Колко пъти годишно мога да взема рентгенови лъчи на

Колко често могат да се вземат рентгенови лъчи на човек, за да се избегнат нежеланите здравословни проблеми?

Общоизвестно е, че не е възможно да се правят рентгенови лъчи повече от веднъж годишно, вярно е, но не и за всички групи хора, така че отговорът на въпроса ще бъде чисто индивидуален и зависи главно от назначаването на лекаря и здравето на пациента.

Нека да определим колко пъти в рамките на една година се предполага да се направи рогентография за различни групи хора.

Колко пъти годишно мога да взема рентгенови лъчи (възрастни, деца): да определят рисковете

Радиацията всъщност е голяма опасност, но само в случаите, когато нейната доза в сумата ще надвиши допустимия праг. Например в Руската федерация това ниво е определено във федералния закон "За радиационна безопасност на населението". Този закон гласи, че допустимата доза за възрастен и относително здрав човек не трябва да надвишава допустимата норма, която е равна на 1 милисеврот (1 mSv).

Законът определя медицинската експозиция, която се различава значително от фона на планетата, например от факта, че е йонизираща. Отличителна черта на лъча е, че се елиминира след 5 минути след излагане на рентгеновата тръба.

Колко правилно да се изчислява, колко често е разрешено преминаването на радиографията? Този проблем може да стане много остър в случаите, когато няколко лекари трябва да бъдат просветени веднага за всеки гръден кош (например хирург, кардиолог и пулмолог)? Невъзможно е да се отговори недвусмислено на този въпрос, тъй като всеки случай може да варира, всичко зависи от общото състояние на пациента, естеството и етапа на заболяването, както и характеристиките на радиографското оборудване.

Нека да определим допустимата честота на рентгенова дифракция за различни групи хора:

 • за относително здрав човек за превантивни цели, рентгеновите лъчи трябва да се провеждат не повече от веднъж годишно. Годината ще се брои от момента на последното радиологично изследване;

 • лицата, които не са част от рискова група (вредно предприятие, тютюнопушене, погрешен начин на живот и т.н.), могат да бъдат облъчвани не по-често от 1-2 пъти в годината;

 • лицата, които работят директно с деца или в областта на храненето, трябва да правят рентгеново покритие на всеки 6 месеца;

 • ако пациентът е сериозно болен, например, сложна форма на пневмония, в този случай процедурата може да се прави много често, до 2-3 пъти седмично. Въпреки всички вредни въздействия на такива чести експозиции, това е задължителна мярка, която позволява да се оцени състоянието на пациента, както и динамиката и производителността на курса на лечение. Във всеки случай рискът от увреждане на развиваща се пневмония (или друго заболяване) и радиация от рентгеново оборудване е просто несъизмерим.

Освен това, ако говорим за съвременни рентгенови машини, те значително надвишават в своите характеристики старите, остарели модели с течение на времето. Това означава, че щетите от тяхната радиация ще бъдат няколко пъти по-ниски.

Преди прегледа пациентът може да поиска от рентгенолога някои изясняващи въпроси. Той също има пълното право да изиска датата на рентгеновите лъчи и количеството на получената радиация.

Така че ние правим оценка на честотата на приемливо рентгеново изследване:

1) целта на назначаването е медицинска или диагностична;

2) нивото на облъчване на пациента по време на последната процедура (определяне на неговия индивидуален радиационен паспорт);

3) оценка на ползите и вредите въз основа на резултатите от проучването.

Колко пъти годишно мога да взема рентгенография

Що се отнася до деца под 18 години, които имат подозрение за заболяване на белите дробове, им е разрешено да вземат рентгенови снимки, но им е забранено да вземат флуорография, тъй като това може да е лошо за тяхното здраве в бъдеще.

Някои лекари вярват, че диагностичният рентгенов лъч трябва да се направи на пациента толкова пъти, колкото е необходимо при намирането на патологични аномалии. Това решение обаче не може да се нарече рационално, тъй като повечето заболявания на гръдния кош могат да бъдат определени чрез по-безопасни методи, като например:

 • слушане;

 • ултразвук;

 • кръвен тест от вена или пръст.

Такова решение може да се счита за разумно само ако има подозрение за сериозен стадий на пневмония или рак на белите дробове и ако няма положителна динамика в лечението на заболяването.

Рентгеновите лъчи дават известно радиационно натоварване върху човешкото тяло. Ако има възможност, тогава е по-добре да се избегне честото излагане, но има ситуации, когато има спешна нужда от това. Освен това винаги съществува опасност от "естествен фон" на радиация от замърсена околна среда, която е особено приложима за всички големи индустриални градове.

Съвременните радиологични устройства имат голямо предимство пред стандартното конвенционално оборудване, тъй като те могат да сведат до минимум дозата на йони от радиация, които засягат пациента. Радиационното натоварване става точка, тъй като изследването е подложено на изключително избрана зона.

Колко пъти годишно мога да взема рентгенография: профилактика облучения

Последиците от облъчването са много различни, от незабележими до ужасяващи, например развитието на рак. Не е нужно обаче да се притеснявате за това - вероятността от злокачествени тумори е доста ниска, но е по-добре да бъдете внимателни още веднъж.

За да направите това, трябва да следвате няколко прости правила:

 • Преди и след процедурата се препоръчва да се засили тялото с антиоксиданти;

 • Яжте повече витамини A, C, E, това ще ви помогне да увеличите имунитета;

 • добавете към вашата диета повече всички видове ферментирали млечни продукти: мляко, заквасена сметана, извара и т.н.;

 • овесено брашно, сини сливи, гранулиран хляб ще ви помогне да се отървете от вредни вещества.

По този начин здравият човек не се препоръчва да прави рентгеново изследване на белия дроб по-често от веднъж, в редки случаи - 2 пъти годишно. Общата доза радиация не трябва да надвишава 1 mSv.

Share:
Comments