Колко дълго ще живеете без вода - интересен въпрос! колко

Едно лице е повече от 75% вода.

Тази течност изпълнява много функции в тялото, така че трябва редовно да получава необходимото количество вода.

Колко дълго ще живееш без вода, вярно ли е, че ще умреш за една седмица?

Преди да отговорите на този въпрос, трябва да разберете какво точно е необходима вода за даден човек.

В тялото водата изпълнява следните функции:

1. Поддържа всички системи и човешки органи в работна позиция.

2. Регулира общата телесна температура.

3. Разтваря кислород, така че човек може да диша.

4. Показва усвоените продукти след метаболизма.

5. Помага при транспортирането на витамини, минерали и различни микроелементи.

6. Насърчава детоксикацията.

7. Принуждавайте мускулите да се свиват.

8. Пренася електрони в тялото.

9. Не позволява дехидратация, поради която мозъкът може нормално да функционира.

Ако поставите човек в добро здраве при добри климатични условия, тогава средно, без вода, той ще може да живее седем дни. Състоянието му обаче ще се влошава с всеки изминал ден.

Основните признаци на дехидратация (етап 1) са:

• сухота в устата;

• усещане за жажда;

• потъмняване на урината.

Във втория етап на дехидратация (2-4 дни), следните симптоми могат да бъдат наблюдавани при лице:

• сърбеж и сухота в очите;

• болка в ставите;

• нередовен ритъм на сърцето;

• слабост поради забавено кръвообращение;

• диария.

В последния етап на дехидратация човек страда от такива прояви:

• пълно прекратяване на уринирането;

• гадене;

• сънливост, блокиране на съзнанието, агресия и други нарушения в централната нервна система;

• летаргия;

• шоково състояние;

• синя кожа и смърт.

При тежка дехидратация плътността на кръвта и нейната течливост се нарушават. Поради това, бъбреците, сърцето и мозъка, които най-много се нуждаят от хранителни вещества, страдат много.

Освен това при прекомерна кръвна плътност много по-малко кислород ще влезе в тялото (клетките не могат бързо да транспортират кислород през тялото). Поради тази причина, без вода, човек ще живее по-малко, отколкото без храна.

Колко хора могат да живеят без вода?

Според данните от изследването, неподготвен човек с температура на въздуха 18-20 градуса може да живее без вода за около осем дни. В същото време ситуацията се променя драстично, ако тялото остане без вода под горещото слънце. В този случай той може да живее не повече от четири дни.

Известният учен Е.Ф. Адолф изследва влиянието на околната среда върху скоростта на отделяне на водата от тялото. Той откри това:

• Ако човек остане на сянка при температура от 16 до 20 градуса и не се занимава с физическа активност, той може да не пие до десет дни;

• Ако човек стои на 29 градуса, той ще живее без вода за седем дни;

• при температура над 35 градуса без вода човек не може да живее повече от два дни.

Освен това, ако човек се движи активно по време на дехидратация, той бързо ще загуби време, тъй като при работа с мускули, степента на консумация на вода от клетките е много по-голяма.

Такива показатели са оправдани от факта, че само за един ден през мозъка на човек стотици литра воден поток и през бъбреците и дори повече. Това позволява на всички системи да работят заедно. Когато човек не получи необходимото количество течност, той бързо губи всички минерали и микроелементи, необходими за живота. По този начин тъканите и нервите не получават "храна", за да поддържат жизненоважна дейност и да умрат.

През 1985 г., под разрушена сграда, е намерено деветгодишно момче, което остава там тринадесет дни без храна и вода. След спасяването детето оцеляло и успяло да си възвърне силата.

Друг невероятен случай е записан през 1947 г., когато спасителите са открили 53-годишен мъж в изоставена къща. Жертвият остана без вода и храна в продължение на шестнадесет дни.

Според книгата на Гинес, най-дълго оцелелият без вода е австралиец, който е бил затворен в клетка от полицейски служители и забравил, че е бил там. Този човек беше затворен в продължение на осемнадесет дни без храна и вода и беше жив. Тайната на този феномен е проста: тъмницата е влажна и студена, така че тялото не губи влага толкова бързо. Само този факт спаси затворника от бърза смърт.

Тези факти показват, че въпреки статистиката, при извънредна ситуация, човешкото тяло може да оцелее дори и в най-трудните условия.

Колко живеете без вода зависи от това, което правите

Важно е да знаете, че водата от човешкото тяло може да бъде екскретирана не само чрез урината, но и чрез потните секрети и дори дишането. В слънчев ден при температура на въздуха 27 градуса един възрастен прекарва до един литър вода с пот всеки ден.

Поради интензивната топлина температурата на тялото се увеличава непрекъснато, така че ако в тялото няма достатъчно течност, човек лесно може да умре от прегряване или сърдечен удар. Водата в този случай играе ролята на охлаждане. Той поддържа температурата в нормално състояние.

Както всяко живо същество, човешкото тяло работи през цялото време (дори през нощта). В резултат на това той постоянно се нуждае от полезни микроелементи и течности. За нормалното функциониране на всички системи денят трябва да пие най-малко два литра вода (без да се брои сокове, компоти, супи и др.).

Освен това, ако мъж или жена са ангажирани с активна физическа активност, те трябва да пият повече вода, тъй като консумацията на течности ще бъде по-бърза.

Ако попаднете случайно в извънредна ситуация, която няма достъп до вода, можете да използвате древната техника на оцеляване. Това е да сложите заоблени камъчета в устата си. Дишайте с необходимостта от носа, а не от устата, така че тялото да задържа повече влага. По този начин, смученето на камъче ще стимулира слюноотделянето и ще помогне за известно време, за да забравите за жаждата.

Тя винаги трябва да поддържа нормален баланс на течността в тялото, тъй като водата е основата на живота.

Share:
Comments