Костите се болят при ходене - отколкото да се лекуват? защо

Болката в ставите понякога пречи дори на абсолютно здрав човек.

Без подходящото ниво на познание е невъзможно да се определи източникът на дискомфорт и следователно да се каже, че това не е причината за болката.

Според статистиката, различни патологични патологии засягат всеки седм човек на нашата планета.

Около 30% от пациентите в резултат на заболяването на опорно-двигателния апарат стават инвалидизирани.

Тази страхотна статистика убедително свидетелства за необходимостта да се обърне максимално внимание на вашето здраве, дори и с минимален дискомфорт.

За да сте напълно въоръжени, трябва да научите повече за патологиите, които най-често засягат ставите.

Ставите болят при ходене: причини

Списъкът от заболявания, при които ставите се болят при ходене, учудва въображението. Всички причини за болката могат да бъдат групирани по следния начин:

• Възпалителни заболявания.

• Дегенеративни и възпалителни процеси.

• Посттравматични патологични процеси.

• Метаболитни нарушения.

Тези четири групи патологии включват голям брой заболявания. Обмислете най-често.

Възпалителни заболявания

Често те причиняват болка в коляното при ходене. По-рядко срещано заболяване засяга глезена. Водещото възпалително заболяване е артритът. Артритът е дистрофично ставно увреждане, причинено от външни причини. С течение на времето засегнатите стави се разрушават, без да се оставя никакъв шанс за пациента дори да ходи. В медицинската практика се разграничават няколко вида на това коварно заболяване.

Ревматоиден артрит. Не трябва да се бърка с ревматизъм. Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване. Механизмът на неговото развитие все още не е напълно проучен. Предполага се, че цялата вина за по-рано претърпели инфекциозни лезии, в резултат на което има неправилно функциониране на имунитета и защитната система започва да атакува здрави клетки. Това е най-коварният тип на артрита: трудно е да се идентифицира, защото има замъглени симптоми и "в цялата му слава" се появява на преден план в подготвителните етапи.

Инфекционный артрит. Тя може да се развие след травмата, а също и в присъствието на огнища на инфекция в тялото.

Псориатический артрит. Това е сравнително рядко. Повлиява пациенти с псориазис.

Дегенеративно-възпалителни процеси

Водещата патология на тази група е артрозата. За разлика от артрита, артрозата се развива в резултат на вътрешни причини. Става дума за дегенерация на ставната тъкан, когато хрущялът няма хранителни вещества. Артрозата е истински бич на хора, заети с тежки физически труд. Проявите му са подобни в много отношения на симптомите на артрита. Следователно, няма да е възможно самостоятелно да се разграничат патологичните процеси. Тя засяга главно ставите на коляното. Следователно, артрозата според статистиката е на трето място сред причините, поради които колянната става по време на ходене.

Трокантитът е по-рядък. Това заболяване е причината, когато ходенето боли бедрената става. Жени на възраст 35 години са изложени на риск.

Посттравматични патологични процеси

В резултат на претърпените наранявания съединението може да се повреди. Проблемът може да даде информация за себе си след няколко месеца и дори години след раждането. Най-често тези пациенти развиват посттравматичен или инфекциозен артрит, така че след травмата трябва внимателно да бъде изслушано тялото ви.

Метаболитни нарушения

Често причината за заболявания на опорно-двигателния апарат може да не е очевидна. Ако човек на възраст между 25 и 50 години има глезена по време на ходене и не знае какво да прави, причината може да бъде покрита от метаболитни нарушения. Със сигурност много хора са чували за подагра.

Подагра Е заболяване, причинено от нарушение на пуриновия метаболизъм в организма. В резултат на това - в кухината на малките кристали се отлагат уратни соли. Имунната система започва да атакува чужди обекти: започва силно възпаление.

Най-често подагра засяга малките стави (особено големите пръсти). На второ място е глезена. Ето защо, ако глезена боли при ходене и пациентът не знае какво да прави, може да е подагра.

По-рядко срещано е метаболитно заболяване от друг вид - хондрокалциноза. Механизмът на развитие е сходен, но калциевите соли вече са депозирани. За разлика от подагра, хондрокалцинозата често се превръща в причина за болката в коляното при ходене.

Ставите боли при ходене: диагноза

Пълната диагноза на ставните заболявания не е лесна задача. В решаването на проблема могат да участват лекари от различни специалности:

• Ортопед - водещ лекар, занимаващ се с проблеми на опорно-двигателния апарат.

• Хирург. Ще помогне да се ориентираме с по-нататъшната стратегия за диагностика.

• Нефролог - помага заедно с ортопед в лечението на подагра.

• Ендокринолог.

• Травматолог.

Първият лекар, който трябва да посетите, е хирург. Това ще ви помогне да разберете по-нататъшния план за действие.

Диагностичната стратегия е типична за всяко локализиране на патологичния процес.

• Разпит на пациента (събиране на анамнеза). Той се състои в изясняване на общото състояние на пациента, естеството и предписанието на неговите оплаквания. Това не е необичайно любопитство, така че лекарят прави обща картина на вероятната болест в главата си, изгражда хипотези и се определя с допълнителна стратегия за проучване. Следователно пациентът трябва да отговаря на всички въпроси ясно и в най-голяма степен.

• Инспекция. Визуалната оценка ви позволява да подозирате, че на един етап от първичното изследване на определени патологии.

• Палпация. Физическото изследване помага да се идентифицират много заболявания, включително артрит.

• Радиография. Радиографията е призната за една от най-информативните и достъпни. Всичко зависи от професионализма на лекаря, описващ снимките. Ако има качествени снимки и компетентно описание, диагнозата не е сложна.

• март. Томографските изследвания в световен мащаб се признават за златен стандарт за диагностика. В страните от ОНД обаче тя все още остава недостъпна за повечето пациенти.

• Съвместно ползване. Позволява ви да прецените състоянието на съвместната торбичка

• Пункция на ставата. Ако има подозиран инфекциозен артрит или травматично увреждане на ставата, се извършва пункция. Течността се изследва за наличие на микроорганизми, кръв, фибрин.

• Артроскопия. Малко пробиване в ставата въвежда камерата. Артроскопията дава възможност за визуална оценка на вътрешната структура на ставата.

Заедно тези проучвания позволяват да се определи със 100% точност диагнозата.

Болки в ставите: лечение

Независимо от естеството на лезията, методите и подходът към лечението остават същите. По принцип се практикува консервативно медицинско лечение. Оперативната интервенция се предписва само с дълъг артрит или тежка травматична любов на ставите.

При лечението на заболявания на опорно-двигателния апарат се използват следните групи лекарства:

• Противовъзпалителни (нехормонални). Призован за облекчаване на възпалението и облекчаване на болката. Не е ефективен при тежки заболявания.

• Хормонални противовъзпалителни средства. Назначете по-рядко. Обикновено се вкарва в общата кухина.

• Аналгетици. Основната им задача е облекчаване на болката.

• Хондропротектори. Спиране или напълно спиране на процеса на унищожаване на засегнатата става.

• Антибактериални лекарства. Приложете с реактивен (инфекциозен) артрит.

• Урикозурични препарати. Те се използват за лечение на подагра.

Специфичните имена на лекарства се избират от лекаря. Неприемливо е самостоятелното приемане на лекарството. В изключителни случаи може да се спре синдромът на болката в краткосрочен прием на противовъзпалителни средства (Ketorolac и т.н.) и аналгетици (Baralgin и други). Не можете обаче да го злоупотребявате: патологичната картина ще бъде неясна. Не усложнявайте работата на лекаря.

Независимо от това дали бедрената кост или други стави са болезнени при ходене, не можете да правите без помощта на лекар. Причината може да бъде покрита от всяка патология. Определянето на първоначалната причина може да бъде само след пълна диагноза. Времето на изследване зависи от ефективността на лечението. Не пренебрегвайте собственото си здраве. При първите признаци на дискомфорт се препоръчва незабавно да се свържете с специалистите.

Share:
Comments