Колко опасно е нараняването на лакътя: видове и диагнози.

Уникалната структура на лакътната става гарантира моторната активност на рамото.

Но в същото време, поради постоянно нарастващите натоварвания, тази шарнирна връзка е наранявана, една от най-честите от които е синина.

Въпреки привидната безопасност на такива щети, неправилно оказваната първа помощ и по-нататъшното лечение могат да доведат до опасни усложнения, водещи до нарушаване функционалността на ставата.

Контузия на лакътя: видове и диагностика

Получаването на нараняване на лакътя не може да бъде приписано на конкретната вреда, присъща на определена възрастова група. Подобни наранявания се наблюдават както при бебетата, така и при пациентите на по-скоро старост. Но ако младите хора имат потенциал да възстановят костите, връзките и мускулните структури достатъчно големи, тогава във възрастовата категория на гражданите всяка травма може да завърши със значителен проблем.

Най-често човек получава нараняване на лакътя поради падане, тремор, директно нараняване или компресия на ставата. Такива проблеми възникват поради невнимание или неспазване на правилата за безопасност в ежедневието, спорта или изпълнението на производствени задачи.

При получаване на синина се появяват механични повреди на меките структури на лакътя:

• мускулни тъкани;

• обвивка на кожата;

• сухожилия или връзки;

• Дребни капсули или торбички.

При такива увреждания се появяват физиологични промени в тъканите, придружени от синтеза на някои ензими и медиатори, които предизвикват развитието на възпалителни реакции, отоци и болки.

Натъртването на лакътя може да предизвика различни патологични стави под формата на:

1. Хемартроза, придружена от характерна пареща болка, причинена от значително подуване, дължащо се на съдови увреждания и натрупване на кръв в ставата. Това нарушава моторната способност на лакътя, което е невъзможно да се развие в пълна амплитуда и да се огъне.

2. Хематоми, които обикновено се наричат ​​"натъртвания" на хората. Това явление се свързва с разкъсването на малки съдове на меките тъкани и с появата на особени синини.

3. Бурсит, който се характеризира с натрупване на течности в увредени и възпалени паротидулни торбички. В този случай има оток на мястото на увредената борса.

4. Тендинит - увреждане на сухожилията или сухожилията в ставата, съпроводено с остра болка, когато се опитват да извършват определени движения и предизвикват нестабилност на лакътя.

5. Синовит, свързан с натрупването на течност директно в ставната кухина.

Най-опасната последица от нараняване на лакътя може да се дължи на фрактура или пукнатина в епикондулата на раменната кост. Такива щети често се маскират за обикновено нараняване и трудно се диагностицират с визуални методи.

Контузия на лакътя: първа помощ

При получаване на нараняване на лакътя, придружено от характерен симптом под формата на значителна болезненост, подуване и проблеми с двигателните способности, е много важно да се осигури компетентна помощ своевременно.

Преди всичко, повреденото рамо трябва да бъде обездвижено. Можете да обездвижете ръката си със специални ортези или жартиери. Подобен жартиер може да бъде направен и независимо от обикновен шал. Ръката се фиксира в удобна и най-малко болезнена позиция. Опитвате се да промените самата позиция на крайника е нежелателно. Ако има парченца в лакътя, вероятно е блокирането на ставата и появата на нови лезии.

Намаляване на болезнените симптоми може да бъде, като се използват лед компреси. За тези цели можете да използвате както лед, който е обвит в плат, така и бутилка с гореща вода, пълна с охладена течност. Ако не разполагате с такива неща за компресиране, можете да използвате замразена храна. За да издържи на лед компрес върху ставата не трябва да повече от 15 минути. През деня можете да повторите тези процедури няколко пъти. Строго е забранено да се използват топли или затоплящи мази, веднага след получаване на нараняване.

Освен това, за да се предотврати появата на подпухналост, се препоръчва да държите ръката си в повдигнато състояние. Това също ще помогне на жартиери или възглавници, поставени под повредената връзка.

Ако има много силна болка, можете да вземете нестероидно противовъзпалително лекарство.

Прилагайте затягащи превръзки, преди диагностицирането да е забранено. Препоръчително е да получите нараняване на лакътя след контакт с травматолог, за да разберете възможните последици от нараняване на лакътя, след като преминете през изследването.

Контузия на лакътя: наркотици и уреди

Изборът на терапевтични мерки след получаване на лакътно увреждане се извършва от лекар само след диагностициране, което обикновено включва външен преглед, рентгенови изследвания.

Лечението, на първо място, е насочено към премахване на болезнените усещания, след което се допълва с методи, които помагат да се елиминират възпалителните реакции и да се възстановят увредените тъкани.

За борба с болката лекарите назначават пациенти за приемане на нестероидни лекарства под формата на ибупрофен, диклофенак. Такива лекарства допринасят, освен намаляване на болката, за елиминиране на възпалителни реакции, отоци и локална хиперемия.

При достатъчно силна болка лекарите могат да препоръчат употребата на кортикостероиди. Доста често такива лекарства се инжектират директно в ставата, което ви позволява спешно да премахнете болката.

Ако има значително натрупване на течност, може да ви е необходима пункция. По време на тази процедура, лекарят с помощта на дължината на иглата действително изпомпва натрупания ексудат. Това ви позволява да облекчите високо кръвно налягане в ставата и да облекчите състоянието на пациента.

Провеждането на пункция обикновено се придружава от измиване на ставата с антисептични лекарства или инжектиране на хормонални лекарства в него.

Полученият материал от съвместната кухина по време на пункцията задължително се изследва, за да се определи произхода на патологията.

След елиминиране на значителни болезнени и възпалителни реакции, терапията се допълва:

1. Препарати против едематозно и противовъзпалително действие, които включват всички еднакви ННП.

2. Миорелаксанти, които позволяват да се елиминират мускулни спазми, поради отпускането им на ниво неврогенни реакции.

3. Съдови лекарства, които подобряват локалния кръвен поток и допринасят за елиминирането на възпалението и резорбцията на хематоми.

4. Комплексни лекарства, които съдържат витамини В, които подобряват проводимостта на нервните сигнали и насърчават възстановяването на функционалността.

До премахването на отрицателните симптоми, пациентът се препоръчва да задържи увреденото рамо в повдигнато състояние и да избегне натоварването на двигателя. За тази цел се използват специфични ортези. Ако е необходимо, лекарят може да наложи на повредената става лонтет или дори гипсова превръзка.

През този период могат да се използват различни мехлеми за затопляне, които в състава си могат да съдържат болкоуспокояващи, дразнещи и противовъзпалителни компоненти.

При нараняване на лакътя можете да използвате:

1. Fastum-gel, Diclofenac гел, Bystrumgel, Indovazinom, Ketanol, които се отнасят до лекарства, които помагат да се справят с болка и възпалителни прояви.

2. Мази с наличие в отровата на пчели, змии, люти чушки, които поради стимулирането на рецепторите подобряват локалния кръвен поток и насърчават анестезията.

По време на периода на възстановяване, терапията трябва да бъде допълнена с физиотерапевтични процедури.

При нараняване на лакътя е препоръчително да се извърши:

• електрофореза;

• магнитотерапии;

• Вълна или лазерна терапия;

• прогреваний грязями или озокеритом, парафином.

За да възстановите функциите на двигателя на крайника, се препоръчва да направите масажни процедури и терапевтична гимнастика.

Контузия на лакътя: народни средства

За да се допълни основното лечение на нараняване на лакътя, могат да бъдат и фолк методи, които носят реални резултати.

компреси

Прилагането към лакът на компреси от затоплящ характер се допуска само след елиминиране на тежко възпаление. За приготвянето на медицински компреси се прилагат:

1. Листа от зеле, които трябва да бъдат изплакнати и леко набръчкани преди нанасянето върху ставата, преди да се поставят върху ставата.

2. Бреза листа, използвани за компреси, както в суха, така и в прясна форма. Такива суровини са покрити с ръкави, които трябва да се поставят на ръка.

3. Листа от плантани, които при прилагане върху лакътя допринасят за елиминирането на възпалителни и болезнени реакции.

4. Сухи съставки под формата на нагрят пясък, сол, суха горчица, с които се извършват отоплителните процедури.

Лечебни бани

При нараняване на лакътя се извършват лечебни бани от местно естество. За да направите това, ще бъде достатъчно да подготвите контейнер, в който можете да спуснете ръката си, така че лечебната течност да покрива насиненото лакът. Температурата по време на процедурата трябва да се поддържа на 38-39 градуса. Следователно, периодично трябва да добавяте топла вода към ваната. Продължителността на тези процедури не трябва да надвишава 20 минути.

За получаването на препарати за лечебни вани могат да се използват различни съставки под формата на:

• цветя от сладкиши, които са предварително варени във вряща вода и настояват;

• иглолистни суровини като игли, конуси, млади филизи;

• листа от бреза с клони;

• морска сол, в която е възможно да се добавят ароматни масла от ела;

• терпентин, който изисква строго спазване на инструкциите за употреба на продукта;

• бисфофит, който подобрява храненето на ставата.

Такива вани трябва да се извършват преди лягане, след което е възможно да се приложат компреси, лосиони или триене върху наранявания лакът.

Лосиони и тритури

За да разтриете насинените лакти, народните лечители препоръчват:

• тинктура или мехлем от прополис, който се приготвя с водка и съответно растително масло;

• мастни ядки или мечки, които допринасят за подобряване на местните метаболитни процеси и затопляне на ставата;

• алкохолни тинктури със съдържание на противовъзпалителни подправки под формата на коприва, целендин, брезови пъпки.

• Тинктура от пипер, която спомага за подобряване на местния кръвен поток и ускорява възстановяването на тъканите.

Независимо от избрания метод за лечение на натъртвания лакът, е необходимо, тъй като болката и едемът се елиминират, да се извърши комплекс от терапевтични упражнения, които ще спомогнат за избягване на контура на ставата и ще помогнат за възстановяване на моторните способности на ръката.

Share:
Comments