Колко стъпки трябва да предприеме човек в един ден. пътят на

Съвременните условия на живот все повече поставят човек на минимално разходване.

Все повече и повече хора работят в офиси, у дома, много хора имат кола, така че ходенето пеша е сведено до минимум.

Това води до такава концепция като хиподинамията, в резултат на която започват да възникват в човека някакви здравословни проблеми.

Така че, колко стъпки трябва да предприеме човек през деня?

Колко стъпки човек трябва да предприеме на ден: резултатите от изследванията

Според резултатите от проучването, проведено от американски, канадски, австралийски и френски експерти, бяха установени общи насоки за това колко стъпки всеки човек трябва да предприеме, за да контролира теглото си.

"Препоръките за всички възрастови категории са съчетани, но за жените всичко е малко по-сложно", казва Андерс Раустрп, един от група учени, решили да проведат изследването. Както се оказа, за мъже и жени под 50 години, които искат да контролират собствената си тежест, да преминат 10 хиляди стъпки (както се препоръчва по-рано) няма да са достатъчни дневно.

Общо над 3000 здрави възрастни хора на възраст от 19 до 94 години, включително 974 мъже, участваха в проучванията. Средната възраст на участниците е била 47 години. Преди това екип от изследователи създаде препоръки за деца на възраст от 6 до 12 години, в които момичетата трябваше да отидат на 12 000 стъпки, а момчетата - на 15 хиляди стъпки дневно.

Също така, според резултатите от изследването е установено, че ако човек има ясно определена цел и той записва всичките си малки победи в бележника, тогава активността му 4 месеца след началото на обучението е 27% по-висока от тази на останалата част от групата. Това означава, че поставянето на цели е ключът към успеха.

Колко мили трябва да премине човек на ден: откъде да започнем?

Така че, ако решите да отидете на разходка, започнете с малки разстояния. Например, ако ще работите в обществения транспорт, можете да отидете 1-2 пъти по-рано. За да направите това, предварително изчислете времето за това колко ще премине цялото разстояние, а след няколко седмици ще можете да видите първите положителни промени след тези сутрешни десетминутни сесии.

Когато сте се разхождали, не е нужно да бързате и да се опитвате да запишете време или скорост. Разстоянието трябва да се увеличава постепенно, добавяйки към него всеки ден за 100-150 метра. Опитайте се да получите максимално положителни емоции от ходене.

За да предотвратите каквото и да било намеса в пътуването ви, планирайте предварително маршрута си, за предпочитане, така че да минава през тихи, далеч от шумови улици. За разходки изберете най-удобните и леки обувки.

Колко километра трябва да премине човек на ден: ползите от ходенето

Тъй като всички хора са различни, естествено те също се различават по параметрите си (тегло, оборудване, продължителност на стъпката, здравина на здравето и т.н.), по-добре е да се движите по време на тренировка, а не на разстояние, но за известно време. За да се подобри тялото, лекарите се препоръчва да ходят дневно 30-60 минути, придържайки се към средната скорост. Ефектът от възстановяването в този случай е достатъчно разтегнат във времето, но този метод остава най-стабилен. Сериозни резултати могат да се наблюдават за около 12-15 седмици (с класове 3-4 пъти седмично).

Освен това ходенето е много достъпно и в същото време много просто физическо упражнение, което освен това има много положителни ефекти за вашето здраве, като например:

  • подобряване на метаболизма;

  • подобряване на кръвообращението и повишаване на съдържанието на кислород в него;

  • укрепване на костите, мускулите, ставите;

  • увеличаване на общия тонус на тялото;

  • понижаване на холестерола и захарта в кръвта;

  • нормализиране на кръвното налягане;

  • превенция на повечето сърдечно-съдови заболявания;

  • докато ходенето е развитието на ендорфин (хормон за щастие), което подобрява настроението и помага в борбата срещу стреса;

  • повишаване на общото ниво на работоспособност и съпротива срещу психически стрес;

  • стимулиране на черния дроб, храносмилателните жлези и стомашно-чревния тракт.

Къде и колко да отида?

Най-важното предимство на ходенето като физическо упражнение е неговата простота. Когато практикувате ходене, не е необходимо да отделяте специално време, тъй като всеки човек и така се премества от дома си на работа, обучение или в супермаркета за пазаруване. Можете също да се разходите в парка, преди да си легнете или да спрете по-рано от работа.

За да поддържате тялото в добро тонус, трябва да вземете най-малко 30-40 минути на ден. Не е необходимо да се ограничаваме до кадри на километър на ден, тъй като всички хора са различни, така че има една общоприета норма, която всички професионалисти препоръчват да се придържат към - 12 хиляди стъпки. За хората в напреднала възраст тази норма е донякъде намалена и възлиза на 8-10 хиляди стъпки на ден.

Ако гледате фигурата си и бихте искали да загубите няколко килограма, ходенето трябва да се извършва интензивно. Отлично годни за ходене и ежедневно. Трябва да отнеме поне час и половина, също е добре да се редуват бързо и бавно темпо. Не незабавно вземайте големи разстояния, започнете с къси, постепенно увеличавайте разстоянието. Най-добре е да прекъсвате разходките си навреме през деня в продължение на 20-25 минути.

За ходене най-подходящите места са парковете, кейовете, улиците с минимален трафик. За бременни жени ходенето има две страни на монетата. От една страна, ходенето може да подобри кръвообращението и укрепване на опорно-двигателния апарат, от друга - натоварването на краката за жените е много по-голямо, така че трябва да разчитате на чувствата си. Заключение - ходенето за бременни жени е полезно, но само ако води до умора и други неудобства.

Това е всичко, което трябва да знаете за свойствата на ходенето. Не забравяйте, че човек е индивидуален и не винаги е подходящо да бъде равностойна на норма, всеки може да има свои собствени норми.

Share:
Comments