Консумирането на соеви храни може да доведе до рак на

Онколозите от центъра за ракови заболявания Слоун Кетеринг установиха, че наличието на соеви продукти в храната може значително да ускори развитието на рак. Това заключение е станало възможно чрез проучвания на 40 жени, които са диагностицирани с инвазивен рак на гърдата.

В експеримент, който трае от седмица до месец преди мастектомия или луметоктомия, половината от доброволците са използвали прах със соев протеин, а останалите - плацебо. След това учените сравняват проби от ракови клетки преди и след операцията. Оказа се, че има значителни промени в получените тъкани. По-специално, възможно е да се научи, че соевите продукти са способни да ускорят растежа на раковите клетки. В момента е невъзможно да се каже дали е възможно този процес да бъде обратим.

Въпреки това, учените казват, че е невъзможно да се предвиди реакция на соята със 100% успех. Единственото, което може да се каже със сигурност е, че соята е вредна за здравето на жените, които я консумират повече от 52 грама на ден (около четири чаши соево мляко на ден). Също така има риск от развитие на рак, включително азиатци, които често използват тофу, както и вегетарианци.

Share:
Comments