80% от раковите заболявания се диагностицират след 50 години.

Продължителност на репродуктивния период

Ако една жена започне рано (преди 12 години) и менструацията приключи късно (след 50 години), рискът от развитие на рак на гърдата се увеличава. Вероятността за заболяването е намалена при жените, които са родили първото дете под 30 години.

наследственост

Ако ракът на гърдата е наблюдаван при кръвни роднини, рискът от развитие на рак за жена се удвоява.

Редовните проверки с лекар са важни

В ранните етапи ракът на гърдата не може да бъде открит чрез самооценка. Независимо от това, е необходимо редовно самостоятелно изследване на млечните жлези, което ви позволява да следите състоянието на млечните жлези на интервали между посещенията на лекаря.

Жените под 40 години трябва да се подлагат на клиничен преглед на всеки две години, дори ако нищо не я нарушава. След 40 години е необходимо да се подлагате на скринингова превантивна мамография веднъж годишно.

Който е предупреден, е въоръжен

Не всеки знае, че ракът на гърдата може да бъде излекуван, ако бъде намерен на ранен етап: вероятността за пълно възстановяване е 95%. В случай на откриване на рак, няма нужда да се страхувате от хирургическа намеса - днес повечето от интервенциите на гърдата са орган, предпазващ и не влошават външния вид.

Само внимателно лечение на себе си, познаване на рисковите фактори и редовен преглед от лекар може да ви помогне да избегнете проблеми. Не отделете време за себе си! Не забравяйте, че вашият живот и здраве зависи само от вас.

Мамология в КЛИНИКА

Share:
Comments