Кондолимата при жените - причини, симптоми, усложнения и

Човек има голям брой микроорганизми и вируси, които не причиняват никакви заболявания, независимо от патогенността им и са в режим на "сън". Сред тях има представители на нормална микрофлора, както и условно патогенни микроби и вируси, които проявяват своите патогенни свойства само при определени условия и условия на тялото. При здрава жена те не могат да преодолеят бариерата, създадена от имунитета.

Такива микроорганизми включват човешки папиломавирус (HPV).

Има повече от сто видове. Около 80% от жените имат такъв вирус, но само около 2% от жените страдат от неговото присъствие.

Кондоломата при жените - причините

Досега всички причини за генитални брадавици на жени не са напълно изяснени. Но основната причина за момента се смята за инфекция с човешки папиломавирус. Инфекцията се случва по полов път. При 80% от незащитения нежелан секс по някакъв начин вирусът преминава от сексуалния партньор, дори и да няма клинични симптоми, но е носител на HPV. Когато вирусът е заразен с кондолом, може да се появи в много кратко време и да се развие в продължение на два часа. Максималният период на развитие на кондилома е шест часа. Но има инкубационен период: от момента на инфекцията до появата на признаци на заболяването може да отнеме десет години. Или вирусът ще остане в латентно състояние и никога няма да се прояви: една жена ще се превърне в носител на вируси. HPV при поглъщане, подобно на вируса на херпес, остава в него завинаги. И само в присъствието на някои причини, които водят до рязък спад на имунитета, могат да покажат активност.

Сред причините, които причиняват намаляване на имунитета при жените и водят до появата на генитални брадавици, има няколко основни, често срещани:

- стрес;

- Бременност и кърмене;

- приемане на антибиотици;

- твърди диети;

- пушене;

- онкологични или хронични заболявания;

- гиповитаминозы и авитаминозы;

- хормонални нарушения.

Една от горните причини за активирането на вируса и образуването на генитални брадавици при жените е достатъчна. Особено често това се влияе от нервни и чувствителни жени, често подложени на стрес.

Има мнение, че причината за инфекция на човешкия папиломен вирус и образуването на кондоломи при жените може да бъде лично имущество и тоалетни принадлежности на носителя на вируса или болната жена. Това е домашен начин на заразяване, което е изключително рядко; но някои учени го разпитват.

Кондолимата при жените - симптоми

Когато вирусът е заразен, една жена може да няма оплаквания и клинични симптоми на кондолома за известно време. Този път е от няколко часа до няколко години. С рязък спад на имунитета вирус проявява своите патогенни свойства и в гениталната област, жената има брадавици всички клинични симптоми. Condylomata - патологична пролиферация на епителните клетки на лигавиците или кожата. Те се появяват под формата на възли с различни размери, от няколко милиметра (в урогенитални система органи, на ануса) до две или повече сантиметра (мазен устата, кожата на ръцете).

Кондиломите се локализират върху лигавиците на влагалището, устните, перинеума, на шийката на матката, могат да засегнат уретрата. Те приличат на полупрозрачни растения с цвят на плът, единични или разтопени, наподобяващи карфиол. Това са генитални брадавици.

Има плоски брадавици. Те са по-трудни за откриване, са необходими специални методи. Най-често плоските брадавици се намират при жени на шийката на матката. Плоските кондиломи основно не показват никакви симптоми. Рядко може да има вагинален разпад, придружен от сърбеж. Опасни са те, че могат да израснат в рак на шийката на матката.

Симптомите на гениталните брадавици при жените са сърбеж, изгаряне, влажност в местата на тяхното локализиране. Това се дължи на факта, че кондиломите могат да паднат сами, докато течността с неприятна миризма се освобождава и на тяхно място може да възникне рана. При раздразнение на тези зони облеклото може да развие възпаление и повръщане. Когато уретрата е засегната, дискомфортът се нарушава чрез уриниране, изгаряне и триене.

Съществуват и папулни кондолиоми под формата на множество везикули или "пъпки". Те най-често се появяват в перинеума, пубис, на външната повърхност на вулвата.

Скритите кондиломи засягат само лигавицата на гениталните органи.

Кондоломата при жени - лечение

Ако се установи кондилом, е необходимо да се консултирате с специалист, тъй като той не може да бъде излекуван самостоятелно. Занимават се с лечението на генитални брадавици при жени, гинеколози, уролози, имунолози, в зависимост от местоположението на откритите генитални брадавици.

Понастоящем няма консервативни методи за лечение на генитални брадавици при жени, тъй като няма антивирусни лекарства, които да унищожат вируса на папилома.

Основният метод за лечение на генитални брадавици при жените е тяхното отстраняване. Използват се хирургични методи, криоструктура, лазер, термокоагулация и радиовълни. След отстраняването на кондилома има дефект на лигавицата, повърхността на раната трябва да се лекува, тъй като тя е входната врата за всяка друга инфекция. Местното лечение е предписано, в допълнение, лекарства, които увеличават имунитета, мултивитамини. Във връзка с липсата на антивирусни лекарства с премахването на гениталните брадавици след известно време, появата на нови е възможна, тъй като човешкият папиломен вирус се установява в тялото завинаги. Ето защо, за да лекува жена от генитални брадавици, причинена от човешки папиломен вирус, това е невъзможно. Можете да предотвратите само инфекция с вирус.

Кондоломата при жените - профилактика

За предотвратяване на инфекцията с човешки папиломавирус през 2006 г. бяха създадени две ваксини: Cervarix (Великобритания) и Gardasil (САЩ). Целта на тяхното създаване е да се предотврати заразяването с вируса и възможното развитие в бъдеще на рака на маточната шийка, който е причинен от HPV типове 16 и 17. През 2008 г. разработчикът на ваксината получи Нобеловата награда. И двете ваксини със същите схеми на ваксинация, действие и ефективност. Cervarix е ефективен срещу 4 вида HPV и Gardasil е ефективен срещу два. Първото лекарство е по-евтино от второто. По въпроса за избора ролята играе, от която жената иска да се защити и колко пари може да похарчи за това, защото лекарствата са скъпи. В други отношения няма значителни разлики между тях. Препоръчва се на възраст от 9 до 49 години.

Има някои нюанси, които трябва да обърнете внимание. Ваксината може да причини безплодие. Действието му е ограничено до четири години, но не се предвижда допълнителна ваксинация. Преди ваксинацията е необходимо да се определи наличието на HPV в тялото и, ако има такава, ваксината няма смисъл. Ваксинирането на възраст от девет, важно е да го направя преди началото на сексуалната активност, т.е.. А., Пак според последните данни на HPV източник носи вируса са мъже. В страните от Европейския съюз и Съединените щати ваксинацията е задължителна и е включена в националните програми за имунизация. В Русия няма задължителна ваксинация - това е личен избор за всяка жена или майка. Към днешна дата продължават дискусиите относно осъществимостта на използването на тези ваксини. Въпросът дали инжектираните ваксини са толкова грандиозни медицински измами се обсъжда по целия свят.

В противен случай предотвратяването на генитални брадавици при жените включва обичайните мерки, които трябва да се наблюдават и да се извършват внимателно всеки ден: безопасен секс, правила за лична хигиена, изключване от стрес (ако не могат да бъдат изключени - промяна на отношението им към тях), отказване от тютюнопушене, установяване на правилно хранене, почивка и сън.

В допълнение, два пъти годишно като превантивно лекарство за жени, е необходимо да се вземе курс имуностимулиращи лекарства, добри мултивитамини, реставрационни лекарства. Е, превантивно посещение на гинеколог за навременна диагноза и лечение на генитални брадавици.

Жените със съществуващ HPV трябва да посещават гинеколога по-често. Дори и при асимптоматични носители на папилома вируса на човешкия, когато няма оплаквания и прояви, които съществуват в тялото на вируса, е необходимо да се помни, че вероятността за активиране на вируса по всяко време е много висока, и брадавиците са предракови състояния, при жените, както и продължителното им съществуване претърпява дегенеративни с развитието на рак на шийката на матката.

Share:
Comments